Pärsti Noorte Volikogu spiiker Peep Maasik

PÄRSTI LASTEAED-ALGKOOLIS

Issi, issi sa,
oled mulle kallis…

Nukuteatri lavale ilmus orav: „Tsuk-tsuk-tsuk! Tere-tere, kõik see pere! Head isadepäeva kõigile! Mina olen orav Olli – Pärsti mõisapargi põlisasukas. Teate, miks ma siia tõttasin? Tahtsin teile öelda, et karumõmm ja siil keerasid talveunne ja minul on nii igav. Aga täna ma olen rõõmus, sest koolimajas on pidu. Mul tuli mõte, et mina võiksin olla tänase peo juht ja teadustaja, sest ma olen terve sügise jälginud selle maja ettevõtmisi ja need kõik, 1. septembrist kuni isadepäevani, siia paberirulli peale kirja pannud. Ah, et kuidas ma lugeda ja kirjutada oskan? Oleks imelik, kui kooli pargi orav ei oskaks! Jälgin ju pidevalt koolitunde akna tagant.” Nii lustakalt algas isadepäeva pidu Pärsti mõisas.

Laste laule, luuletusi ja tantse vaadates-kuulates said peolised teada, mida tehti esimesel septembril, sügise sünnipäeval, mihklipäeval, leivanädalal ja mardipäeval. Isadelegi oli õpitud hulk laule, luuletusi ja tantse. Elevust saali tõi porgandite kastiviskamise võistlus koos isaga ja sära silmadesse laulumäng „Issi, issi sa, oled mulle kallis“ mängimine koos ema-isaga. Sügise jooksul õpitut oli kogunenud nii palju, et orav Olli kiirustas lõpuks pidu lõpetama, ning palus kõiki kõrvalruumi isadepäeva kringlit sööma.

Oraval on veel teatada, et meie jõulukuu juhatas sisse Jõulueit 29. novembri hommikul, kus ta rääkis vanadest jõulukommetest ja külakostiks oli ta kaasa toonud komme ja liivataignat. Koos Jõulueidega süüdati tuled kuusepuul ja küpsetati präänikuid. Kogu majarahva poolt suur suur tänu onu Ennule, kes meile ilusa jõulupuu tõi, selle trepile paigaldas ja juba väsinud elektriküünaldele elu sisse puhus.

7. detsembril kutsub orav Olli emasid jõulukaarte valmistama ja 21. detsembril kell 15.00 on oodatud kõik jõulupeole ning sellele järgnevale laadale.

Kaunist advendiaega soovides
Pärsti mõisarahvas.

PÄRI LASTEAIAS

15. novembril peeti Päri lasteaias traditsioonilist isadepäeva. Ürituse tavaks on tähistada seda koos peredega Päri spordihoones. Võistluslusti ja kaasaelamist jagus kõigile. Vaimukalt välja mõeldud sportlikud ülesanded panid proovile vanemate nutikuse ja liitsid osalejad rõõmsaks lasteaiapereks.

Kes on need, kellelt oleme pärinud oma juured, väärtused ja traditsioonid ning kelle kaissu on mõnus pugeda „vana-aja“ lugusid kuulama- ikka vanaema ja vanaisa.

25. novembri õhtul olid lasteaeda külla palutud vanavanemad, et koos osa saada laste õpitud lauludest- tantsudest. Sellel aastal kandis kohtumine nime „Taadil tare künka peal.“ Lapsed olid ette valmistanud kava, kus peategelasteks loomad, keda talus kohata võib. Vaadates vanavanemate nägusid, tundus, et laste laulud jõudsid otse nende südamesse…

Kontserdi lõpetuseks tantsiti koos vanavanematega vanaema valssi.

Pidu jätkus rühmades, kus ootasid küpsised ja tee ning ühine meisterdamisrõõm. Alguses veidi ehmunud ja oma voltimisoskusi näidata kartvad vanavanemad muutusid õhtu käigus loovateks ja lapsemeelseteks ning igaüks sai koju minnes kaasa vahva, koos lapsega meisterdatud looma.

Päri Lasteaia õpetaja Annely Ariva

PÄRI LASTEAED TÄNAB VANEMAID JA VANAVANEMAID MEELDIVA KOOSTÖÖ EEST NING SOOVIME KÕIGILE SÜDANTSOOJENDAVAT JÕULUAEGA!