Veel mõned aastad tagasi olime olukorras, kus saime linnakodanikele öelda, et eelarve suurenes 20 miljonit Eesti krooni. Täna aga peame tõdema, et võrreldes näiteks 2008. aastaga on eelarve vähenenud 1,4 miljonit eurot (22 milj krooni) ja mis ehk kõige olulisem, need vähenemised ei ole suuresti sõltunud Võru linnas võimul olevate inimeste otsustest.

Tõsi, raha napib ning eks viimasel ajal olemegi juba harjunud mõttega, et peame igas valdkonnas n-ö püksirihma pingutama ja kokku hoidma. See ei ole Võrule ainuomane probleem, olude kitsenemisest tulenevate valikute ees on samuti kõik teised omavalitsused.

Eelarve tasakaalus hoidmiseks on linnavalitsus ka sel aastal täiendavalt kärpinud oma kulutusi. Linna koolid, lasteaiad ning huvikoolid saavad jätkata möödunud aasta rahastusega.

Lisaks tavapärasele linna majandamisele on 2011. aastal ka mitmeid suuri ja vajalikke projekte.

Mis muutub linnas 2011. aastal

Käimas on juba süvendustööd Tamula-Vagula kanalil. Kanaliga viiakse ellu juba pikka aega planeeritud tegevust, mille käigus paraneb loodetavasti Tamula järve vee kvaliteet. Tööde käigus süvendatakse kunagine kahe järve vaheline kanal, mis tooks kevadiste suurvete ajal Vagula järvest puhast vett Tamulasse ning välistaks ühtlasi Tallinna mnt alt läbi mineva Vanajõe tagurpidi voolamise. Siiani on kevadiste sulade aegu Vagula järv täitunud kiiremini ning läbi Liitva kanali tõstnud ka veetaseme Võhandu jões. Selle tulemusena jääb mõne päeva vältel Tamula järve ja Vanajõe veetase madalamaks ning vesi hakkab tagurpidi Tamulasse jooksma tuues endaga kaasa linna sadeveed Koreli ja Poti ojast ning Võru Vesi puhasti juurest. Kanali süvendamisega peaks Tamula järv kiiremini täituma ning osa vett suundub ka otse Vanajõe sängi. Lisaks keskkonnakaitselisele asbektile muutub ka Vahejõe lõik paadiga läbitavaks, sest suvisel madalvee perioodil oli mõnes kohas vee sügavus alla 30 cm. Projekti käigus korrastatakse ka Vagula järve regulaator ning rajatakse paatide regulaatorist ülevedamise slipp.

Välja on kuulutatud riigihange Võrukivi tööstusala ehitaja leidmiseks. Kui hange ilusti laabub, siis alustatakse töödega maikuus. Tööde käigus ehitatakse välja tööstusala territooriumile sõidutee, kõnnitee, tänavavalgustus, sademevee kanalisatsioon, haljastus. Samuti ehitatakse hanke raames välja tööstusalale juurdepääs Ringteelt koos ristmiku rekonstrueerimisega. Kogu projekti üldeesmärgiks on kujundada soodne ettevõtluskeskkond.

KIK-i toetusega saame arendada Kubija rannaala. Selle suve rannahooajaks valmib väike veekeskkonda kirjeldav teemapark, mis tutvustab Kubija järve kui Natura 2000 hoiuala. Lisaks looduskaitseliste teemade käsitlemisele saab suplusakvatooriumi ümbrus (laudis) uue väljanägemise.

Vanajõe puhastamine on planeeritud samuti 2011. aasta suvele, kui on selgunud Tamula ja Vagula vahelise kanali mudaladestusalad ja tööde ajakava. Vanajõe puhastamise eesmärk on samuti veevahetuse parandamine, mis aitaks vee kiiremalt liikuma Võhandu jõe poole. Käesolevaks ajaks on Vanajõgi taimestikku täis kasvanud, mis takistab vee liikumist ja setitab reoaineid jõe sängi. Olukorra parandamiseks on lahendusi kaks: Kas iga aasta niita kanalit veetaimestikust või pikema perioodi möödudes tõsta taimestik ja muda ekskavaatoriga kaldale.

Haridusvõrgu ümberkorraldamisest

Suurimaks projektiks kujuneb Kreutzwaldi gümnaasiumi rekonstrueerimine. Hetkel valmistab ehitus-ja planeerimisosakond ette hankedokumente. Tööd on planeeritud teostada käesoleva aasta juunist tuleva aasta juunikuuni. Koolihoone rekonstrueeritakse, vahetatakse välja kõik kommunikatsioonid, uue sisekujunduse põrandast kuni laeni saavad kõik ruumid. Vahetatakse välja vanad aknad ja uksed, kooli peasissepääs saab uue lahenduse. Koolihoonele ehitatakse juurdeehitus, kus hakkavad paiknema aatrium, raamatukogu, internetisaal kohvik, aeroobika saal, jõusaal.

Korrastatakse kooli ümbruse haljastust, parendatakse olemasolevaid maaaluseid kommunikatsioone, ehitatakse betoonkivist kõnniteid ning paigaldatakse uusi valgusteid. Projekti maksumus on üle 3 miljoni euro.

Oleme teinud otsuseid haridusvõrgu ümberkorraldamiseks. Esialgu võivad need tunduda ehk ebapopulaarsetena, kuid julgen kindlalt väita, et täna tehtud sammud sillutavad teed tuleviku heaoluks.

Selle kuu volikogu istungil võeti vastu otsus, millega kujundatakse alates 2013. aasta augustist Võru Kesklinna Gümnaasium ümber põhikooliks. Gümnaasiumi ümberkujundamise põhjuseks oli eelkõige põhikoolis õppivate õpilaste arvu oluline vähenemine viimaste aastate jooksul.

Gümnaasiumiosa sulgemisele an-dis tõuke mitte ainult kahanev õpilaste arv, vaid ka uus Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, mis paneb ette, et gümnaasiumiosas peab olema vähemalt kolm erinevat õppesuunda. Kui muret on tuntud, et Kesklinna kooli gümnaasiumiosa sulgemisega vähenevad meie laste valikuvõimalused edasiõppimiseks, siis kinnitan, et akadeemilise gümnaasiumi loomisega linna valikuvõimalused hoopiski suurenevad. Edaspidi saavad noored teha valiku kuue õppesuuna vahel.

2011 - vabatahtliku tegevuse aasta

2011. aasta on kõigis Euroopa Liidu riikides kuulutatud kodanikuaktiivsuse tõstmisele suunatud vabatahtliku tegevuse aastaks. Vabatahtlikuna tegutsemist tuleb tunnustada, sest see aitab paljuski kaasa nii oma linna kui kogu riigi heale käekäigule ja arengule. Kohalik elu tugineb kohalikel aktiivsetel inimestel, kes oma igapäevaste tegevustega näiteks spordi- ja kultuuritegevuse arendamisel või endast nõrgemate abistamisel parandavad kogukonna heaolu selle eest tasu saamata. Märgakem, aidakem ja tunnustagem üksteist!

24. veebruaril tähistame Eesti Vabariigi 93. aastapäeva. Kõik on oodatud sel päeval kultuurimajja Kannel, kus toimub Vabariigile pühendatud kontsert-aktus – tagasivaated Võru aastale 2010. Kontserdil astuvad üles Kultuurimaja Kannel Tempera koor, Võru Muusikakooli ansambel Kagukägu ning Võru Kesklinna Gümnaasiumi koorid.

Ärgem unustagem sel tähtsal päeval heiskamast Eesti Vabariigi lippu. Igal kodul lehviv sinimustvalge riigilipp meenutab meile meie riigi tugevust ning kinnitab ühtekuuluvustunnet!

Soovin teile head Eesti Vabariigi aastapäeva!!