Psühholoog A. Maslow' järgi koosneb inimese heaolu erinevate vajaduste rahuldamise võimalustest. Murdeiga toob muu hulgas esile vajaduse lugupidamise järele, soovi tunda, et neid aksepteeritakse ja tunnustatakse. Kui vanemad ja õpetajad ei ole õigel hetkel suutnud seda vajadust rahuldada, otsib laps tuge eakaaslastelt, ohuga sattuda riskikäitumisega gruppi.

Õpilaste koolist puudumine on saanud tõsiseks probleemiks pea terves Euroopas. Tänapäeva ahvatluste maailmas võib puudumiste osakaal saada määravaks laste hariduse omandamisel. Suured puudujad vähendavad teiste laste õppimise võimalusi, sest õpetajatel on vaja pöörata enam tähelepanu õppimises mahajäänutele. Sage õppetööst puudumine viib õpisaavutuste langemiseni ning võib tulevikus kaasa tuua töötuse ja sotsiaalabi vajaduse ning halvimal juhul ka õigusvastased teod.

Leides erinevaid mõjutusmeetmeid, vähendamaks koolist puudumiste arvu, anname noortele paremad võimalused tulevikuks.

2009/2010. õppeaastal toimus Tabasalu Ühisgümnaasiumis esmakordselt, koostöös kooli õpilasesindusega, tublide 7.-9. klassi õpilaste tunnustamine Tänutähe ja meenega. Tunnustati neid, kellel õppeperioodi jooksul ei esinenud ühtegi põhjuseta puudumist, hilinemist ega märkust. Õpilase hindeid seejuures määravaks ei peetud, sest õpilane, kes käib korralikult koolis, ei sega õpetajat ning annab endast parima, on tunnustamist väärt!

2010/2011. õppeaastal ettevõtmist korrati ning lähemal vaatlusel selgus, et kõik kriteeriumile vastavad õpilased olid kas hea või väga hea õppeedukusega, mis näitab ilmekalt, et akadeemiline võimekus ja eeskujulik koolikohustuse ja kooli kodukorra täitmine on omavahel tugevalt seotud. Ettevõtmist on toetanud Tabasalu Osman Kebab, Tabasalu Spordikompleks, Rahva Raamat, Tallink ning Harku Valla Lastekaitse Ühing.

Õppest puudumise põhjuseid on väga erinevaid ning üks positiivne sekkumine kindlasti olukorda muuta ei suuda. Samas järjepidevus ja positiivsusele meelestatus võib pikemas perspektiivis siiski tulu tuua, kui rahuldavalt edasi jõudvad õpilased leiavad motivatsiooni saada esile tõstetud, millegi eest, mis vajab vaid tahtejõudu ja enesedistsipliini.

Edukat uut õppeaastat kõigile asjaosalistele!