Lageraied tulevad kohalikele peaaegu alati suure üllatusena, ja see üllatus pole meeldivate killast. Kas RMK-l pole kohustust kooskõlastada raie tegemist elanike või vallaga?

Andrus Kevvai: Ütleme nii, et meil on avalikustamise kohustus, raiete nimekirjad on RMK kodulehel avalikud. Teavitada meil otsest kohustust ei ole. Oleme mõnes osas võtnud ise kohustusi, mõningaid asju teavitame. Näiteks kui teeme Viimsi vallas Viimsi poolsaarel raiet. Või siis Saku ümbruses. Ühesõnaga seal, kus elavad inimesed ja on väga kõrgendatud tähelepanu.

Kas elanikud pöörduvad RMK poole, et teada saada, miks metsa raiutakse?

Päringud tulevad siis, kui raie käib. Sellega ongi nii, et vaevalt et keegi raiete nimekirja RMK kodulehel väga vaatamas käib. Seal on kvartalid, eraldused, nimed numbrid, väga palju võib jääda arusaamatuks. Selleks et aru saada, mis kohaga tegu, peab metsaregistri leheküljele minema, sealt vaatama.
Eks inimesed on ikka pahurad, nende elukeskkond ju muutub, on harjunud metsas jalutamas-jooksmas käima. Aga ega midagi juhtu, seal saab edasi jalutada-joosta.

Kas olete mõelnud ka, et võiks teha rohkem teavitustööd ja anda inimestele teada, kui kuskil lageraie plaanis?

Eks me oleme mõnikord vallalehtedes artikleid avaldanud. Aga mets on inimeste jaoks igapäevane asi, see jääb paratamatult tähtsamatele teemadele alla. Kuigi inimesed järjest rohkem võõranduvad metsast, ega nad väga täpselt aru ei saa, mis see mets on. Räägitakse, et inimesed hakkavad metsa kartma juba Eestimaalgi.

Loe täispikka intervjuud Harju Elust.