Reformierakonna lubadused

- Järgmise nelja aasta või miks mitte ka kaheksa aasta jooksul (tähtaega lubadustes tavaliselt tarmukalt ei märgita, sest keegi ju ei tea, kas ollakse võimul ka pärast järgmisi valimisi) saavad korda kolm Haapsalu kooli: Haapsalu linna algkool, põhikool ja Nikolai kool. Nii on Reformierakond lubanud. Täna mainis ka Jaanus Karilaid vähemalt ühe kooli, algkooli nime.

- Õpilaste vanemad ei pea enam maksma koolitoidu omaosalust.

- Lasteaialapsed saavad süüa tervislikku toitu ja toit on vanematele taskukohane. .

- Kõik Haapsalus lasteaedades käivad lapsed saavad vajadusel lasteaias olla ka suvel.

- Linna allasutuste töötajate palk suureneb vähemalt 25 protsenti. Selline oli lubadus. Täna ütles Urmas Sukles, et koalitsioonilepingusse läheb palgatõstmise punkt sisse, aga see vaadatakse üle, kui palju on võimalik palka suurendada.

Linna allasutuste töötajate palk on tõesti väike ja jääb väikseks ka pärast palgatõusu, kuid 25 protsenti on päris järsk tõus ja julge lubadus. Ühtlasi võiks linnavalitsus üle vaadata, kes nende majas töötavad ja kas nad töötavad piisavalt. Äkki peaks kaotama ühe kõrgepalgalise aselinnapea koha ja näiteks ka avalike suhete juhi koha, sest seni pole aru saanud, millist kasu need linnale toovad. Neil kohtadel töötavad inimesed võivad ju toredad kamraadid olla, aga selleks vähemalt vanasti oli õpilas- või üliõpilasmalev, kus kamraadidega koos aega veedeti. Linnavalitsus pole see koht. Kui tegu oleks eraettevõttega, siis ei hoiaks napilt kasumis tegutseva firma juht kindlasti palgalehel seesugust kulu.

Volikogu esimehe kohal jätkav Jaanus Karilaid ütles täna, et aselinnapeade kohad jäävad Keskerakonnale. Kindlasti jätkab Peeter Vikman, aga debatt sel teemal veel jätkuvat. Ka Andreas Rahuvarm pidavat jätkama aselinnapea kohal, kuigi tema valdkond polevat veel selge.

- Muusikakooli ja kunstikooli õppetingimused peaksid paranema. Kas nii laialivalguv lubadus tähendab uute laelampide paigaldamist või uue maja ehitamist, seda valija teada ei saanud, aga kuna uue maja ehitamise jutt käis valimiste eel ka Keskerakonnas kandideerijate seast läbi, siis ehk mõeldakse seda.

- Kooli minevate laste vanemail saab olema kergem, sest ranitsatoetus suureneb kaks korda.

- Kokkuvõttes laste- ja noortesõbraliku linna tiitlit hoitakse edasi. Kui kõik eelnevad lapsi puudutavad lubadused täidetakse, siis nii see ka oleks.

- Reformierakond lubas korrastada nii Haapsalu kõnniteed kui ka tänavad. Kui nii laia haardega lubadust lugeda, siis on selge, et keegi sai millestki valesti aru. Ilmselt valija.

- Hoopis täpsem on aga lubadus teha korda Metsa tänav. Kui nii läheb ja see kuumaastik tõesti remonditud saab (ja jälle igasugu torude ja kanalisatsiooni parandamiseks kuu aega hiljem üles ei kaevata), siis on see juba nii suur saavutus, et väärib linnajuhtidele büstide püstitamist promenaadile. Sukles ütles täna, et Metsa tänava projekt on plaanis käsile võtta järgmisel aasta.

- Reformierakond lubas ka Tallinna maantee ja Jaama tänava riigi abiga korda teha. Ilmselt see saab koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning maanteeametiga teoks. Muidu - lootusetu. Eriti, kui plaanides on ka Metsa tänav. Sukles lausus täna, et Tallinna maantee remontimiseks on vaja euroraha. Seepärast seda veel järgmise aasta plaanides pole.

- Lubadus "Loome vabade majade, korterite ja äripindade andmebaasi linnavalitsuse juurde" on selline lubadus, mis võiks juba täidetud olla. Veider, et sellist andmebaasi pole kõik need aastad olnud.

- "Leiame koostöövormid majaomanikega, kelle majad / kinnistud ei ole heas korras, et koos linnapilti kaunimaks muuta. Survestame „kolemajade" omanikke maju korrastama."

Nende lubadusega on nii, et mõnel puhul saab rääkida koostööst, aga mõnel juhul mitte. Nagu ei ole leitud "koostöövormi" näiteks Sadama tänaval asuva ja põlengus peaaegu hävinud vana puitvilla omanikega. Või paljuräägitud holmi varemete omanikuga. Uus valitsemisperiood võiks need lahendused lõpuks tuua.

- Kortermajades elavad inimesed peaksid saama linna toetuse. Linnamajades elavad inimesed on kurtnud, et kommunaalteenused on kallid. Reformierakond lubas, et hoiab linnavõimust sõltuvad kommunaalkulud kontrolli all.

- "Loome paremad tingimused liikumiseks ratastooli ja lastevankritega, olles eestvedajateks, et Haapsalu linnas asuvad asutused teeksid end paremini ligipääsetavateks." See on tähtis lubadus. Loodetavasti ei raisatud ära kogu raha, mis kulus vahetult enne valimisi kahe ülekäiguraja tegemiseks. See teema tuleb tõsiselt käsile võtta ja aselinnapea Peeter Vikman saab nüüd näidata, kas suudab puuetega inimeste parima sõbra tiitlit hoida või mitte.

Nii näiteks võiks lõpuks lahenduse saada ka kultuurikeskuse trepistiku kaldtee. Kui ühel valimiseelsel koosolekul visati selle puudumise süü ebaviisakalt kultuurikeskuse juhataja kraesse, siis tegelikult oli see linnavalitsus, kes rahapuudusel otsustas kultuurikeskuse projektist kaldtee välja jätta. Sama lugu oli kultuurikeskuse sees olevate liikumispuudega inimestele mõeldud abivahenditega. See üks invalift pole lahendus. Keskerakonna mõjutustega puuetega inimeste koja juhataja pidas valimisdebatil kõigi puuduste süüdlaseks kultuurikeskuse juhti, mis on demagoogia, sest kõik, mis kultuurikeskuses puudu on, on puudu linnavalitsuse otsuste tulemusena. Kui hääli püüdvad Karilaid ja Vikman otsustasid vahetult enne valimisi tellida ära teatrisaali seintele käsipuud, siis see näitab, kuidas linnavalitsus tegutseb tagatubades oma erakonna ja häälepüüdmise huvides, mitte ühtsena. Loodetavasti saab pärast valimisi tagatubadest jälle üks suur tuba ja mõeldakse koos, mida kuskile tellida ja mida mitte. 

- Reformierakond lubab teha kergliiklusteed Väikese viigi ümber ja promenaadilt Uuemõisa. See on üks kallis lubadus. Kui Väikse viigi ümbrus peaks tõesti korda saama, siis see on suur asi linna rannajoone korrastamisel. Aga mis raha eest?

- "Jätkame Haapsalu merevärava korrastamist ja rajame avaliku sadama koos slipiga Bürgermeister Holmile." Seda võib nimetada Haapsalu uueks sajandiprojektiks. See saab ilmselt võimalikuks, kui Euroopa Liidust raha saadakse. Täna Urmas Sukles ka mainis, et Bürgermeistri holmi projekt läheb koalitsoonilepingusse. Ometi on sellegi puhul küsimus linna oma rahas, sest ka omaosalus on suur. Kui teisedki lubatud projektid soovitakse ette võtta, siis kõik need ühele paberilehele ära ei mahu ja tuleb teha valik. Seega miski jääb tegemata, aga ju sellele mõeldakse hiljem, kui häda käes.

- Reformierakond lubas tagada lemmikloomade varjupaigale suurema toetuse ja kontrolli tegevuse üle. See on väärt lubadus ja tahaks näha tulemusi. Viimane kontrollkäik varjupaika jättis kontrollijatele küll toreda mälestuse, aga mugavalt unustati ära mitu puudujääki. Kord aastas kriitika peale kohalkäimine ei ole kontrollimine ja ametnike määratlus "ruumid on enam-vähem õige suurusega" ei ole adekvaatne. "Enam-vähem" õige suurusega võib olla müts, mis väga pead ei pigista või on pisut liiga suur.

- Spordivaldkonnast on kaks huvitavat lubadust. Varemgi on juttu olnud vehklemishalli ehitamisest ja seekordsetel valimistel tuli see taas päevakorda. Arvestades vehklemise populaarsust Haapsalus ja siinseid tippvehklejaid, siis vehklemishalli ehitamine on põhjendatud. Seda enam, et aastaid oma spordiala eest võidelnud tennisistid, jalgpallurid, laskjad ja kergejõustiklased on enda tahtmise saanud. Ehk on tõesti järg vehklejate käes. Aga kust võtta raha? Hirm tuleb peale, et volikokku sai ka lauatenniseäss Heikki Sool. Loodetavasti saab ta kahes Haapsalu spordihallis oma sportlastega hakkama ega nõua eraldi halli, kuigi temagi õpilaste hulgas on tippe.

- Tore lubadus on ka seikluspargi ehitamine, kuigi seda polegi vaja teha, sest niikuinii holmil asuvad varemed niipea sealt ei kao ning kondimurdmiseks sobivad need hästi.

Teisi Reformierakonna lubadusi:

• Korrastame lossiplatsi kuurordile vääriliseks esindusväljakuks.

• Korrastame raekoja pargi.

• Arendame Haapsalu rannad kuurordile vääriliseks.

• Arendame promenaadi kallasrada sadamate suunas.

• Tagame lemmikloomade varjupaigale suurema toetuse ning kontrolli tegevuse üle.

• Parandame Haapsalu ees - ja tagalahe keskkonnaseisundit.

• Tutvustame maailmale Haapsalust ja Rohukülast lähtuvaid jääteid ning muudame jäätee Haapsalu talviseks kaubamärgiks.

• Loome süsteemi, et kunstikollektiivid saavad taodelda Haapsalu esinduskollektiivi nime koos vastava toetusega.

• Arendame ja toetame huvitegevust.

• Toetame rahvakunstikollektiive, kes esindavad Haapsalut.

• Teeme Haapsalust Eesti Muuseumipealinna.

• Aitame SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid muutuda Haapsalu kultuuriveduriks.

• Toome Haapsallu üle-Eestilisi suurüritusi ning jätkame traditsiooniliste suurürituste toetamist.

• Jätkame rahvusvaheliste muusikatähtede kontserdite korraldamist Haapsalus.

• Algatame koostöös kohvikutega „Haapsalu koogifestivali".

• Taastame Haapsalu Kaunistamise Seltsi tegevuse.

• Toetame Haapsalu salli traditsiooni ja arendame sallimuuseumist rahvusvahelise kõlapinnaga pitsikeskuse.

• Paneme ka talvel Haapsalu elama ja toetame vanalinna ettevõtteid suveväliste ürituste korraldamisel (vene laat, talvekontserdid, talvine Valge Daam, talveõhtud vanalinna kohvikutes jne)

• Teeme Krahviaia pargi korda.

• Teeme vanalinna liuvälja ja jätkame Väikese viigi liuvälja toetamist.

• Digitaliseerime kultuurikeskuse kino Arendame sõprussidemeid sõpruslinnadega.

Teeme Haapsalust loomelinna! Toome Eesti loomeparemiku Haapsallu, korraldame kunstilaagreid ja sümpoosiume.

• Teeme Jaani 2 asuvasse hoonesse loomekeskuse.

• Tähistame väärikalt Haapsalu 735. aastapäeva.

• Toetame Haapsalu ja Läänemaa esindusvõistkondi nende osalemisel Eesti meistrivõistlustel.

• Loome paremad sportimistingimused invasportlastele.

• Toetame invaspordiüritusi.

• Arendame skateparki.

• Tagame heatasemelise arstiabi kättesaadavuse Haapsalus.

• Arendame sotsiaal- ja hoolekandeteenuste kättesaadavust.

• Võimaldame elanikel igal aastal otsustada linnaeelarve eelistusi teatud summa ulatuses.

• Loome linnavalitsuse avaliku suhtlusportaali koos kommenteerimise võimalusega.

• Arendame Haapsalu linnavalitsemise kajastamist sotsiaalvõrgustikes.

• Püüame tuua mõne riigiasutuse Tallinnast Haapsallu.

• Tegutseme selle nimel, et Haapsalu bussiliinid saaksid piletivabaks.

• Loome innovatsioonikeskuse baasil Haapsalu Ettevõtluskeskuse.

• Toetame ühinemist Ridala vallaga.

• Jätkame aktiivselt eurorahade taotlemist.

Keskerakonna lubadused

Keskerakonnaga on lihtsam. Nemad teatasid enne valimisi, et enamik teiste lubadusi on ka nende lubadused. Mõned erinevused siiski leiti.

- "Majandusministeeriumi praeguste ühistranspordiseaduste muudatusalgatuste valguses oleme valmis munitsipaalbussiliini käivitamiseks." See pole tõsine lubadus, vähemalt mitte sõnastuse järgi otsustades. Potil istuv laps ütleb, et ta on "valmis", kui ta on valmis, ja see on selge tulemuse nentimine. Keskerakonna "oleme valmis" jätab otsad lahti.

- "Seisame ainukese poliitilise jõuna selle eest, et tulevikus jõuaks rong Haapsalust Tallinna linna piirile 50 minutiga." Ei kahtle lubaduse vajalikkuses, aga sellega on nii nagu on. Seda enam, et algse lubadusega võrreldes kohendas Keskerakond seda realistlikumaks. Varem polnud juttu sellest, et rong jõuab Haapsalust "Tallinna piirile" 50 minutiga. Ju võeti kell ette ja arvutati, et Tallinna südamesse ei jõua see kujuteldav rong 50 minutiga kuidagi. Ja üleüldse - miks peaks keegi tahtma Tallinna piirile sõita ja miks just seda reklaamida? Kui oleks olnud tahtmine midagi siiralt lubada, oleks tulnud rääkida selgelt, et Tallinna kesklinna jõuab rong umbes tunni ja 15 minutiga. Seegi on mööndustega.

- "Taotleme kas kultuuri- või keskkonnaministeeriumi toomist Haapsallu." Plaanina tore. Kas ka teostatav? Vaevalt. Seda enam, et koostöö Toompeaga on Keskerakonnal nullilähedane

- "Alustame Haapsalu turu opereerimisega linnavalitsuse poolt - loome soodsamad tingimused turul kauplemiseks ja toome sinna rohkem elujõudu!" Teostatav lubadus. Jaanus Karilaid märkis täna, et sellega hakatakse tegelema ja see läheb koalitsioonilepingusse.

- "Eraldame 30 000 eurot täiendavate sotsiaalsete garantiide loomiseks ja ravimite ning abivahendite omafinantseeringu katmiseks." See on lihtne lubadus, mille täitmiseks piisab nii-öelda kättevõtmisest. Kui rah aon. Tegemist on siiski pigem valimiseelse meelitamisega, aga abivajajaid on kindlasti palju ja neile oleks sellest abi.

- "Sõlmime Tallinna tehnikaülikooliga partnerluslepingu koos tegevuskavaga tarkade töökohtade loomiseks Haapsalu Innovatsioonikeskuse kaudu!" Võimalik, aga veel läbimõtlemata lubadus, mis vajaks ajamist.

Homme saavad koalitsioonipartnerid kokku ja siis saavad asjad selgemaks, mis lubadused võetakse täitmisele ja mis jäävad oma aega ootama.