Poolteisetunnise ringkäiguga linnas saime teada, et Pärnu on rikka ajalooga 175 aasta vanune kuurort. Linn, kus on mõnus elada, suurepärane puhata ja hea töötada. Linn on koduks 43 tuhandele inimesele ja võtab igal aastal vastu 700 tuhat väliskülalist. Külastuselamuste tippu kuuluvad nii papa Jannsenile kui ka tema tütrele Lydiale pühendatud ausambad ja Koidula muuseum, kusjuures muuseumi peaüleanne on jäädvustada L. Koidula ja J.V. Jannseni mälestust ning tutvustada püsiekspositsiooni vahendusel elu ja tegevust ärkamisajal.

Meie käsitööhuvilistel oli eriti huvipakkuv Maarja-Magdaleena Gildi hoone külastamine, kus on eri tubadesse  paigutatud Maire õmbluskoda, Signe nahakoda, nukukoda, looduskoda ja klaasikoda. Kõikjal võib väljapanekuid uudistada ja oma oskusi näidata.

Veel praegugi on mõnel inimesel kahju meie eesti kroonist. Mälestamaks armsaks saanud raha, maeti Pärnus maha üks hõbedane Eesti münt ja püstitati selle peale mälestusmärk.

Olgu siinkohal öeldud, et tagasiteel tegime peatuse Ruunavere Postimaja ees, kuhu 1996. aastal oli paigaldatud mälestuskivi käibelt kõrvaldatud vene rublale.

1896. aastal sai Pärnu Valga kaudu rongiühenduse Venemaaga. Uudistades tolleaegset auruvedurit, võisime meenutada toda tähtsündmust.

Kõigele lisaks saime kolme tunni vältel nautida Estonia spaa sauna- ja basseinikompleksi veemõnusid. Tänu Saue invaühingule, kes turgutab oma liikmete tervist spaade külastamisega, oleme käinud ühtekokku kuues erinevas.

Estonia spaal ei ole saunade osas teistega võrreldes erilist vahet. Ikka tänapäevased soome, auru-, leili- ja soolasaunad. Basseinide osas torkas silma masseerivate duššide ja lõõgastavate  mullivannide rohkus, kusjuures erinevate veetemperatuuridega, isegi 40-kraadise veega. Omapärane oli 5-kraadise veega jalutusrada mööda merevee lihvitud kive. Võimalik oli jalgrattagagi sõita. Sõtkuda said, kuid paigast ei liikunud.

Kui Surnumeri on meile kauge unelm, siis Estonia spaas on kolmel nädalalõpu päeval 17 euro eest võimalik panna selga Surnumere soolaga täidetud vest ja hõljuda basseinis vee peal.

Tagasiteel oli, millest rääkida ja mida meenutada.

Suur tänu Saue invaühingu juhile Elena Kalbusele, kes meile selle ilusa, huvitava ja meeldejääva reisi korraldas ning Saue Linnavalitsusele toetuse eest.