Palju kisa, vähe villa

Kuid oh häda! Siiani loeme õpetajate palgatõusust vasturääkivaid artikleid ja vastakaid seisukohti. Haridus- ja Teadusministeerium selgitab valjuhäälselt ruuporit kasutades, et kõikidele õpetajatele on palgatõus garanteeritud - KOV esindajad ja koolijuhid aga vastu - raha palgatõusuks kõikidele õpetajatele ei jätku.

Ja kuidas saabki oma tööd korraldades nii koolijuht kui valla- või linnavalitsus jääda rahulikuks, kui veidigi võrrelda riigi ministeeriumi poolt jagatavat palgaraha erinevate omavalitsuste vahel.

Näidet ei pea kaugelt otsima - siin Harjumaal võime võrrelda kahte hubast ja pikas perspektiivis vajalikku kodulähedast kooli, mis asetsevad üksteisest 18 kilomeetri ja 15 minuti sõidu kaugusel, kuid nende vahele jääb haldusterritoriaalne piir. Ühel pool piiri on Rae valla territooriumile jääv Vaida ja teisel pool piiri on Kose vallale kuuluv Oru põhikool.

Õpilaste arv mõlemas koolis on veidi üle 100, õpetajate arv 20 ligi. Uue rahajaotusmudeli järgi on Vaida koolile ette nähtud 113 000 eurot ja Oru koolile 189 000 eurot (faktid on nähtaval Rahandusministeeriumi kodulehel). Vaida kool saab 76 000 eurot vähem, sest ta asub vallas, kus on põhikooli õpilasi rohkem kui tuhat. Samas on õpilaste ja kooli õpetajate arv mõlemas koolis sama.

Kujutame ette kahte koolijuhti pressikonverentsil küsimustele vastamas, et kas haridustoetust palgatõusuks on kõigile õpetajatele jätkunud, kas motivatsiooni pakett on piisav õpetajate motiveerimiseks, kas asendustundideks jms on raha piisavalt?

Avanev pilt näeks välja nagu teatri tragikomöödia etenduse poster.

Kuidas tuli kauaoodatud töötasu

Kuidas siis tegelikult Rae vallas õpetajate kauaoodatud palgatõus lahendati? Kui tõdesime lubatud riigipoolse palgatõusu valguses, et meie „maa sool", kõige kallim vara koolis - vanempedagoogid ja pedagoogmetoodikud - jäävad tegelikult palgatõusust ilma, hakkasime otsima lahendusi.

Põhimõtteliselt sundis olukord suurelt koolilt raha ära võtma ja väiksemale andma, kuid sellise võrdse kohtlemise juures on õigus suure kooli juhil küsida, et milles on „süüdi" suur kool, et ta on suur. Ka suur kool tahab areneda ja tugevdada konkurentsivõimet.

Ei tohikski suurt kooli karistada sellepärast, et ta on suur. Palgatõusu eelnõu oli vallavolikogus kahel lugemisel ja samal ajal käis vallavalitsuses töö selle nimel, kuidas riigilt saadava haridustoetusrahaga õpetajate palkasid tõsta.

Kuid haridustoetuse ümberjagamine nelja kooli vahel ei lahendanud paraku probleemi kaugeltki täies ulatuses. Palgatõusuks, et tagada riikliku õppekava täitmine, tuli lisaraha leida täiendavalt valla eelarvest. Rae vallavolikogu kinnitas 19.märtsi istungil vastu võetud esimeses lisaeelarves õpetajate palgatõusuks vajaliku rahasumma ning õpetajate töötasustamise alused ja kuupalga alammäärad. Tänasel päeval on palgatõus meie vallas kõikide õpetajate õuele jõudnud.