Alaküla mälestustest on kokku ilmunud kolm raamatut, teise kordustrükk (esmatrükk ilmus 1999) tuli sel kevadel uuesti nagu sünnipäevakingiks.

"III eskadrill" on soliidse mahuga - üle poole tuhande lehekülje ja hulga huvitava pildimaterjaliga varustatud kõvaköiteline raamat, mis annab hea ülevaate autori väga kirevast ja ootamatute keerdkäikudega eluloost.

Oleks vast asjatu hakata siin auväärse juubilari pika elutee tegemisi ümber jutustama. Soovitan hoopis seda raamatut lugeda. Põnev lugemiselamus on garanteeritud.

Alakülal on olnud teravat silma asju ja inimesi tähele panna, tal on imetlusväärne mälu, mida ehk on toetanud ka märkmed jm ülestähendused, ning mõnus huumorimeel, nobedast sulejooksust rääkimata. Selleta poleks kolme raamatut sündinud. 

Kaljo Alaküla võtab abivallavanem Jan Treilt vastu vallavalitsuse õnnitlusi.

Lugesin suure huviga "III eskadrilli", kus autor esitab kohati isegi üllatavaid ajaloofakte, vürtsitades neid väikeste humoorikate seikadega ja tehes sellega raamatu nii põnevaks, et ei saa käest panna.

Alates sünnipaigast ja lapsepõlvest liigub Alaküla sujuvalt oma eluteed kirjeldades, omaenda käekäigust hoopis avaramalt kõike vaadeldes ja meenutades läbi aastakümnete.

Lennukooli ajajärk ja sellele järgnenud III eskadrilli tegevus, lahinglendude aeg, öised pommituslennud - detailideni truu, huvitav ja vähekäsitletud materjal paneb taas imestama, et kuidas mees kõike mäletab?!

Sõjavangist tagasi koju, seejärel isa vangistus, mõnda aega isegi kaks Alaküla Siberi sunnitöölaagrites - selline on olnud Kalju Alaküla perekonna käekäigu kurvem pool.

Helgema poole meenutused käsitlevad lauluõppimist konservatooriumis ja rõõmsamaid eluseiku. Lausa põnevusromaanina tundub seiklusrikas aeg Venemaal, mis ometi ei päästnud taas arreteerimisest. Kuni uuesti saabub kojusõiduaeg aastal 1956.

Saksa sõjaväes teeninud lendur, Siberis kinni hoitud mees lõpetab oma raamatu Kirovi kolhoosi ajaetapiga, mille kohta on tema sulest ilmunud 1998. a samuti huvitav ja põhjalik omaette raamat "Kalurikolhoos Kirovist AS Esmarini".

Head lugemist kõigile ajaloohuvilistele! Kindlasti pole seni ilmunud raamatutega kõik Kaljo Alaküla mälestused veel ammendunud. Nobedat sulejooksu ja tugevat tervist juubilarile!

______________________________________________________________________________

Kaljo Alaküla on Viimsi valla aukodanik ja pälvinud valla tunnustuse "Viimsi vaal". Tal on võrdseid teeneid nii Viimsi ülesehitamisel omaaegse Kirovi-nim kalurikolhoosi ühe juhina ja seejärel vallavolikogu mitme koosseisu liikmena kui ka Eesti ja Viimsi valla ajalugu ja pöördelisi sündmusi kajastavate raamatute autorina: "Kalurikolhoos Kirovist AS Esmarini", 1998; "3. Eskadrill", 1999; "Jutustus Eestimaa naisest Vaike Vahist", 2001.