„Kihelkonna" mõistet aitas selgitada 2011. aastal toimunud kirikupäeva kon­verents. Tiina Tael, Eesti Rahva Muuseu­mi peaarhivaar, selgitas oma ettekandes: „Kihelkondade puhul on tegemist Eesti kõige vanema ja põlisema haldusjaotu­sega. Teame, et need olid juba muinasajal ning alles 1925. aastal muutus kihelkond territooriumiga sidumata kirikukogudu­seks. Tänapäeval reedavadki omaaegse kihelkonna nime ja asukoha luteri maa­kirikud ja ning nende läheduses olevad kalmistud. Ent kust lõpeb üks kihelkond ja algab teine? Paiksed ja oma ajaloolisi juuri hästitundvad inimesed teavad, mis kihelkonna territooriumil nad elavad. Rän­dajatel on tänapäeval abiks maanteedele püstitatud pruunid tahvlid turismiobjekti tähistavate kihelkonnanimedega, mis loo­detavasti aitavad kaasa kihelkondliku pä­randi hoidmisele ja tundmaõppimisele.

Esimese tutvuse kihelkonnapärandiga saame teha kohapeal, tutvudes sealsete kultuuriväärtustega, kirikute, mõisate, kõrtside, postijaamade, kihelkonnakooli­de jt ehitistega, samuti külade ja talude­ga, loodusobjektidega, tavade ja komme­tega, inimestega.

Kihelkondades on säilinud oma keel - murrak, mis rohkem või vähem erineb kirjakeelest, kuid võõrale uudseid ja tund­mata sõnu leiab kõikjalt..." Ja veel: „Kaht­lemata on rahvariided esemelisest vana­varast kõige ilmekamad kihelkondliku omapära edasiandjad. Aga kas me täna tunneme oma kodukihelkonna rahvarii­deid või naabrite omi? Kõnekad on ka erinevatele kihelkondadele iseloomulikud käsitööd, näiteks Avinurme puutööndus, Muhu tikand või Läänemaa vaibad. Ki­helkondades tunnustatud meistrite mööbli­ja käsitööesemeid leiab küllap kohapeal praegugi, nii nagu on edasi antud ka töö­võtted, elukogemused ja traditsioonid. Ki­helkondlikku kultuuripärandit aitavad säi­litada ka kohamuuseumid, raamatukogud, seltsid, käsitööringid, folkloorirühmad, ko­dukandiliikumised jne.

Kihelkond on tänini eestlaste piirkond­liku identiteedi aluseks, me ei otsi siit ainult murret, rahvalaule või rahvarõivast - enda juurte otsimine käib ka esivanemate kogemuste kaudu ning vanades kiriku­raamatutes ja arhiivides talletatu abil."

IX Juuru kihelkonnapäevad algavad tra­ditsioonilise öökontserdiga Juuru Mihkli kirikus. 12. juulil kell 22 esinevad Aabi Ausmaa (tromboon) ja Piret Aidulo (orel).

13. juuli on külapäev, mis toimub sel aastal Lau külas. Kogunemine algab 10.30 Otsa talus. Kell 11.00 heiskame külalipu ja toimub pidulik külapäeva avamine. Sellele järgneb samas Lau küla tutvustav ajalookonverents. Perelood ja küla täht­sündmused võtavad kokku Kalev Kask, Hanno Talving, Rait Talvoja, Ants Härma ja Aare Hindremäe. Pärast ajalookonve­rentsi toimub raamatu „Lau küla lood" esmatutvustus ning teatatakse järgmist külapäeva korraldava küla nimi. Seejärel siirdume Mäe talu maadel hargnevale teeristile ning eemaldame katte külatahv­lilt. Järgneb ekskursioon küla ajalooliselt olulistele objektidele (koolimaja, vallama­ja). Kella nelja paiku koguneme Lauka­taguse puhkekeskusesse (Õunapuu talu), kus meid ootab kosutav portsjon küla­suppi. Pärast lõunapausi jätkub päev ki­helkonna külade vaheliste spordimängu­de ning kultuuriprogrammiga. Samal ajal tegevused lastele.

Kihelkonna külade spordimängudest osavõtuks palume võistkondadel (5-7 ini­mest) registreeruda kirjalikult hiljemalt 25. juuniks e-posti aadressil  hindrem@estpak.ee.

Lau küla paneb sportmängud võitnud külale välja auhinna - šašlõkiahju koos vajalike abivahenditega. Oodatud on kü­lade kultuuriprogrammi 5-kuni 15-minu­tilised etteasted (tants, laul, näitemäng jne). Jätkame Karitsa külapäeval alguse saanud traditsiooniga - parima koogi väl­jaselgitamisega, millele lisandub maitsva­ma koduleiva hindamine. Koduleiba hin­davad leivameistrid omavahel ja publik. Täpsem reglement saadetakse kihelkon­na külade vanematele ja kontaktisikutele.

Õhtusel simmanil mängib tantsuks an­sambel „Tip Malts".

Lõpetuseks kaks väikest soovitust kü­lapäevadel osalejatele - võimalusel tulla päeva avamisele rahvariietes või rahvus­likus stiilis riietuses ning sportmängudel eristavad osalevad külad endid teistest sümboolika (lipp, logo, plakat vm) abil.

Ootame aktiivset osavõttu! Kohtumi­seni külapäeval!