Iga hoone puhul on ehitamise käigus vaja teha sadu kiireid otsuseid. Peagi sel­gus, et siin vallas osatakse ja julgetakse otsustada ja kaasa mõelda.

Nii tellijal - ja siin ma mõtlen korraga - Margus Jaanson, Aili Normak, Riho Rüüson, kui ka sisekujundajal Erko Leol oli olemas visioon sellest majast, samas olid nad avatud uutele ideedele.

Kõik selle ehituse juhid panustasid sel­gelt tulemusse, jättes kõrvale väiklased emotsioonid ja isiklikud ambitsioonid. Vaid tänu sellele ning mitmete kohalike ette­võtete abile õnnestus saada selline tule­mus niivõrd lühikese ajaga.

Palju abi oli ka omanikujärelevalvest, Jüri Org andis hulgaliselt asjatundlikke juhiseid.

Kõige positiivsema üllatuse valmistas mulle isiklikult aga meie noor objektijuht Hindrek Hirschon, kes suutis sihiteadli­kult ja tulemusrikkalt juhtida vahepeal 40-pealiseks kasvanud tööliste salka. See, kuidas Järlepa külarahvas teda vastu võt­tis ja toetas, oli haruldaselt soe ja kodune. Eriliselt tõstaksin esile kohaliku kaupluse personali, kellelt saime olulist informat­siooni ja tuge suhtlemisel küla rahvaga.

Eks toimu ju juba viimased sada aastat meie maal kiire linnastumine. Poliitiliste tõmbetuulte keerises on paljudki kaota­nud usu, soovi või mõtte elada maal. Lin­nas on kõik ju käe-jala juures. Kuigi lin­nas on ohud suuremad, õhk halvem ja ruumi vähem, kipuvad inimesed sinna, andmata samas endale aru, et linn ei ole kunagi olnud rahvast taastootev ühiskon­navorm. Tihti unustatakse seejuures, kust tulevad need uued inimesed, keda linna sulatuskatlas keedetakse.

Teie vallal on vedanud asukohaga, ol­les pealinna lähedal, on teil võimalik nau­tida korraga nii suurlinna majanduslikke hüvesid kui ka oma kodukandi juuri ning võrratut loodust ja elukeskkonda. Et kon­kureerida linnalaste ja naabritega, tuleb üha rohkem panustada haridusele ning haritusele. Õpetajad koolis ja kool vallas on see, mis panustab tulevikku. Kuid haridus algab juba lasteaias. See on ha­ridus, millelt ei tohi kokku hoida, just las­teaedades on täna tulevased akadeemi­kud, marssalid ja kunstnikud. Enesetäien­damine raamatukogus on vajalik kooli­õpilastele, kuid ka igale täiskasvanule. Uued ruumid peaksid selle muutma mu­gavamaks ning ma loodan, et see soodus­tab ümbruskonna arengut ja ärgitab te­gutsema. Ja lõpuks on olemas ka ruumid kogukonna ühendamiseks. Loodan, et te suudate ära kasutada kogu seda potent­siaali, mis need ruumid teile annavad ning arendate seda kontseptsiooni edasi.

Mul on hea meel, et teie vallavalitsus on teinud suuri pingutusi, et seda Järlepa lastele ja täiskasvanutele võimaldada. Mul on hea meel, et ka AS Tartu Ehitus sai anda oma panuse sellesse.

Aitäh, sõbrad, kohtume juba uutel tand­ritel, uute väljakutsete ja võimalustega!