Õpetaja amet ja tema palk ning hariduse rahastamine tervikuna on nii koolipidajate kui koolijuhtide jaoks väga olulised teemad ning seekord on taas hea võimalus ministeeriumi esindajalt otse infot saada, juhatas kohtumise sisse maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ilmar Kütt.

Olulisemate teemadena leidsid poolteist tundi väldanud kohtumisel käsitlemist hariduskulude jaotus ja aruandlus; õpetajaamet ja õpetaja kutsestandard; täiendkoolitus; õpetajate ja koolijuhtide palk; aineühenduste tegevuse ja õpilasürituste korraldamise rahastamine. Seejuures vaadeldi teemasid nii 2013. aasta rahastamise kui 2014. aastal plaanitavate muudatuste kontekstis.

Foto: Viljandi maavalitsus

Ministeeriumi nõunik ütles, et hariduskulude toetuse jaotamise põhimõtted vajavad kindlasti muutmist, sest praegune kooli kulupõhine ja detailiderohke toetusskeem ei motiveeri omavalitsusi koolivõrku korrastama. „Hariduskulude arvestuse alus peab olema nii lihtne, et sellest saab aru iga omavalitsusjuht, direktor, õpetaja ja ka lapsevanem," sõnas Piret Sapp.

Õpetajate täiendkoolituse puhul tõi ta välja, et prioriteediks on seatud koolimeeskondade koolitus, mida tahetakse korraldada läbi maavalitsuse jt. maakondlike struktuuride. Õpetajaameti olemusest ja väärtustamisest rääkides kutsus nõunik kõiki huvilisi üles tutvuma valminud uute õpetaja kutsestandardi kavanditega ning nende kohta oma arvamust avaldama. „Õpetaja palga küsimuses oleme suuna võtnud haridusminister Jaak Aaviksoo püstitatud eesmärgile, et 2015. aastal võiks õpetaja Eestis teenida 20 protsenti kõrgemat palka, kui on riigi keskmine. Rahandusministeeriumi tehtud keskmise palga prognoosi silmas pidades võiks õpetajate keskmine palk siis ulatuda umbes 1200 euroni," lisas Piret Sapp.

Foto: Viljandi maavalitsus

Ettekandele järgnenud saalisviibijate küsimustes ja omapoolestes kommentaarides tunti muret kodulähedaste (maa)põhikoolide kestmise pärast; uuriti hariduslike erivajadustega õpilastega seonduvat; peeti oluliseks korraldada senisest enam uuringuid hariduse kvaliteedi kohta ning arvestada koolide puhul lisaks hariduse andmisele ka asutuse kasvatuslikku poole olulisust jm.

Kohtumise lõpetuseks kutsus Ilmar Kütt kõiki osa võtma teisipäeval, 19. märtsil Ugala teatris peetavast Viljandimaa hariduskonverentsist „Muutuv kool muutuvas ajas", kus erinevad hariduse valdkonna küsimused samuti põhjalikku käsitlemist leiavad.