13. aprillil toimus Jüri Gümnaasiumi lähedal asuvas pargis meie maleva kõige popimaks ürituseks saanud järjekordne Jüripäeva kompleksvõistlus. Enne võistlust sadas vihma ja lund oli puude all veel kohati vööni. Võistlus toimub neljale rändkarikale. Kaks karikat kodutütardele ja kaks noorkotkastele. Võistlustest võttis osa 29 võistkonda. Vastavalt võistkondade arvule on sama palju ülesandeid. Ülesanded sisaldasid endas meie järgukatsete nõudmisi. Kasuks tulid erinevad teadmised ja meeskonna töö oskused. Loksa noored tõid ära 2 karikat: Noorte kotkaste nooremas vanusegrupis (Andres Burov, Märt Mägi, Kaarel Eelmäe, Kristjan Tarning) ja kodutütarde vanemas vanusegrupis (Janett Treisalt, Helina Piibeleht, Kristi Tammemäe, Hanna-Eliise Kiviberg). Peale selle saavutasid meie vanemad poisid tubli II koha (Magnus Pitertsev, Kristo Metus, Martin Rumm, Marko Kurisoo). Osa võtsid veel Carmen Mühlbech, Anastasia Vandõs, Angelica Lumiste, kes pidid ülesandeid sooritama kolmekesi, aga saavutasid tubli neljanda koha. Lauri Vilumaa koos esmakordselt võistelnud poistega (Alex Alliksaar, Pert Paesüld ja Andrei Bekker) tulid viiendale kohale. Kehva ilma ja märgasid jalgasid trotsisid vahvalt ka väikesed tüdrukud Liisa Olop ja Sandra Subbotina. Kõige tihedam rebimine toimus kodutütarde vanemas arvestuses. Meie kodutütardel ja Staabi rühmal oli lõpuks sama palju punkte. Laskmisel saab võrdse tulemuse korral esikoha see, kellel on rohkem kümneid. Nii ka siin. Loksa rühma tüdrukutel oli rohkem esikohti. Selle võistluse kodutütarde ja noorkotkaste vanema vanusegrupi võitjad said õiguse esindada Harju malevat vabariiklikul oskusvõistlusel.

20.-21. aprillil toimus Tartumaal, Sillaotsa Põhikoolis vabariiklik kodutütarde ja noorte kotkaste oskusvõistlus. Esmakordselt võistlesid kaks organisatsiooni koos. Võistluse eesmärgid on: aktiveerida kt ja nk järgukatsete õpetamist, arendada noortes meeskonnatöö oskusi, pakkuda noortele mitmesuguseid teadmisi ja oskusi nõudvat võistlust ja selgitada välja parimad ringkonnad ja malevad. Harjut esindasid Loksa rühma kodutütred koosseisus: Janett Treisalt, Helina Piibeleht, Hanna-Eliise Kiviberg, Kristi Tammemägi ja noorkotkaid Staabi rühma poisid. Igas punktis oli ettevalmistatud 2 samasugust ülesannet, kus ühe maleva noorkotkad ja kodutütred võistlesid õlg-õla kõrval. Esimese päeva lõpetasid Harju kodutütred teisel kohal, kaotades Pärnu tüdrukutele 2 punktiga. Meie poisid olid viiendad. Vahe esimesel kohal oleva Tallinnaga oli 7 punkti. Teine päev oli orienteerumismäng. Võistkonnad võisid jaguneda kaheks, kuid seda ainult nii, et mõlemasse jääks 2 tüdrukut ja 2 poissi. Kontrollpunktides tuli jälle lahendada erinevaid ülesandeid. Viimane katsumus oli Vooremäe tipust alguse saanud kiiretapp. Seda tuli teha mööda suusaradu, mis kohati olid jää ja lume all. Just see viimane raske katsumus näitas, kui ühtne on meie Harju võistkond. Meie poisid aitasid tüdrukud üle lõpujoone. See oli kõige uhkem tunne, mida on raske sõnadesse panna. Ütlesin noortele, et just ühtsus ja üksteisest hoolimine teeb teist võitjad, olenemata lõpuarvestuse kohast. Kui lõpetamisel selgus, et Harju kodutütred ja noored kotkad mõlemad võitsid I koha ja koos sellega ka üldkarika, ei olnud see enam üllatav. Hea tunne oli vastu võtta teiste noortejuhtide õnnitlusi. See oli parim tunnustus.

26.-28. aprillil toimus Saku vallas Harju maleva kodutütarde ja noorte kotkaste patrullvõistlus „Luureretk 2013". Esimene noortele mõeldud patrullvõistlus Harjus toimus 1998 aastal, Nissis. Sellest ajast peale on võistlus toimunud igal aastal, aprilli lõpus või mai alguses. Võistluse eesmärkideks on kinnistada noortes matkatarkusi ja meeskonnatöö põhimõtteid, „süstida" neisse armastust looduse vastu ja pakkuda osalejatele huvitavat ja seiklusrikast kogemust. Läbi selle võistluse õpivad noored rohkem üksteisest hoolima. Noored peavad suutma oma ego maha suruda, seeläbi suudavad nad ka teistega arvestada. Ainult nii saab toimima üks meeskond ja saavutatakse ühtsus. Võisteldakse 4 arvestuses: nooremad ja vanemad noored kotkad ja kodutütred. Võistkonnad on 4-liikmelised. Sel aastal käis just enne võistlusi meie ridadest üle gripilaine ja sellepärast lasime rajale ka need, kellel ei olnud neljandat liiget kusagilt võtta (6 võistkonda olid 3 liikmelised). Võistlejatel on kohustuslik varustus, mida tuleb endaga kaasas kanda. Noorematel kodutütardel ja noorkotkastel oli raja pikkuseks 15 km ja nemad lõpetasid laupäeva õhtul. Nooremaid oli 11 võistkonda. Vanemate noorkotkaste ja kodutütarde võistlusraja pikkus oli 50 km. Enamus võistkondi läbis koguni 60 km. Tänavune rada oli läbi aegade üks raskemaid. Tänu hilisele kevadele oli 1/3 kogu raja pikkusest vee all. Võistlus algas laupäeva varajasel hommikutunnil Saku lähedalt Ülenurmelt. Startis 8 võistkonda. Rajal olid ettevalmistatud kontrollpunktid (edaspidi kp). Kp tuli võistkondadel lahendada erinevaid ülesandeid. Teemadeks: kauguste määramine ja objektide kandmine kaardile, orienteerumine, auto lükkamine, granaadi vise, veetakistuse ületamine, sõlmed, meditsiin, laskmine, välitelefonidega sideülesanne, leiurada, teadmised Eesti- ja meie organisatsioonide kohta, jao telgi püstitamine jpm. Esimesel päeval pidid võistkonnad sooritama ka luureülesande. Objekt  asus Pahkla vanas raketibaasis. Võistkondadel tuli selle kohta esitada luureraport. Viimaseks katsumuseks oli lõpujooks. Kõik, kes sellel võistlusel osalesid on väga tublid. Need noored, kes selle pika ja raske raja lõpuni käisid on võitjad. Loksa nk ja kt olid esindatud 4 võistkonnaga. Meie nooremad poisid: Marko Metus (kapten), Siim Aksel Amer ja Pert Paesüld võitsid nk nooremas vanusegrupis I koha. III koha saavutas selles vanusegrupis Loksa 1. võistkond, koosseisus: Kristjan Tarning (kapten), Andres Burov, Kaarel Eelmäe ja Märt Mägi. NK vanemas vanusegrupis võitsid II koha Loksa nk võistkond koosseisus: Magnus Pitertsev (kapten), Kristo Metus, Marko Kurisoo ja Martin Rumm.

Loksa kodutütred (Janett Treisalt, Kristi Tammemäe, Helina Piibeleht, Epp Paalberg), kes olid esimest aastat vanemas vanusegrupis, andsid tõsise lahingu, võideldes esikoha karika eest. Kahjuks pidid kaks Loksa tüdrukut jalavigastuse tõttu katkestama. Peakohtuniku otsusega anti välja kolmas koht kahele Loksa kodutütrele, kes trotsides raskusi, käisid raja edukalt lõpuni. Helina Piibeleht ja Epp Paalberg said autasustamisel kaela kolmanda koha medalid.

OLEME OMA NOORTE ÜLE UHKED! HARJU KODUTÜTARDE JA NOORKOTKASTE 3 TEGUSAT  APRILLIKUU NÄDALALÕPPU.

Eelmine aasta, 2012, lõppes Harju noortele edukalt. Täpselt aasta tagasi võitsid Loksa tüdrukud nooremate kodutütarde vanusegrupis meie traditsioonilise patrullvõistluse „Luureretk 2012". Just tänu sellele esindasid nad sügisel suurvõistlusel  Harju malevat.   Loksa rühma kodutütred: Kristi Tammemäe, Epp Paalberg, Hanna-Eliise Kiviberg ja Karolina Vaino võitsid Rakveres kodutütarde vabariikliku matkamängu. See oli üldse esimene kord, kui Harju kodutütred olid vabariigis võidukad. Samal kuul võitsid Harju noorkotkad Valgas ülevabariigilise pääste- ja meditsiini võistluse. Võistkonda kuulus ka Loksa noorkotkas Karri Peetermann. Kõikidel noortejuhtidel,  meie kodutütardel ja noorkotkastel oli väga hea meel ja uhke tunne. Olime rõõmsad. See oli vääriline tasu meie tööle.

Tänavune talv oli pikk. Lisaks suusatamisele ja kelgutamisele tegime noortega terve talve palju vahvaid tegemisi. Sooritasime järgukatseid. Käisime metsas -20 ˚ pakases ööbimas (meil on telgis ahjud).Alustasime kodutütard kombeõpetuse sarjaga, kus õppisime tippkokkade käe all kokakunsti ja saime teadmisi soengute ja jumestuse alal. Viisime läbi  traditsioonilise vastlapäeva ürituse, kus neljast pikema liu karikast tuli 2 Loksa rühmale( Helina Piibeleht ja Pert Paesüld). Toimus Loksa, Kolga ja Kurtna noorkotkaste  laululaager. Valmistusime selles laagris juba kevadeks - meisterdades lindudele pesakaste. Iga rühm paigaldas oma üritusel pesakastid kodukoha puudele. Meie tegime seda Loksa kooli siseõuel enne filmiõhtut Noortekeskuses. Veebruari kuu algusest toimuvad igal reedel algklasside majas tunnid kõige nooremate kodutütarde ja noorkotkastega. Kõige hoolsamad nendest annavad pühaliku tõotuse 5. mail Tallinnas toimuval pidulikul koondusel.

13.aprillil toimus Jüri Gümnaasiumi lähedal asuvas pargis meie maleva kõige popimaks ürituseks saanud järjekordne Jüripäeva kompleksvõistlus. Enne võistlust sadas vihma ja lund oli  puude all veel kohati vööni. Võistlus toimub neljale rändkarikale. Kaks karikat kodutütardele ja kaks noorkotkastele. Võistlustest võttis osa  29 võistkonda. Vastavalt võstkondade arvule on sama palju ülesandeid. Ülesanded sisaldasid  endas meie järgukatsete nõudmisi.Kasuks tulid erinevad teadmised ja meeskonna töö oskused.  Loksa noored tõid ära 2 karikat: Noorte kotkaste nooremas vanusegrupis (Andres Burov, Märt Mägi, Kaarel Eelmäe, Kristjan Tarning) ja  kodutütarde vanemas vanusegrupis( Janett Treisalt, Helina Piibeleht, Kristi Tammemäe, Hanna-Eliise Kiviberg). Peale selle saavutasid  meie vanemad poisid tubli II koha( Magnus Pitertsev, Kristo Metus, Martin Rumm, Marko Kurisoo). Osa võtsid veel Carmen Mühlbech, Anastasia Vandõs, Angelica Lumiste, kes  pidid ülesandeid sooritama kolmekesi, aga saavutasid tubli neljanda koha. Lauri Vilumaa koos esmakordselt võistelnud poistega (Alex Alliksaar, Pert Paesüld ja Andrei Bekker) tulid  viiendale kohale. Kehva ilma ja märgasid jalgasid trotsisid vahvalt ka väikesed tüdrukud Liisa Olop ja Sandra Subbotina. Kõige tihedam rebimine toimus kodutütarde vanemas arvestuses. Meie kodutütardel ja Staabi rühmal oli lõpuks sama palju punkte. Laskmisel saab võrdse tulemuse korral esikoha see, kellel on rohkem kümneid. Nii ka siin. Loksa rühma tüdrukutel oli rohkem esikohti. Selle võistluse kodutütarde ja noorkotkaste vanema vanusegrupi võitjad said õiguse esindada Harju malevat vabariiklikul oskusvõistlusel.

20.-21. aprillil toimus Tartumaal, Sillaotsa Põhikoolis  vabariiklik kodutütarde ja noorte kotkaste oskusvõistlus. Esmakordselt võistlesid kaks organisatsiooni koos. Võistluse eesmärgid on: aktiveerida kt ja nk järgukatsete õpetamist, arendada noortes meeskonnatöö oskusi, pakkuda noortele mitmesuguseid teadmisi ja oskusi nõudvat võistlust ja selgitada välja parimad ringkonnad ja malevad. Harjut esindasid Loksa rühma kodutütred koosseisus: Janett Treisalt, Helina Piibeleht, Hanna-Eliise Kiviberg, Kristi Tammemägi ja noorkotkaid Staabi rühma poisid. Igas punktis oli ettevalmistatud 2 samasugust ülesannet, kus ühe maleva noorkotkad ja kodutütred võistlesid õlg-õla kõrval. Esmese päeva lõpetasid Harju kodutütred teisel kohal, kaotades Pärnu tüdrukutele 2 punktiga. Meie poisid olid viiendad. Vahe esimesel kohal oleva Tallinna´ga oli 7 punkti. Teine päev oli orienteerumismäng. Võistkonaad võisid jaguneda kaheks, kuid seda ainult nii, et mõlemasse jääks 2 tüdrukut ja 2 poissi. Kontrollpunktides tuli jälle lahendada erinevaid ülesandeid. Viimane katsumus oli Vooremäe tipust alguse saanud kiiretapp. Seda tuli teha mööda suuusaradu, mis kohati olid jää ja lume all. Just see viimane raske katsumus näitas, kui ühtne on meie Harju võistkond. Meie poisid aitasid tüdrukud üle lõpujoone. See oli kõige uhkem tunne mida on raske sõnadesse panna. Ütlesin noortele, et just ühtsus ja üksteisest hoolimine teeb teist võitjad, olenemata lõpuarvestuse kohast. Kui lõpetamisel selgus, et Harju kodutütred ja noored kotkad mõlemad võitsid I koha ja koos sellega ka üldkarika ei olnud see enam üllatav. Hea tunne oli vastu võtta teiste noortejuhtide õnnitlusi. See oli parim tunnustus.

26.-28. aprillil toimus Saku vallas Harju maleva kodutütarde ja noorte kotkaste patrullvõistlus „Luureretk 2013". Esimene noortele mõeldud patrullvõistlus Harjus toimus 1998 aastal, Nissis. Sellest ajast peale on võistlus toimunud igal aastal, aprilli lõpus või mai alguses. Võistluse eesmärkideks on kinnistada noortes matkatarkusi ja meeskonnatöö põhimõtteid,      „ süstida" neisse armastust looduse vastu ja pakkuda osalejatele huvitavat ja seiklusrikast kogemust. Läbi selle võistluse õpivad noored rohkem üksteisest hoolima. Noored peavad suutma  oma ego maha suruda, seeläbi suudavad nad ka teistega arvestada. Ainult nii saab toimima üks meeskond ja saavutatakse ühtsus. Võisteldakse 4 arvestuses: nooremad ja vanemad noored kotkad ja kodutütred. Võistkonnad on 4 liikmelised. Sel aastal käis just enne võistlusi meie ridadest üle gripilaine ja sellepärast lasime rajale ka need, kellel ei olnud neljandat liiget kusagilt võtta (6 võistkonda olid 3 liikmelised). Võistlejatel on kohustuslik varustus, mida tuleb endaga kaasas kanda.  Noorematel kodutütardel ja noorkotkastel oli raja pikkuseks 15 km ja nemad lõpetasid laupäeva õhtul. Nooremaid oli 11 võistkonda. Vanemate noorkotkaste ja kodutütarde  võistlusraja pikkus oli 50 km. Enamus võistkondi läbis koguni 60 km. Tänavune rada oli läbi aegade üks raskemaid. Tänu hilisele kevadele oli 1/3  kogu raja pikkusest  vee all. Võistlus algas laupäeva varajasel hommikutunnil, Saku lähedalt Ülenurmelt. Startis 8 võistkonda. Rajal olid ettevalmistatud kontrollpunktid(edaspidi kp).  Kp tuli võistkondadel lahendada erinevaid ülesandeid. Teemadeks:  kauguste määramine ja objektide kandmine kaardile, orienteerumine,  auto lükkamine, granaadi vise, veetakistuse ületamine, sõlmed, meditsiin ,laskmine, välitelefonidega sideülesanne, leiurada, teadmised Eesti- ja meie organisatsioonide kohta, jao telgi püstitamine jpm. Esimesel päeval pidid võistkonnad sooritama ka luureülesande. Objekt  asus Pahkla vanas raketibaasis. Võistkondadel tuli selle kohta esitada luureraport. Viimaseks katsumuseks oli lõpujooks. Kõik kes sellel võistlusel osalesid on väga tublid. Need noored kes selle pika ja raske raja lõpuni käisid on võitjad. Loksa nk ja kt olid esindatud 4 võistkonnaga.  Meie nooremad poisid: Marko Metus(kapten),  Siim Aksel Amer ja Pert Paesüld võitsid nk nooremas vanusegrupis I koha. III koha saavutas selles vanusegrupis Loksa 1. Võistkond, koosseisus: Kristjan Tarning (kapten), Andres Burov, Kaarel Eelmäe ja Märt Mägi. NK vanemas vanusegrupis võitsid II koha Loksa nk võistkond koosseisus: Magnus Pitertsev (kapten), Kristo Metus, Marko Kurisoo ja Martin Rumm.

Loksa kodutütred (Janett Treisalt, Kristi Tammemäe, Helina Piibeleht, Epp Paalberg), kes olid esimest aastat vanemas vanusegrupis, andsid tõsise lahingu,  võideldes esikoha karika eest. Kahjuks pidid kaks Loksa tüdrukut jalavigastuse tõttu katkestama. Peakohtuniku otsusega anti välja kolmas koht kahele Loksa kodutütrele, kes trotsides raskusi, käisid raja edukalt lõpuni. Helina Piibeleht ja Epp Paalberg said autasustamisel kaela kolmanda koha medalid.

OLEME OMA NOORTE ÜLE UHKED!