Tervisekeskuste rajamisest tõmbekeskuste taustal andis ülevaate Piret Simmo Sotsiaalministeeriumist. Siseministeeriumi regionaalarengu osakonna juhataja Liis Palumets tutvustas uut regionaalarengu strateegiat  ja euroraha võimalusi  kuni 2020. aastani.  Palju küsimusi tekitas koolivõrgu ümberkorraldused seoses halduskorralduse muutustega, sellest andis ülevaate Haridus- ja Teadusministeeriumi nõunik Piret Sapp. Kokkutulnuid tervitas Otepää vallavolikogu esimees Jaanus Raidal.

„Nõupidamine oli vaieldamatult väga vajalik, seda näitas ka kokkutulnute suur arv," lausus Jaanus Raidal. „Kas praegune reform kannab nime riigireform või haldusreform, sellel pole minu meelest suuremat tähtsust, tähtis on see, et pärast liitmisi, ühendamisi ja kaardistamisi toimuksid ka sisulised muutused."

Jaanus Raidali arvates tuleks reformi teostades muuta ka KOKSi ning kohalike omavalitsuste volikogude valimiste seadust. „Kogenud poliitikuna leian, et meil tuleks depolitiseerida tänased vallavalitsused ja muuta need ametkonnapõhiseks, see tähendab, et vallavalitsust juhiks direktor (manager), seda põhimõtet on rakendatud  paljudes Euroopa riikides, eeskätt just Põhjamaades," selgitas Jaanus Raidal.

„Poliitikat tehtaks ja juhitaks sellisel juhul vallavolikogu poolt, see tähendab, et siis oleks tagatud võimude lahususe printsiip, mida näeb ette ka meie põhiseadus. See kindlustaks stabiilsema arengu kohalikus omavalitsuses."

Vallvolikogu esimees Jaanus Raidal lisas ka, et tema meelest on haldus- ehk riigireform möödapääsmatu, sellest on aru saanud nii omavalitsusjuhid kui ka erinevad poliitilised jõud riiklikul tasandil.