"Vastavalt seadusele peame kirja panema nelja lähema aasta valla kohustused, kohustuste täitmiseks kuluva raha ehk valla tegevuskulud, aga ka selle, kui suured on valla maksumaksjalt laekuvad tulud ehk meie põhitulud," loetleb Viiburg eelarvestrateegia ülesandeid.

Eelarvestrateegiasse peab olema kavandatud ka lisaraha leidmine, katmaks valla omafinantseeringud erinevates, näiteks veemajandus- ja haridusprojektides.

Vello Viiburg: "Vahel mõni vallakodanik helistab, küsib rahalise toetuse saamise võimalust. Võimalusel me loomulikult abistame. Kui aga kõhkleme, siis kodanik imestab - nii jõukas vald ja ei saa nüüd toetust maksta."

Seda abivallavanem ei eitagi, et Harku vald on suhteliselt rikkam keskmisest Eesti omavalitsusest, olles tulude laekumiselt elaniku kohta Eestimaa esimeste hulgas.

Vello Viiburg: "Samas peab iga kodanik ka mõistma, et Harku on küll suhteliselt rikas vald, aga meie kohustused on palju suuremad kui enamikel valdadel - ehitada juurde koole ja lasteaedu, rajamisel on suured veemajandusprojektid Murastes ja Vääna-Jõesuus."

Vallal on oma osa nende projektide rahastamisel. Ja selleks tuleb täiendavaid vahendeid leida. Eelarvestrateegias peab see numbriliselt kõik täpselt näidatud olema.

Suunamuutust ei tule

Valla tegevuskulude osas suuri suunamuutusi ei planeerita. Kõiki valla eelarvel olevaid asutusi, koole ja lasteaedu, tuleb endiselt üleval pidada "Ja mitte lihtsalt üleval pidada," muigab abivallavanem Vello Viiburg, "meie asutusi tuleb hästi üleval pidada. Et need hästi hakkama saaksid."

Haridusministeerium on käinud välja lubaduse, et järgmisest aastast tõstetakse õpetajate palkasid. Mille arvelt või kelle arvelt seda tehakse, pole riiklikul tasemel ametlikult välja öeldud. Kõneldakse vaid, et pedagoogidele suurema palga maksmise koormus langeb omavalitsuste õlgadele. Vello Viiburg: "Meie tõstsime juba sügisest oma kooliõpetajate palgad 20% riigi keskmisest kõrgemale. Nüüd ootavad palgatõusu lasteaedade õpetajad. Ka see on eelarvestrateegias sees."

Enim häirib kogenud finantsisti Vello Viiburgi see, et riigil puudub teatud küsimustes majandus- ja eelarvepoliitikas stabiilsus.

"Varem laekus kodanike tulumaksust valla eelarvesse 11,93%, majandussurutise päevil vähendas riik tagasimakstava osa 11,4%ni. Nüüd kavatseb riik uuesti tõsta laekuva protsendi 11,57%-ni. See kasv ei ole küll väga suur, aga teatud määral valla tulud ikka kasvavad," kinnitab Vello Viiburg.

Harku valla jaoks tähendab see, et kuigi kodualuse maa maks on vahepeal kaotatud, kavandatakse valla põhitegevuse tulude kasvu järgmisel aastal 14,2 miljonilt eurolt 15,2 miljoni eurole, ehk 9,3 protsenti (olgu vahemärkusena öeldud, et Eesti riigi majanduskasvuks prognoosivad erinevad analüütikud 2-2,8%). Vello Viiburg: "Rahalist võimekust Harku vallal on, võiksime Euroopa Liidu rahade toel tehtavate projektide omafinantseeringuks laenu võtta."

Laenata võiks rohkem

Paraku paneb piirid peale riigi jäikus omavalitsuste finantspoliitika planeerimisel.

Vahepeal andis riik lubaduse valdadel laenata kuni 100% eelarve mahust, siis aga alandati see protsent jälle 60-le. Praegu on Harku valla laenukoormus 45% eelarve mahust.

Vello Viiburg: "Võiks ju omavalitsustele läheneda erinevalt. Kellel ikka võimekust on, võiksid ka rohkem laenata.

Valla omafinantseeringud suurtesse Euroopa Liidu rahadega tehtavatesse projektidesse - veemajandusprojektid, kooli ehitus - leiaksid lihtsama lahenduse. Vallal on täiendavat raha vaja veemajandusprojekti omaosaluseks 2,2 miljonit eurot ja Strantumil 3 miljonit.

Kui tuleb veemajandusprojektile ka teine etapp, on vaja veel 1,4 miljonit."

Et aga ka praeguste võimaluste ja tingimuste korral midagi tegemata võiks jääda, seda abivallavanem ei karda.

Vääna-Jõesuu kooli ehitus algab kas selle aasta lõpus või hiljemalt järgmise alguses, veemajandusprojektide ehitus Murastes ja Vääna-Jõesuus käib. Muraste kool on lähimate aastate perspektiiv.

"Olen kindel, et kõik valla ees seisvad ülesanded saavad täidetud, vallakodanike elujärg paraneb ka uue eelarvestrateegia valguses, valla jätkusuutlikus kasvab," on Vello Viiburg kindel.