Olen võitluskunstidega tegelnud alates neljateistkümnendast eluaastast. Inglismaal elades käisin ka võistlustel, kuni ükskord mu õpetaja ütles "Tead Helen, sinu kung fu oleks palju parem, kui sa ka tai chi'd teeksid".

Möödus siiski tükk aega, enne kui selle peale tõsisemalt mõtlesin. Aastal 2004 otsustasin selle ära proovida. Tuli põleb ainult uues kohas - seal, kus enne põlenud ei ole - ning mul oli kindlasti midagi uut sealt õppida. Pealegi huvitas, mis osa minust on see miski, mis on sellele siiani vastu tõrkunud.

Ning tuligi välja, et tai chi'ga tegeldes, mediteerides ja liikudes algas mul seesmiselt hoopis teisekihiline, sügavam eneseravi. Hakkasin kõiki asju palju kergemini omaks võtma ja objektiivsemalt nägema. See muutis lõpuks terve mu elu.

Kuidas Inglismaale sattusite?

Inglismaale sattusin juhuslikult, kuigi tagantjärgi vaadates näen, et see polnud üldse juhus. Olin 17-aastane ning just otsustamas, kuhu ülikooli edasi õppima minna. Ei leidnud aga mingit eriala, mis niivõrd huvitanud oleks, et seda viis aastat õppida ja siis terve elu sellega tegelda. Samal ajal käisin tihti reiki laagrites nii Eestis kui ka Lätis koos Virve Viigandiga. Seal kohtusin sufi õpetajatega, kes kutsusid mind ja mu sõbrannat Marist Inglismaale tantsu- ja mediteerimislaagrisse.

Pikemalt mõtlemata pakkisime asjad ja hääletasime 7 päevaga sinna. Pärast hakkasid kõik asjad nagu iseenesest klappima, üks viis teiseni. Mul on vedanud, elu on olnud igasuguseid imesid täis, ükskõik kuhupoole pöörasin. Olin kindel, et tegin õige otsuse. Ma usaldasin oma südant ja elu ning olen väga tänulik selle võimaluse eest!

Millega seal tegelesite, mida õppisite?

Pärast sufilaagrit Inglismaal elasin nende õpetajatega koos mitu kuud ja õppisin neilt iga päev midagi juurde, isegi kõndisin tulel paar korda.

Hiljem kolisin ühte budismikeskusesse, kus elasin mediteerides 2 aastat. Siis aga tõmbas hing mind üha rohkem indiaanlaste õpetuste ja tseremooniate poole ning ma hakkasin ka sellega tegelema.

Kõrvalt jätkasin kung fu, kickboxingu ja tai chi'ga ning õppisin ära ka usui reiki kuni meistri tasemeni. On muidugi ka teisi asju, mida olen õppinud ja mille vastu edaspidigi huvi tunnen, nagu näiteks esmaabi, keeled jne. Aga peamiselt jään nende kolme tee juurde.

Olen viimase 15 aasta jooksul õppinud väga palju erinevaid asju ning avastanud, et tegelikult räägivad nad kõik samast asjast, kuigi vahest kasutavad erinevaid termineid või tseremooniaid ja harjutusi.

Arvan, et inimene peaks leidma omale kuni kolm teed, millel pühendunult kõndida, et mitte muutuda liiga kinniseks mõeldes, et "minu tee on ainuke õige tee". Neid teid valib meie süda, kui me seda kuulame.

Mis võiks olla tai chi eelis teiste võimlemissüsteemide ees?

Peamine eelis on kindlasti see, et tai chi on sobilik inimestele ükskõik mis eas, füüsilises vormis jne. See sobib kõigile!

Kas välismaal on tai chi väga populaarne?

Tai chi on väga populaarne ja kõrgelt hinnatud enamikus Lääne riikides. Näiteks Inglismaal on peaaegu igas rajoonis kohti, kus on võimalik seda õppida. Tihti kasutatakse tai chi'd suurtes firmades keset tööpäeva, et võtta 5-minutiline paus kiirelt ja kergelt stressist vabanemiseks.

Hiina võitluskunstid on üle maailma kuulsad tänu kung fu filmidele, mida tegid Bruce Lee ja Jackie Chan, kuid tai chi'd peatakse "ülimaks stiiliks" ning see on number üks kõikide võitluskunstide seas.

Teie edaspidised plaanid Eestis, eriti Viimsis?

Praegu on meil Viimsi Huvikeskuses kaks erinevat qi gongi ja tai chi treeningut. Esimene klass algas oktoobris 2011, teine, uus klass käib koos teisipäeviti kell 12.00-13.30.

Sinna võivad veel algajad liituda kuni veebruari lõpuni, hiljem on juba raskem teistele järele jõuda. Teeme yang-stiilis lühivormi (24 harjutust, mis lõpuks moodustavad ühtse terviku) ning selle õppimiseks läheb umbes 6 kuud.

Samas pakun ka alati reikit ja kui keegi soovib, siis raviseanssi koos nõustamise ja tšakrate tasakaalustamisega.

Praegu valmistun indiaaniõpetusi Eestis tutvustama. Olen kuulnud, et meie rahval on selle vastu suur ja kasvav huvi ning indiaanlaste eluviisid on meile väga südamelähedased ja sarnanevad meie iidsete tarkustega. Siin on olnud viimase 10 aasta jooksul kord aastas suviti indiaanilaagrid, kuid mingit regulaarselt õppevormi pole.

Olen üks õpetajatest rahvusvahelises organisatsioonis, mille õpetused põhinevad väga vanal süsteemil. Kunagi olid üle Ameerika püramiidides šamaanide koolid, noored ravitsejad reisisid nende vahel elades igas püramiidis kolm aastat. Meie kursused on koostatud samal põhimõttel mida enne hispaanlaste sinna tulekut nendes püramiidides kunagi kasutati. Kuigi neid õpetusi hoiti tükk aega saladuses, avati need lõpuks kõikidele inimestele, kuna indiaani vanemad nägid, et meil on neid praegusel ajal planeedil vaja.

Ma tulin koju tagasi eesmärgiga avada ka Eestis selline kool, kus inimestel on võimalus neid asju õppida. Näiteks tulla iga kuu terveks päevaks ja võtta osa nendest elutarkustest ja tseremooniatest.

Esimene tutvustav loeng on 27. aprilli õhtul, terve päevane kursus toimub laupäeval 28. aprillil siinsamas Viimsis Harmoonikumi kohvikus. Kui keegi soovib rohkem infot selle kohta, siis palun kirjutage e-posti aadressile starcave@ live.co.uk.

Mida veel sooviksite lisada?

Tai chi' praktiseerimine on nagu idamaiste filosoofiate ellurakendamine füüsilises vormis. Enne, kui me vormi alustame, seisame sirgelt nagu puu: jalad on juurtega maa sees ja ülakeha sirutab taeva poole. Hingame oma keha keskpunkti, leiame seesmine vaikuse. Pilk vaatab rahulikult otse ette, n-ö elule näkku.

Oleme valmis võtma vastutust iseenda eest ja selle eest, mis meie elus toimub. Me näeme objektiivselt suuremat pilti ja oleme tasakaalus, enne kui teeme mingit tegevust väljaspool.

Kõik toimingud tulevad seestpoolt välja chi järgi. Keha on pehme ja nõtke, rahulik, kuid ärkvel nagu panter. Siis hingame sisse uut õhku ja teeme esimese liigutuse, esimese ringi.

Me loome sellega oma ellu midagi uut, liigume läbi kinniste või vanade mõtete, tunnete, ideede või mustrite, mis meie elus enam hästi ei tööta.

Me hingame uut õhku ja teeme teadlikult uue ringi. Kõik kehaosad liiguvad koos. Kõik inimesed saalis liiguvad koos.

Mitte miski või mitte keegi pole eraldi. Oleme kõik individuaalsed puud ühes võimsas ja ilusas metsas, ühinemas iseenda looduslikkusega.

Me tegeleme nii seesmise kui ka füüsilise eneseraviga ja oleme tervislikum rakk selles suures elus!
____________________________________________

Mis on tai chi?

Tai chi on aeglane, sujuv ja ringjas liikumine, mis toimib kehale nagu massaaž - lõdvestab lihased ja vabastab pingetest, järk-järgult vormib ta keha aina plastilisema ja nõtkema liikumise suunas. Tõlkes tähendab see "ülim piir".

Tai chi´d nimetatakse ka sisemiseks tegevuseks, kuna see koondab teadvuse pigem organismi sisemisele seisundile kui välisele tegevusele. Tai chi harjutusi on meeldiv sooritada ning pärast treeningut ei tunta end kurnatuna, vaid laetud uue energiatulvaga. Aeglaste harjutuste sooritamine vabastab pingest keha need osad, kuhu see on kogunenud.

Ühest küljest on see graatsiline tants, üldist tervist arendav süsteem, omamoodi meditatsiooni liikumises. Sooritades tai chi liigutuse, tehakse seda mitte ainult käte ja keha abil, vaid ka mõistusega, keskendudes ja visualiseerides oma väiksemaidki tundeid. Seega mõjub ta tervendavalt ka psüühikale ja närvisüsteemile. Ta on nn holistiline süsteem, mis põhineb keha, hinge ja vaimu ühtsusel. Kuigi need harjutused tunduvad aeglased ja isegi lihtsad, on selle meistrid väledad, paindlikud, pingevabad ja erksad kõrge eani.

Tai chi regulaarsel harjutamisel muutub keha elastseks, liigesed tugevamaks, liigutused koordineeritumaks, tugevneb südame-veresoonkonna süsteem, paraneb rüht ja tasakaal. Selle harrastajad väidavad, et paraneb ka siseorganite töö, alaneb vererõhk ja tugevneb immuunsussüsteem. Väheneb stress, suureneb keskendumisvõime, paraneb hingeseisund ja seega üldine enesetunne, suureneb vaimne aktiivsus. Lisaks annab tai chi hea meeleolu ning tõstab enesehinnangut.