Sammhaaval on uuendatud ja täiendatud nii lasteaedade kui linna avalikke mänguväljakuid. 1. septembril realiseerus juba alates 2004. aastast kavandatud haridusvõrgu korrastamine Viljandis.

Tööd alustasid riigigümnaasium ja kolm põhikooliklassidega kooli. Selle suure muutuse ümber on olnud palju emotsioone, arutelusid ja lahendamist nõudvaid küsimusi, kuid praeguseks elavad koolid tavapärast koolielu igapäevaste rõõmude ja muredega. Et Viljandi gümnaasiumi õpilased õpivad sellel õppeaastal asenduspindadel, on see pannud proovile õppetöö korraldamise. Vaatamata sellele on koolipere kasvanud ühtseks meeskonnaks ning arenetakse ja kasvatakse koos. Uus ja moodne koolihoone Ugala tiigi kaldal on kerkimas ning uut õppeaastat alustab gümnaasium täiesti oma majas.

Kevadel algas Paalalinna kooli juurdeehitus, mille moderniseeritud koolisööklas saavad 2013. aasta algusest toimetama asuda nii toitlustaja kui koolipere. Kuigi ehitustegevuse tõttu tundis koolirahvas õppeaasta algul ebamugavust, on nüüdseks koolihoone ajakohased ruumid, tehnovõrk, välisilme ja ka õueala valmis.

Viljandi Jakobsoni kooli hoonesse kolis kokku kogu koolipere, ka Kaare kooli õppehoones õppinud endise Valuoja põhikooli õpilased. Õpikeskkonna turvalisuse tagamiseks astuti oluline innovaatiline samm Jakobsoni kooli turvakaamerate paigaldamisega.

Sügisest läksid üdhariduskoolid ning huvikoolidest kunsti- ja muusikakool üle uuele e-kooli vormile ehk Stuudiumile. Varem kasutatud e-kool ei suutnud koolide arenevate vajadustega kaasa tulla ning üheskoos otsustati võtta kasutusele Stuudium. Stuudiumi üle on heameelt ja rahulolu avaldanud nii koolide juhid, õpetajad, õpilased kui lapsevanemad.

Lisaks senisele tugistruktuurile (koolipsühholoog, sotsiaalpedagoog, logopeed) loodi põhikoolidesse abiõpetajate ametikohad, mida vajaduse järgi on alates septembrist ka rakendatud. Koostöös koolidega on põhjalikult arutatud õpilaste arengu toetamist individuaalsusest lähtudes.

Koolidepoolne positiivne tagasiside abiõpetajate töö kohta esimese poolaasta tulemuste põhjal kinnitab selle vajalikkust ja õiget rõhuasetust tugisüsteemi arendamisel. Tähelepanu on pööratud ka pikapäevarühmade tööle ja arendamisele.

Sel aastal valmisid laste ja noorte jaoks kolm mänguväljakut: ronimislaev Paala järve ääres , skatepark Männimäel ja parkuuriväljak Valuoja orus. Avatud noortetuba sai uued ruumid kesklinnas renoveeritud Sakala keskuses ning aktiivselt kasutatakse ka ekstreemspordihalli Männimäel.

Viljandi linn on õnnelik linn, sest meil on neli väga heal tasemel huvikooli. Mitmekülgne ringide ja erialade valik, hea õppekvaliteet ning järjepidev arendustegevus on taganud huvihariduse populaarsuse laste ja noorte hulgas. Huvikoolide tegemistega saab linnarahvas end kursis hoida kunstikooli õpilastööde ja kaasaegse kunsti näitusi ning muusikakooli mitmenäoliste kollektiivide kontserte ja ülesastumisi nautides, spordikooli kasvandike häid võistlustulemusi ning huvikooli õpilaste esinemisi ja tegevusi jälgides.

Huvikoolides leiavad tegevusi nii koolieelikud, noored kui ka täiskasvanud. Täiskasvanutele pakutakse projektipõhiseid kursusi ja koolituste sarju. Spordikooli suusaosakonna treeningtingimused on viimase aasta jooksul paranenud, arendatud ja kohandatud on ruume Ranna puiestee baasis. Suve hakul asus spordikooli juhtima suure spordikogemuse pagasiga Andres Kallavus.

Kindlasti on jäänud nii viljandlastele kui linna külalistele 2012. aasta ühe tähtsündmusena meelde imeilus päikeseline veebruaripäev Viljandi järvel, kui tuhanded «kuldkala» õngitsema asusid. Kui rääkida pisut tõsisemast spordist kui kalastamine, siis väärib esiletõstmist käsipallimeeskonna Viljandi HC kolmas koht Eesti meistrivõistlustel.

Viljandi Metalli võrkpallinaiskonna hea mängu ja Eesti karika- ja meistrivõistluste võitudega oleme suisa harjunud, kuid pöidlahoidmisel tuleks siiski ka sel hooajal endast kõik anda. Rahvusvahelises mastaabis jätkas suurte tegude tegemist sõudja Kaspar Taimsoo, kes paarisaerulises neljapaadis saavutas Londoni olümpiamängudel neljanda koha ja tuli samas paadiklassis ka Euroopa meistriks.

See oli Kasparile juba teine Euroopa meistritiitel, 2009. aastal oli ta võidukas koos Allar Rajaga paarisaerulises kahepaadis. Kindlasti oli väga tähtis kultuurimaja renoveerimise lõppemine.

Tõsi küll, nüüd kannab aadressil Tallinna tänav 5 asuv roosa maja Sakala keskuse nimetust, kuid sisuks on see, mida linnarahvas ja kultuurikollektiivid pikisilmi ootasid - prooviruumid nii lauljatele kui tantsijatele, kaasaegse tehnikaga varustatud saal, hubane kohvik ja avatud noortetuba. Hoogsale avapeole on järgnenud kontserte, etendusi, pidusid, seminare, näitusi ja töötubasid.

Rahvas on maja omaks võtnud ja täitnud ruumid mitmekülgse tegevusega. Jõuluaskeldustele lisaks planeeritakse juba kevade ja suve sündmusi, sealhulgas linnaosade päevi. Loodetavasti kujunevad neist koos hansapäevadega tuleval aastal Viljandi 730. aastapäeva tähistamise eredaimad hetked.

Sakala keskuse uus maja on tööle hakanud uue personali ja uue juhi Jaanus Kukega. Septembrist alates on Sakala keskuse ühtse juhtimise all ka Kondase keskus, samuti on keskuse ülesanne linnaraamatukogu haldusküsimuste lahendamine, et raamatukogu saaks keskenduda sisulisele tööle. Viljandi linnaraamatukogu juhib aasta algusest noor ja toimekas Reet Lubi.

Tihe teatri-, kontserdi- ja kinokava, festivalid, kirjandusüritused, kohtumised huvitavate inimestega, heatasemelised näitused, klubiüritused ja tähtpäevad on pakkunud kvaliteetaja veetmist eri huvidega inimestele. Väga palju üritusi on olnud tasuta.

Kurtmine, et Viljandis pole midagi teha, on suuresti tingitud vaid kurtjast endast. Tänu Viljandi kultuurirahvale oleme saanud kaasa elada ka edulugudele, olgu vaid ühe näitena toodud ansambli Paabel puhas töö etnokulpide jagamisel.

2012. aasta lõpul on meil ette näidata nii kordaminekuid kui lahendamist vajavaid küsimusi. Paraku ei suuda me veel tagada kõigile soovijatele sõimekohti.

Viljandi gümnaasiumihoone valmimisega 2013. aasta suvel vabaneb hulk munitsipaalpindu ning alakasutuses olevate hoonete rakendamise planeerimine on oluline küsimus ressursside optimaalseks kasutuseks.