Tempel on püha koht, kuhu sisenedes võtavad viisakad mehed mütsi peast - nagu koduski, kuhu ei tulda poriste saabastega trampima. Kool on ühtaegu nii pühamu, kust ammutada vaimutoitu, kui ka teine kodu lapsele. Siit edasi saab järeldada, et pedagoogid on lastele nagu kasuvanemad.

Kooli võrdlemine koduga ei ole soovmõte, vaid reaalsus. Hommikul kooli läinud laps veedab koolimaja seinte vahel kuus-seitse tund, mõnikord rohkemgi. Pole haruldane, et pedagoogidel tuleb lapsega tegelda rohkem, kui seda teevad tema lihased vanemad. Laps omandab õige ja vale, hea ja halva vahel vahet tegemise oskuse just oma õpetajatelt koolis.

Aitäh teile selle eest, head pedagoogid!

Uus kooliaasta algab muutlikes oludes. Palju räägitakse viimasel ajal koolide, eeskätt gümnaasiumide sulgemisest, sest lapsi lihtsalt ei jätku. Paratamatusega, et lapsi on jäänud vähemaks, tuleb leppida, mis ei tähenda, et saaksime teha allahindlust nende laste osas, kes meil on. Kindlasti mitte!

Mul on hea meel, et riik on tulnud omavalitsustele gümnaasiumihariduse korraldamisel appi. Riigi toetusel rajatakse riigigümnaasiume, kus antakse head haridust sõltumata kooli asukohast. Hea gümnaasiumiharidus on hea kõrghariduse alus, selle vundament. Hea kõrgharidus ei saa olla kellegi privileeg, mille saamine peamiselt tudengi vanemate rahakotist sõltub. Seepärast tagab riik 2013. aastast tasuta kõrghariduse kõigile, kes kohusetundlikult õpivad.

Hea koolipere. Kooliaasta hakul kõlavad üle Eestimaa paljud head soovid eelolevaks üheksaks-kümneks õppekuuks. Omalt poolt kingin heade soovide kinnituseks igale Jõgeva- ja Tartumaa koolile ning lasteaiale pihlapuu, mis aitaks häid soove meelde tuletada ka siis, kui taevas on mustad pilved.

Pihlakat on eestlased pidanud pühaks puuks. Seda on istutatud elumaja lähedale või koduväravasse, et kurjad jõud üle läve ei pääseks. Loodan, et minu kingitud puud aitavad ka meie koolidest kõik halva eemal hoida.

Head õppeaasta algust!