Kas teha mahla, moosi, veini või hoopis midagi kolmandat-neljandat? Türisalus elavate Denis ja Julia Laksbergi firmale Riksman OÜ algas sügis juba juuli lõpus-augusti alguses "Siis valmivad suveõunad, nagu valge klaar ja teised. Praegu on teine laine, kui on küpsenud sügisõunad. See aeg kestab oktoobrini," ütleb Denis Laksberg.

Mida OÜ Riksman pakub? Laksbergid räägivad, et põhiliselt müüakse seadmeid kodusele kasvatajale. Koduleheküljelt mahlapress.ee saab tellida purustajaid, presse, mahuteid, pastöriseerijaid ning muud vajalikku.

Mahla saab hoida kotis

"Uudis on nn bag in box ehk mahlapakk, mille sees on kilekott," näitab Denis Laksberg. Harjumuspäraselt villitakse mahla ikka klaaspurkidesse ning levinumalt just kolmeliitristesse. Aga uudiskaup võimaldab kuni 80-kraadise mahla villida kuumakindlasse kilekotti. "Selle külge käib kraan. Ümber pannakse pappkarp, nagu veinipakilegi," seletab pereisa.

Huvitav on ka see, et õhk ei pääse kraanist mahlakotti ning avatud karp säilib värskena neli nädalat. Kinnises karbis on mahl värske aasta.

Näidiseid on majas vaid mõned üksikud. Need lihtsalt ei mahu ära. "Kaup on Schenkeri laos. Sealt saadetakse soovitud press või purusti tellijale kätte," ütleb Laksberg. Suurimatest kauplustest müüvad Riksmani vahendavat kaupa näiteks Hortes ning Hansaplant. 

Head pressi polnud

Kõikvõimalike presside ja mahutite juurde sattusid Laksbergid juhuslikult. Aastal 2007 otsiti peresse korralikku mahlapressi. Maad kuulati mitmes firmas, kuid sobivat ikkagi polnud. Otsimisega tekkisid mitmed kontaktid Itaalia ning teiste riikide tehastega.

"Saime endale kõik vajaliku. Siis tõime presse ja muud sõpradele-tuttavatele. Tegelesime alguses vahendamisega n-ö hobi korras, kuni lõime firma," räägivad Julia ning Denis.

Esimesed aastad toodi maale vaid koduaedade ja väiksematele kasvatajatele mõeldud tehnikat. Nüüd on jõutud ka suurtootjate varustamiseni.

Tuntum koht Eestis, kuhu Türisalu pere abiga seadmed muretsetud, on Polli aiandusuuringute keskus. "Seal töötab suur lintpress, mis töötleb kuni 700 kilo õunu tunnis. Seade maksab kümneid tuhandeid eurosid ja seda kasutavad ka ümbruskonna koduaednikud," teab Denis.