„Ilu ja elu on nende plakatitegelaste ning Võhandu jõe kivide ühisosa. Kuu aega enne pidu tuleb pilli- ja lauluhääled puhtaks puhuda ja köhida - teinekord ka kapsatünni piiluda ja uurida, kas hää on alles, kas jõuga kivi on alles. Kas maapõhi on alles?

Kindlasti on nüüd aeg puhtad riided kapist võtta ja üle kaeda. Kevadine Võhandu vesi on alustanud rongkäiku Kubijale, III UMALE PIDOLE!

Mehed - sall sirgeks!

Naised - sukad sirgeks!

Poisid - pillid hüüdma!

Tüdrukud- saiad ahju!" kõlab III Uma Pido lavastaja Tarmo Tagametsa hüüd Võrolt kõigile Uma Pido lauljatele ja külalistele.

III võrukeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido toimub tänavu 1. juunil Võrus Kubija lauluväljakul. III Umale Pidole on kirja pannud 150 koori 3800 lauljaga. Põhilise osa moodustavad Vana Võromaa koorid, ent tulijaid on ka teistest Eesti maakondadest ning Lätis ja Soomest. 

Peopäeva tähtsaks osaks on samal päeval Võru linnas toimuv UMA LAAT käsitöö, istikute ja mahetoodanguga, kontsertide, laadalava ja töötubadega. Päevane trall päädib õhtuse peakontserdiga Võru Kubija lauluväljakul. 

Pidu käib külakorda Põlva ja Võru vahet, see vaheldumine Võru ja Põlva maakonna keskuste vahel rõhutab Vana Võromaa ühtsust. I Uma Pido toimus 2008. a Võrus, II Uma Pido 2010. a Põlvas, seekordne leiab aset taas Võrus Kubija laulukaare all. Vana Võromaa ajaloolise kultuuriruumi moodustavad 8 Lõuna-Eesti kihelkonda: Hargla, Rõuge, Karula, Vastseliina, Kanepi, Urvaste, Põlva ja Räpina.

Pidu korraldab MTÜ Võro Selts VKKF  koostöös Võru Instituudi, Võru Linnavalitsuse, Võru Vallavalitsuse, Põlva ja Võru Maavalitsustega.

Ettevõtmist toetavad  Eesti Kultuurkapital (rahvakultuuri sihtkapital, Võru, Tartu ja Põlva maakondade ekspertgrupid), Võru Vallavalitsus, Võru linn, Võru Instituut, Rahvakultuuri Keskuse Vana Võromaa kultuuriprogramm, Kohaliku omaalgatuse programm, Võrumaa Omavalitsuste Liit, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, MTÜ Võrumaa Partnerluskogu LEADER-programmist, MTÜ Piiriveere Liider LEADER-programmist, Loovagentuur Maailm, Võru Empak AS, MTÜ Hinokad, Hiirepadi OÜ, AS Värska Vesi, Nopri Talumeierei, Taarapõllu talu.

Meediapartnerid on Uma Leht, Lõuna Leht, Võrumaa Teataja, Maaleht, Eesti Ekspress ja raadio Elmar.