Tabasalu päev õnnestus. Kohal oli üle 4000 inimese. Kuigi ilm kontserte ei soosinud, kuulas enamus külalisi ansamblite esinemised ilusasti lõpuni. “Tagasiside oli ülimalt positiivne. Ehk on Tabasalu päeva traditsioon taas ausse tõstetud,” arvas Sal-Saller pärast üritust.

AASTA SPORDITEGELASED • Tabasalu jalgpallurid

Harku vallast mängis möödunud hooajal Eesti jalgpalli meistrivõistlustel kaks meeskonda. IV liiga hooaeg sai otsa oktoobri keskel. Võistkond EMV Rannamõisa JK oli tubli ning lõpetas igati kiiduväärt viienda kohaga.

Tabasalu Palliklubi jätkas eelmiste aastate häid esitusi. Viimased neli aastat on mängitud II liigas ning sinna jäädi ka pidama. Enne otsustavat vooru olid võimalikud kohad seitsmendast kolmeteistkümnendani. Tabasalu Palliklubi sai kokkuvõttes II liigas kümnenda koha.

AASTA NURGAKIVI • Alasniidu lasteaed

Harkujärve külas sai novembris nurgakivi Alasniidu lasteaed. Lasteaia rajamine telliti kinnisvaraarendajalt Arco Vara, kes on ka tulevikus lasteaia omanik. Vald hakkab aeda rentima, ehitab konkursi võitnud YIT Ehitus. Vallavanem Kaupo Rätsepp: “Sellised projektid, kus erafirma ja omavalitsus ühise huvi nimel tegutsevad, on mujal Euroopas üsnagi tavalised. Neil on oma väljakujunenud termingi – PPP projektid ehk äraseletatult private public partnership (era- ja avaliku sektori ühishuvi).”

Ehitus koos haljastusega maksab 20 miljonit krooni. Majja tuleb kuus rühma 144 põnnile ning see valmib tuleva aasta aprillis. Lastele avatakse maja aga septembris.

AASTA SÄDE • Muraste külaselts

2009. aasta kevadel loodud ühendus koondab aktiivseid inimesi, kes on huvitatud oma kodukoha arengust ja ise kaasalöömisest. Muraste külaselts oli selle aasta Harku valla külade päeva korraldaja, samuti kutsuti Muraste külaseltsi eestvedamisel sel sügisel esmakordselt kokku valla MTÜ-de ümarlaud ühiste huvide ja valupunktide arutamiseks. Ühiselt on korraldatud mitmeid üritusi ja koristustalguid. Tublid!

AASTA SEGADUSETEKITAJA • Maanteeamet

Vallas läks suve lõpus remonti koguni kaks suuremat teelõiku – Tabasalu mäel ning Paldiski maanteel lõik Instituudi ristmikust kuni Hüüruni.

Paldiski maanteel said liikuda vaid bussid ja marsruuttaksod. Kõik ülejäänud sõidukid pidid otsima ümbersõidu võimalusi erinevatelt teedelt.

Segadused aga põhjustasid nii mõnigi kord rahulolematust. Paldiski maantee avati liikluseks oktoobri lõpus. Järeltööd vältasid veel novembriski.

AASTA KORRASTAJA • Tutermaa Külaselts

Tutermaal, mõned kilomeetrid enne Keila linna piiri, seisis aastani 1949 Martin Lutheri monument. Hiljem väike küngas, kus sammas asus, võsastus ning püsis vaid rahva mälus.

Mullu suvel võttis Tutermaa Külaselts eesotsas Arne Kasega südameasjaks puhastada samba asukoht. Kaugem eesmärk oli ja on sammas taastada. Talgupäevadel koos kohaliku rahva, EELK Keila Miikaeli koguduse ning vallaga sai küngas puhtaks. Tänavu kevadel valmis infotahvel Matrin Lutherist ja monumendist. 27. juunil avati tahvel vaimulike ning suure hulga külaliste osavõtul.

AASTA ÜRITUS • Tabasalu päev

2010 Pühapäeval, 22. augustil peeti Tabasalus kogupereüritus ehk “Tabasalu päev 2010”. Hommikust õhtuni kestnud ning tiheda graafikuga päev algas Rimi parklas rulluisuvõistlusega. Lapsi lõbustasid klonid Piip ja Tuut, toimusid kirbuturg ja veel mitmeid ülesastumisi.

Võimsa punkti panid päevale ansamblid Smilers ja Singer Vinger. Mõlema solistid on vallas elavad muusikud Hendrik Sal- Saller ja Hardi Volmer.

Vallarahva kinnitusel on toredale traditsioonile antud uus elu.

AASTA TALENT • Carl Stefan Tuulik

Carl Stefan on Tabasalu Muusikakoolis õppiv noor andekas muusik, kes on kahel korral saavutanud esikoha Eesti Muusikakoolide Liidu korraldatud vabariiklikel konkurssidel. Juba 13-aastasena oli tal oma jazzbänd ning Carli abistab pilliõpingutes ka Eesti esisaksofonist Raivo Tafenau. Muusikakoolis on tal käsil 7. klass ning lisaks mängib ta siinses saksofonikvartetis ja puhkpilliorkestris.

AASTA GENERAATOR • Andrus Braunbrück

Generaatoriks tuleb nimetada ikka inimest, kes midagi genereerib. Näiteks ideid. Genereerida teistele idee, mille peale pole veel keegi tulnud – see ikka on midagi. Eriti kui terve inimsugu aegade algusest peale on mõelnud vastassuunas. Kuidas tõsta makse. Ja nüüd ütleb üks Harku valla inimene, et kaotame mõne olulise maksu hoopis ära. Näiteks maamaksu. Ja saab terve vallavolikogu nõusse – vähemasti koalitsiooni.

Kuna see idee tegelikult sündis? Kui kaua aega võttis et koalitsioonikaaslastele kohale jõuaks? Kui palju selleks energiat kulus? Kes omadest vastaline oli?

Jäägu see kõik asjaomaste ringkondade teada.

Peamine – milliseks kujunevad tagajärjed, peaks selguma lähiajal.

Igal juhul on fakt see, et Harku vallakodanikud on aastast 2011 vabastatud peale vastava avalduse kirjutamist maamaksust. Ja selle idee autoriks – nagu kuluaarivestlustest on selgunud – pole keegi muu kui vallavalitsuse liige Andrus Braunbrück.

AASTA ÄRASÕNAJA • Aldur Aasa

16. augustil alustati Tabasalu mäe nõlvak kergliiklustee tunneli ehitusega. Tunnel pidi liikluseks valmis saama kuu ajaga. Peatöövõtjaks oli Teede REV-2. Tunnel plaaniti valmis ehitada uudset ehitustehnoloogiat rakendades – enne tunneli seinad ja lagi, alles siis tunneli enese uuristamine.

Ehituse alguspäevil sõnas järelvalvet teostanud Teede Projektijuhtimise AS projektijuht Aldur Aasa nii: “Ega siin ju ehituslikult eriliselt keerulist ole. Kui ehitus aga külma peale jääb ja need ajutised kitsukesed asendusteed peaks libedaks minema, siis ei tea küll, mis saama hakkab.”

Paraku läkski nii, nagu Aasa sõnas. Ehitajal tekkisid tõrked. Küll polnud õigel ajal tööjoonised valmis, küll seiskas järelvalve töö projektist möödaehitamise tõttu.

Igal juhul libeda peale see töö jäi ja pidulikku tee kergliiklustee üleandmist ei toimunudki.