Suurem liikuvus on andnud võimaluse näha ja tajuda teiste Euroopa rahvaste elustiili, kultuuri, tõekspidamisi ja väärtusi, tutvuda erinevate riikide haridussüsteemidega ning miks mitte ka traditsioonidega. Tavapärasele peredega reisimisele lisaks saavad noored viibida välismaal ka õppimise või töötamise eesmärgil.

Õppelähetused saavad teoks tänu elukestvale õppele suunatud haridus- ja koolitusprogrammidele (Erasmus, Comenius, Nordplus jne.), mis on hetkel ja ka tuleviku Euroopa hariduses suunanäitajaks ja teerajajaks. Tänu kasvanud rahastamisvõimalustele saavad meie noored ennast täiendada erinevates programmides. Paljudel rahvusvahelistel koolitustel ja konverentsidel rõhutatakse kultuurilise mitmekesisuse printsiipi. Me peaksime olema suutelised nägema selle väärtust ja jõudu, kui soovime olla osake suurest Euroopast. Parim võimalus, kuidas õpilasi arendada, ongi oskus neid kaasata ning nendega midagi koos teha.

Tabasalu ühisgümnaasium on rahvusvahelistes projektides osalenud aastaid ja kultuuriline mitmekesisus on meie õpilaste ja õpetajate jaoks tuttav teema. Suur hulk õpilasi ja õpetajaid on kaasatud varasematel aastatel Comeniuse projektidesse, mille raames on kirjutatud neljast elemendist - vesi, maa, tuli, õhk - uuritud aastaaegu ning koostatud töölehti õppimiseks nii koolis kui ka väljaspool kooli, välja on antud projekti lehte.

Uus projekt

2012 sügisel alustasime uue Comeniuse projektiga "Vastustundlik tarbimine", mis on mõeldud 15-19-aastastele õpilastele. Partnerkoolid projektis on Saksamaalt, Ungarist, Taanist, Rumeeniast, Türgist, Poolast ja Portugalist.

Esimesed projektikuud on olnud väga sisutihedad. Projekti kaasatud õpilased on loonud projekti kodulehe www.comenius5. edu.ee, koostanud küsitluse ja teinud kokkuvõtte küsitlusest õpilaste tarbimisharjumuste kohta ning osalenud projekti logo kavandamisel.

Esimene töökohtumine toimub 17.-22. novembrini Saksamaal Gladenbachis. Meie kooli delegatsiooni koosseisu kuuluvad lisaks koolidirektor Carolin Kadajale kolm õpetajat ja kolm õpilast 9. klassidest.

Comeniuse alaprogrammi eTwinning raames on õpilased oma panuse andnud nii põhikoolile kui ka gümnaasiumiastmele mõeldud projektides, mis on olnud seotud lugemisvõi olümpia-aastaga, olümpiamaskott Wenlocki või jääkarupoeg Knuti reisidega Euroopas.

Rahvusvaheline edu on saatnud meie tegemisi mitmetel aastatel. Euroopa kvaliteedimärgiga pärjatud projekte on olnud kokku 6. Kõik 6 projekti on aastatel 2010-2012 saanud ka võimaluse kandideerida Euroopa eTwinningu auhinnale.

2012. a. lõpus kandideerivad Euroopa eTwinningu auhinnale 725 projekti kõikidest Euroopa riikidest. Esmakordselt saab meie kool võimaluse kandideerida eriauhinnale, mis antakse parimale saksakeelsele projektile.

Märtsis Taani

Tabasalu ühisgümnaasium ühines Nordplus programmiga 2012. a. kevadel ja septembris võttis vastu külalisi Taani Sydvestjyllands Efterskole'st. Nordplus programmi eesmärgiks on tugevdada ja arendada Põhjamaade hariduskoostööd ning anda oma panus Põhja- ja Baltimaade ühisesse haridusmaastikku.

Värskelt on paljudel 8.-9. klassi õpilastele meeles taanlaste külaskäik ja paljud toredad ettevõtmised sisuka nädala jooksul. Meie õpilased saavad võimaluse minna vastukülaskäigule Taani märtsikuus.

Tõstes õpilastes motivatsiooni õppimise ja ühiskondlike tegevuste osas, saame motiveeritud õppijad. Meie tänastes noortes peituvad homsed lootused ja võimalused, et areneks ühiskond, kultuur ja meie osalemine Euroopa tihedamas lõimimises.

Kooli põhiülesanne on õpilasi ette valmistada tulevikuks. Noori tuleb kaasata mitmetesse erinevatesse projektidesse ja ühistegevustesse.

Igati motiveeritud noor inimene suudab eluks vajalikud ja uues õppekavas kirjapandud teadmised, oskused ja kogemused omandada.