Projekti käigus soovisime motiveerida ja suunata Soome, Läti ning Islandi noori ka oma riigis Kiwanise noorteklubi looma. Eesmärkide saavutamiseks kavandasime kuueks laagripäevaks mitmeid erisuguseid tegevusi.

Enne veel, kui asusime tõsiste teemade üle arutlema, panime end proovile näputöös – valmistasime Kiwanise Dolly-nukke. Dolly on riidest nukk, kellel esialgu pole nägu ega riideid. Nukud jagatakse haiglasse sattunud lastele, kes saavad nukule ise näo maalida ning riided valmistada.

Kiwanise Dolly-nukke tegi suur osa noortest esimest korda. Iga algus on raske, kuid heade juhendajate ja toetava seltskonna kaasabil ei ole miski võimatu ning endale eesmärgiks seatud 50 nuku asemel suutsime „elu anda“ 75-le. Lätlastele meeldis nukuprojekti nii väga, et nad tahavad ka oma kodus sellega tegelema hakata.

Teisipäev algas iga riigi noorte poolt varem ettevalmistatud ettekannetega, kus toodi välja kolm igas riigis enim mur e t t e g e v a t noorte probleemi. Väljatoodud valupunktide üle toimus arutelu neljas rahvusvahelises töörühmas. Mõnda aega kestnud tõsiste ja tuliste vaidluste tulemusena leidsid noored, et tähtsaimad ning enim käsitlemist vajavad sotsiaalsed probleemid, mis Eesti, Läti, Islandi ja Soome noortele ühtmoodi muret tekitavad, on vägivald, sõltuvused, keeruline majandusolukord ning töötus noorte seas.

Probleemid selgunud, hakkasime neile lahendusi välja pakkuma ja kirja panema. Järgneva pea pooleteise tunni jooksul võis lausa kuulda, kuidas oma ajusid ragistati ning probleemidele võimalikke lahendusi üritati leida. Töörühmade ettepanekud olid lühidalt järgmised:

Sõltuvusprobleemid:

• kõrgemad tubaka- ja alkoholiaktsiisid;

• tervislike eluviiside edendamine noorte hulgas;

• rangem isikukontroll alkoholi ja tubaka müügil;

• mänguautomaatide keelamine avalikes kohtades (Eestis seda probleemi ei ole, kuid Islandis ja Soomes on automaadid nö igal tänavanurgal);

• sõltlaste rehabilitatsiooni rahastamine.

Majandusprobleemid:

• madalamad maksud;

• väärtustada haridust;

• kõrgemad alkoholi- ja tubakaaktsiisid;

• laenusaamine ei tohi olla liiga lihtne;

• haritud tööjõu kodumaale jäämiseks tõsta nende palka ja luua paremad töötingimused;

• kohalikud omavalitsused peaksid looma noortele võimalusi suvisteks töödeks:

• Töötus noorte hulgas:

• valitsus peaks langetama kõrgeid palku, et madalamapalgalised saaksid säilitada oma töökoha; maksud peaksid olema madalamad;

• koolis anda infot erinevate tööde kohta, põhikooli lõpetajatel peaks olema võimalik minna omal valikul erinevate töödega tutvuma.

Kuritegevus:

• karmimad karistused kurjategijatele;

• rohkem infot välismaale töölemineku ja sellega seotud riskide kohta;

• korrakaitselistele kodanikualgatustele õiguslik alus;

• aidata endistel kurjategijatel normaalsesse ellu tagasi pöörduda.

Raske töö tulemusel said mõeldavad lahendused paberile ja jäid ootama sotsiaalministri Hanno Pevkuri hinnangut. Minister saabus pärastlõunal, suviselt soliidne ja rõõmus ning oli lahkesti nõus pakutud lahendusi kommenteerima. Tänu professionaalsele a r v amu s e l e avardus noorte arusaam ministri tööst, sot s i a a l s e t e probleemide s ü g a v u s e s t ning me hakkasime paremini mõistma lahenduste elluviimise keerukust ja neid takistavaid asjaolusid.

Kolmapäeval võtsime ette bussireisi Tallinnasse, et tutvustada külalistele meie pealinna olulisemaid vaatamisväärsusi ning külastada parlamendihoonet.

Väikese seltskonnaga, kuhu kuulus esindaja igast riigist, rõõmustasime Tallinna lastehaigla pisikesi patsiente. Nimelt andsime neile üle meie poolt valmistatud nukud. Eneselegi mõnevõrra üllatuseks saime teada, et haiglas on nukud väga populaarsed ning et suur osa pisikesi soovib Dolly-nukku ka oma kodus olevale õele-vennale.

Neljapäev oli jälle vägagi sobiv päev mõttetegevuseks ning uute ideede genereerimiseks. Seekord oli eesmärgiks mõelda välja uusi projekte, mis meie seltskonda tulevikuski seoks ja lähendaks. Mitu pead on ikka mitu pead ja grupitööde tulemusena leidsime mitmeid häid ideid, mida üheskoos ning ka riigiti eraldi ette võtta.

Reede hommikupoolikul sõitsime külla meie kauaaegsetele sõpradele Haiba lastekodus, kus peale sealse elu-oluga tutvumist mängisime lastega tuntud ringmänge ning Islandi noored õpetasid meile selgeks ühe nende kodumaal tuntud ja populaarse ringmängu-laulu.

Meie ajakavasse mahtus teisigi põnevaid ja mitmekülgseid tegevusi. Mõttetegevus vaheldus seltskondlike ning ebaharilike sportmängudega, matkadega loodusesse ja kuumuse leevendamiseks tihedate ujumaskäimistega. Iga riigi noored tutvustasid ühel õhtul teistele laagrilistele oma riiki ja kultuuri. Tänu muusik Jaagup Kipparile saime tutvustada külalistele Eesti tuntud tantse, mänge ning laule. Kui eestlased pakkusid loomul ikul t meie rahvusrooga kama, siis nii mõnigi noortest sai esmakordselt proovida islandlaste pakutud hailiha, mille maitsest meie projekt i s e l t s ko n d aga suuremat lugu ei osanud pidada. Vägagi kaasakiskuvaks ja lõbusaks osutus soomlaste rahvustants jenka, mida projektipäevade jooksul korduvalt üheskoos tantsisime.

Hoolimata üsnagi suurte massidega meie projektist osa võtnud tüütutest parmudest ja lõunamaiselt kuumadest ilmadest ning tänu sõlmitud tutvustele ja osalejate väga heale tagasisidele, võib projekti Hoia oma sõpra lugeda igati kordaläinuks ja õnnestunuks.

Projekt toimus tänu programmile Euroopa Noored, millelt saadud rahaline toetus võimaldas katta suurema osa kuludest. Keila noored said selle projekti käigus olulise projekti kirjutamise ja läbiviimise kogemuse.