Finaali ehk seitsme parima hulka jõudsid Ühisgümnaasiumi kokad Lidia Maikina ja Merle Indermitte ning Vääna Mõisakooli kokk Jaanika Rist koos abilise Katrin Noodaperaga.

Harku vallast oli 22 võistleja seas kogunisti kolme kooli esindajad - Tabasalu Ühisgümnaasiumi, Vääna Mõisakooli ja Keila-Joa sanatoorse internaatkooli kokad.

Finaali ehk seitsme parima hulka jõudsid Ühisgümnaasiumi kokad Lidia Maikina ja Merle Indermitte ning Vääna Mõisakooli kokk Jaanika Rist koos abilise Katrin Noodaperaga. Parimaks koolikokaks Eestis tunnistas žürii Jaanika Risti Vääna Mõisakoolist.

Jaanika Rist: "Finaalis tuli valmistada kolm toitu. Mina keetsin värskekapsa-hakkliha supi, magustoiduks valmistasin kohupiimakreemi kaeraküpsistega.

Kolmas roog pidi kohustuslikult olema kalaroog - küpsetasin räimepannikoogi köögiviljadega."

Viiest spetsialistist koosnev žürii hindas eelvoorus ka koolisööklale nädala menüü koostamist - kas lapsed saavad ette antud rahakoguse eest kalorid ja kõik vajalikud ained kätte. Finaalis sai aga ikkagi otsustavaks toidu valmistamise kunst - maitse, valmistamise hügieen, serveerimisoskused.

Supp võitis südamed

Jaanika Rist: "Olin just enne võistlust meie lastele lõunaks teinud värskekapsahakklihasuppi. Meie lapsed sõid seda väga hea meelega - nii et läksin üsna kindla peale. Austatud žüriile imponeeris kindlasti ka see, et supp oli odavam kui teiste võistkondade supid."

Selle supi tunnistas žürii ka parimaks. Parima magustoidu auhinna said Ühisgümnaasiumi kokad ja parima kalaroa auhind läks Valgamaale.

Need kaks võistkonda jagasid ka üldarvestuses teist-kolmandat kohta.

Tavaliselt valmistab toidu Jaanika Rist koos Aino Elloga ligi 120 inimesele - söömas käivad kõik Vääna Mõisakooli lasteaia- ja koolilapsed, lisaks pedagoogid.

Palju on ajakirjanduses viimasel ajal poleemikat olnud selle üle, et koolitoit pole maitsev, lapsed ei saa kätte vajalikke kaloreid. Mida arvab meisterkokk kriitikast koolisööklate kohta?

Jaanika Rist: "Nende koolide kohta, kus on oma kokk tööle võetud, see kriitika enamuses ei kehti. Paljud koolid tellivad õpilastele toidu aga catering- firmadelt ja koha peal ainult soojendavad. Siis vastavad need kriitilised väited tihtipeale küll tõele."

Moodsad külmikud

Oma igapäevase töökeskkonnaga Vääna Mõisakoolis jääb meisterkokk igati rahule - koolil on esmaklassiline köök ja köögiseadmed, hiljaaegu vahetati ka külmkapid uute ja moodsate vastu, kinnitab ta.

Esmaspäeva hommikul, peale võitu, said lapsed söögiks plovi, magustoiduna banaani. Laual oli veel piimakann ja porgandisalat.

"Piim on meil nüüd kindlalt menüüs," kinnitab Jaanika Rist. Ja näha oli, et lapsed joovad, sest teavad koka nõudmisi. Mõisakooli direktor Piret Jürna: "Piimale teeb kool toetustaotluse, nii et see on meil praktiliselt tasuta käes. Kõigile lastele."

Võitnud kokk pälvis preemiaks koolitused erinevate Eesti tippkokkade juures, lisaks 70 liitrit Risso õli.

Ka presidendiproua Evelin Ilves käis võitjaid tunnustamas, meisterkokka ootab ta aga pidulikule vastuvõtule 24. veebruaril.

Suurimaks tänuks headele kokkadele on aga kindlasti sööjate õnnelikud näod ja soojad tänusõnad.