Šafranovski tõi oma kõnes paralleele muistsete viikingitega ja nende üleskirjutatud saagadega. Padar tahab ise valmis saada üht külaajaloolist raamatut.

Ta kiitis valminud trükist, sest talle koduloolised raamatud väga meeldivad. Padar leidis, et huvitavaim aeg üles tähendada on 20. sajand, kui lühikese aja jooksul tuli ja läks mitu erinevat valitsust.

Kallandi sõnul oli raamatu kirjutamine ettevõtmisena raske, sest küla ajaloo kohta oli materjali vähe, seepärast tuli piirduda rohkem hilisema ajaga. Santovi oli asundustaludega küla ja pered tulid väljastpoolt sisse, põliselanikke võis üles lugeda ühe käe sõrmedel. Eriti raske oli leida vanu fotosid.

Koostaja pani kokkutulnuile südamele, et vanu perekonnaalbumeid ära ei visataks. Neil on suur ajalooline väärtus.

Uno Aani sõnul on Koeru vald toredasti läbi kirjutatud: 26 külast on ilmunud oma raamat juba pea pooltel. Kallandi raamat oli järjekorras 12. Herbert Last, kes ise mitu raamatut koostanud, andis lootust, et paari raamatu käsikirjadest tema laual võib juba sel aastal oodata taas valmisteoseid.

Vello Kallandi on koostanud ka varasemalt raamatuid: 2004 „Metsla. Küla läbi sajandite", 2010 „Metsla. Talud ja inimesed", 2011 „Vaikne kena kohakene Ramma küla Järvamaal" (koos S. Kärneriga). Muudest kirjatöödest on ilmunud Kallandi isa elulugu Järva Teatajas, oma elulugu ilmus koguteoses "Eesti rahva elulood" III osas.

Raamatu „Santovi küla muinasajast tänapäevani" tiraaž on 500 eksemplari, maksma läks trükis umbes 3000 €, millest poole tasus Kohaliku Omaalgatuse Järvamaa ekspertgrupp, poole perekond Ilves.

Raamatud on müügil Koerus lillepoes (Grossi kaupluse juures).