Pillimängutööd on jaani ajal kindlasti rohkem kui muul ajal. Sel aastal mängib ansambel kahel jaanitulel (Kaarma vallas Saaremaal ning Saue linnas Harjumaal - toim.). Detsembri lõpul on Elgula sõnul ehk pisut tihedamgi periood, sest jõulud ja aastavahetus tulevad üksteise otsa.

Jaan Elgula arvates on jaanipäeval publik tantsulembesem kui muidu, „See on ju ikkagi rahvuslik püha, mis on kõigil põlvkondadel olemas olnud, kõigil on lapsepõlvest ja "vasikaajast" omad mälestused. Seda ei saa öelda jõulude kohta.

Jaan Elgula meenutab üht jaanipäeva, mil Justament käis Lätis: „Mängisime kümmekond aastat tagasi Ligo'l (lätlaste jaaniõhtu) Valkas. Oli tõeline rahvuslik õhtu. Pered rahvariietes, piknikukorvidega. Polnud sellist lausjoomist nagu meil mõnedes kohtades. Kõik Janised said tammepärjad pähe, mina muide ka," naerab Elgula.

Jaanipäevapidudel pakutakse bändidele tihti lisaks esinemisele ka muid ülesandeid - osalemist mängudes ja muud. Justamendi liikmedki on 30 tegutsemisaasta jooksul kogenud nii mõndagi. „Olen päris palju pidanud jaanitulesid süütama. Loomulikult on kutsutud ka köit vedama või "mustlasmaadlust" tegema, aga oleme targu ära öelnud - on läinud õnneks, pole neist rahvuslikest mängudest pidanud osa võtma. Meil on ikka teine kohustus - pilli mängida ja meeleolu üleval pidada," meenutab Elgula.

Kihnu saarel on Justament korduvalt mänginud, aga soov oleks pillid kõlama panna ka Ruhnul, Naissaarel ja Aegnal - seal ei ole mehed veel esinenud.

Küsimuse peale, kus on kõige suuremad tantsusõbrad ja peoloomad vastab Jaan Elgula, et Justamenti on kõige paremini vastu võetud Ida-Virumaal. „Seal on isegi kontserdi ajal saali kitsastes vahekäikudes tantsima hakatud. Kuid hea rahvas on igal pool Eestis. Pole meid selle 30 aasta jooksul kusagil välja vilistatud," räägib Elgula.

Justamendi jaaniesinemised 2011:

22. juuni - Kaarma vald, Mändjala jaanituli

23. juuni - Saue linn, jaanitule paik