Põhitegevuse kulude osas suuremaid muudatusi ei ole. Uute asutustena on valla eelarvest finantseeritavad Vääna- Jõesuu kool ja osaliselt ka Harku Valla Hariduse, Kultuuri ja Spordi Sihtasutus. Samuti on arvestatud vahendid õpetajate palgatõusuks ning eraldatud täiendavaid palgavahendeid ka lasteaedadele ja teistele valla allasutustele. Nende jaotamise õigus on antud asutuste juhtidele. Allasutuste ja kommunaalmajanduse kulusid on suurendanud elektrienergia turu avamine.

Kool ja veevõrk

Suuremad muutused võrreldes varasemate aastate eelarvetega on seotud investeerimistegevuse ja finantseerimistegevuse eelarveosades. Investeerimistegevuse maht kasvab 2013. aastal 6,4 mln euroni (2012. a oli 2,4 mln eurot). Kasv on seotud veemajandusprojekti ja Vääna-Jõesuu kooli ehituse finantseerimisega. Harku valla Ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekti ja Türisalu reoveekogumisala veemajandusprojekti kavandatakse 2013. aastal finantseerida kokku 2,6 mln euro ulatuses, millest 2,5 mln eurot tuleb laenata.

Laenukoormust veemajandusprojekti teostamiseks on kavandatud suurendada ka 2014. ja 2015. aastal kokku veel 3,7 mln euro ulatuses. Vääna-Jõesuu kooli ehituseks on kavas laenata 1,7 mln eurot ja kool peab valmima 2013. aasta sügisel. Lisaks veemajandusele ja kooli ehitusele finantseeritakse valla eelarvest teede ehitust 1,0 mln, Harkujärve spordisaali valmimist 0,4 mln, Tabasalu staadioni kunstmuru kattega väljaku rajamist 0,2 mln ja valgustuse ehitust 0,15 mln euro ulatuses.

Laenude ja liisingute intresse tasutakse pankadele 0,3 mln eurot.

Laen jääb piiridesse

Laenukoormuse suurendamine järgnevatel aastatel ei tähenda lubatud netovõlakoormuse (60% põhitegevuse tuludest) ületamist, kuna veemajandusprojektideks laenatud vahendeid selle hulka ei arvestata. 2013. aasta lõpu seisuga on Harku valla laenukoormus alla 40% põhitegevuse tuludest.

Laenud võtmine ei mõjuta oluliselt tulevaste investeeringute mahtu. Pigem mõjutab seda põhitegevuse kulude kasv, mis jätab investeeringuteks vähem raha, ja järgnevate aastate põhitegevuse tulude väiksem kasv. Praegune ebastabiilsus Euroopa majanduses ja probleemid ühisrahaga ei võimalda ka Harku vallal teha pikemaajalisi prognoose ja arvutusi saab teha üks aasta korraga. Loodetavasti ei jää ehitamata ka järgnevateks aastateks meie tegevuskavas kavandatud suuremad objektid.