Öö jooksul tekkinud mõtted vormistati taasesitatava meediana (audio, video, plakat, tekst, esitlus jne) ja esitati üle-eestilisele konkursile Vaata Maailma „NutiVõistlus 2014", mille raames antakse välja eriauhind „Säravaim idee ühe ööga" auhinnafondiga 500 eurot. IT ÖÖ ideedega saab tutvuda StartIT Facebooki lehel.

IT ÖÖ toimus samaaegselt 19 noortekeskuses ligi 600 noorega üle Eesti. IT ÖÖ- l tõestasid noored, et IT-d saab seostada kõigi tegevustega meie ümber: tulevikuvisioonide teostamisel taasesitatava meediana said noored lisaks arvuti teadlikumale kasutamisele harjutada nii _ lmimist kui kaamerate ees esinemist, muusika- ja videotöötlust, lavastamist, näitlemist jne. Noored tunnevad heameelt, et öö andis võimaluse luua tutvusi, arendada suhtlemisoskust ning huvitavaid e-oskusi, õppida meeskonnatööd ning isegi ettevõtlust ja unistamist.

IT ÖÖ-l osalenud 15aastane Hadji Forostovets ning 18aastane Vitalik Levin nentisid kui ühest suust, et IT ÖÖ-le tulekud nad ei kahetse ning kõige põnevam oli öö otsa üleval olemine ning arvutitega töötamine. „Arvuti tõmbab lihtsalt ligi. Arvuti on lahe," räägib Vitalik hommikul enne koju sõitu uniselt. Sealjuures meeldis neile, et sai ka uusi tutvusi ning huvitavaid kogemusi sellest, mis juhtub, kui netivõrku kasutab liiga palju arvuteid.

„IT loob võimalusi teha kõikidel elualadel veel ägedamaid asju ja veel paremini, seega erinevaid e-oskuseid tasub omandada, olenemata eluvaldkonnast," ütles Microsoft Baltikumi regiooni juht Rain Laane noortele IT ÖÖ otseülekandes IT Kolledži stuudiost. IT ÖÖ näol on tegemist põneva võimalusega tutvustada noortele IT-sektorit ning seeläbi lähitulevikus leida uusi särasilmseid eksperte, keda tööjõuturul väga vajatakse.

IT ÖÖ korraldajaks on Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL) koostöös MTÜ Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendusega. Lisaks noortekeskustele aitasid kohapeal tegevusi koordineerida IKT tudengid ja ITL liikmed. Kogu õhtu ja öö kestvate tegevuste mõte oli näidata noortele seoseid infotehnoloogia ja teiste eluvaldkondade vahel ning kummutada müüte IT keerukuse kohta. Töötubade ja koolituste käigus saadi uusi oskusi ja kogemusi. IT ÖÖ on üks osa Euroopa Komisjoni üle-euroopalisest kampaaniast „E-oskused tööelus 2014". IT ÖÖ elluviimist toetab IKTP programmi raames Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kuid kas IT ÖÖ ka kordub tuleval aastal, et tähistada oma 5. juubelit, näitab aeg...

DORIS PÕLD
projektijuht

JANAR HANNOLAINEN
Voore NK noortejuht