"Ma tean, kuidas lehkavad Mumbai agulid, olen pühkinud oma silmist tolmu Kabulis, oodanud metrood Pyongyangis, palvetanud Buhhaara mošeedes ja Maputo kirikutes, mänginud kitarri Mehhiko tequila baarides, pidanud vaidlusi Pakistani äärmuslastega, seisnud keset Lapimaa avarusi ja raputanud printside ja Maailma Liidrite käsi." /Jason Carter/

Jason Carter on muusikaline maailmarändur. Cornwallist pärit kitarrist on pikemalt elanud Londonis, Dubais, Kopenhaagenis ja Helsingis, hetkel asub tema kodu Nîmes'is, Lõuna-Prantsusmaal. Viimase 20 aasta jooksul on kitarrist esinenud enam kui 70 riigis, sealhulgas Usbekistanis, Afganistanis, Pakistanis, Põhja-Koreas ja Põhja-Iiri kriisipiirkonnas. Ta on saatnud staare suurtel lavadel ja musitseerinud beduiinide ja pärlipüüdjatega lõkketulevalgel. Ta on esitanud Rodrigo kuulsat kitarrikontserti Soome, Iiri, Suurbritannia ja Venemaa sümfooniaorkestrite ees. Kuid Jason Carter'i tugevaim külg on tema enda looming. See on unikaalne sulam ajast ja ruumist ning teel kohatud inimeste elurõõmust ja maailmavalust. Tema looming on maailmakogemusest sündinud muusika ja sellisena on see ka tajutav - lugematutest mõjudest läbi põimunud ja emotsioonidest tulvil.

Jason Carter alustas elektrikitarristina, kuid tema rockikarjäär lõppes koos 80-ndatega. Sedamööda, kuidas süvenes huvi kaugete maade ja väärikate traditsioonide vastu, tekkis kirg katsetada erinevaid stiile, eksootilisi helilaade ja vaba häälestust. Suurepärase flamenco-kitarri ehitas tema tarvis Hispaania meister Antonio Montero, Iraanis valmistatud udi kinkis talle Saudi Araabia kultuuriminister isiklikult. Armastus nende kahe vastu kestab, kuid viimaste aastate vaieldamatu lemmik ja inspiratsiooniallikas on suursugune harf-kitarr, mille professionaalsel tasemel valdajaid leidub maailmas vaid mõnikümmend. Sellele pillile kirjutatud lugudest on valminud Jason Carter'i kaks viimast heliplaati, „In and Out of Time" (2009) ning „Falling" (2010).

Jason Carter MAAILM LUUBIS 2011"

Seekordsel Eesti ringreisil esitleb Jason Carter oma viimast, arvult 16.-t sooloalbumit, millel akustilist harf-kitarri saadavad ohtratest elektroonilistest efektidest koosnevad „orkestratsioonid". Reisidelt üles nopitud „maailmaluubid ja biidid" sisaldavad ka lühemaid ja pikemaid vokaalkatkeid, mis annavad kavale hoopis laiema mõõtme. Nagu ikka, on omal kohal palju käinud-näinud muusiku mahlakad pajatused ja naljakad lood maailma veidrustest, mis muusikat muheda huumoriga vürtsitavad.

Kodulehekülg: www.jasoncarter.net

Korraldaja Võru kultuurimaja Kannel koostöös MUUILMAMUUSIKA'ga.