Uhtna küla tähistas oma aastapäeva kodukanti tutvustava konverentsiga, kus oma töid tutvustasid Uhtna kooli noored kodu-uurijad. Õpetaja Urve Udu juhendamisel anti ülevaade aastaid tagasi põllult leitud kivikirve leiuloost, mõtiskleti selle üle, millega ja kuidas tutvustada Uhtnat ja uhtnakate tegemisi külalistele. Meenutati raskeid Siberi aastaid Venda Lindla ja Leida Übiuse pilgu läbi. Samal ajal valmistusid naiskoor, rahvatantsijad ja puhkpilliorkester kontserdiks.

Lauluga maale!

Aastapäevapidustused kulmineerusid telesaate „Lauluga maale" lindistusega, millele eelnes fi lmiklipp kalapüügist Kunda jõe ääres. Sel päeval leidsid tee kodukanti ja meenutasid siin elatud või töötatud aegu paljud need, kes siit aastate eest läinud. Nende hulgas saatejuht Gerli Padar. Jalutati, käidi külas, istuti niisama. Sestap jätkus rahvast külaväljakule kogu päevaks.

Õhtune jaanilõke

Teadaolevalt on jaanipäev eestlase jaoks olnud suve suurim sündmus. Nii oligi igal perel võimalik seda tähtpäeva pereringis tähistada. Ühtne jaanilõke süüdati aga külapäeva lõppakordiks, taustaks ja tantsuks ansambel „Törts" oma tuntud headuses. Loomulikult ei puudunud päevast ka jaaniõhtule omased jõukatsumised ja sportmängud. Mõõtu võeti saapaviskamises ja vankriratta tõstmises, pallipüüdmises ja naistekandmises.

Kuni su küla elab ...

Laulus öeldakse, et kuni su küla veel elab, elad sina ka. Uhtna elab, on alati elanud. Inge Pikkoja poolt korjatud fotomaterjali koduküla eilsest ja tänasest päevast sai näha raamatukogu väljapanekutes, kuid elavat huvi tunti ka facebookis esitatud fotode vastu.

Sirje Rebane

Jaanipidu Ubjas

Kõik, kes soovisid meelt lahutada ja vahvast traditsioonilisest üritusest osa saada, oli kohapeal olemas. Toimusid vahvad sportlikud võistlused, esines esmakordselt Ubja ansambel „Meie" ja kohalikud kantritantsijad. Suur tänu kõikidele lastele, keda oli kohale tulnud üle 60.

Meie tasu selle korraldamise eest oli rõõm Teie igas sammus. Meie küla oli vist ainuke, kes sai jaanipeol vihma. Kuid see ei heidutanud kellegi tuju üritusest osa saamisel.

Tänu Ubja Külaselts Linda aktivistidele, kes oma panuse andsid. Pidu käis varajaste hommikutundideni.

Merli Tammemägi

Roodevälja Jaaniõhtu

Roodevälja külaelanikud pidasid oma kauaoodatud jaaniõhtut 23. juunil. Eeltööde käigus olid paljud inimesed nõustunud pidutsema ja üritusele oma õla alla panema. Kuid viimasel hetkel nad loobusid - just siis, kui olime jõudnud ehitamiseni ja rahadeni. Mis teha, laiskus ja kadedus on enne meid sündinud! Mis siis ikka - paarkümmend inimest olid siiski nõus ...

Varahommikul panid tublid mehed ja noored poisid peavarju paika, sest lubas ju terveks õhtuks vihma. Kuid meil vedas - vihma ei tulnudki!

Allar Kippus ehitas istepingid. Kaks tundi enne lõkke süütamist hakkas rahvas toimetama: lõkkeplatsile toodi lauad, grill, muusika jne.

Kella kaheksaks olid ka suupisted paigas: salatid, friikartul, grillvorstid, limonaad - kõik see täitis nii laste kui täiskasvanute kõhud.

Jaanitule süütasime kell 21
Siis hakkas rahvast juurde tulema. Kohale jõudsid ka need, kes juba ammu ei ela Roodevälja külas. Oli ka Rakvere inimesi. Kõigil kohalolijatel oli lõbu laialt - mängiti, tantsiti ja naerdi kogu südamest. Inimestel oli hea tuju kaasas ja see oligi kõige tähtsam.

Meil oli ka oma - jaaniõhtu lipp, millele kõik kohaletulnud jätsid mälestuseks oma nime. Aitäh kõigile, kes osalesid korraldamises ja võtsid osa ka pidutsemisest!

Nüüd aga nõuavad aktiivsed inimesed juba järgmist üritust! Ei tea veel, mis see võiks olla? Võibolla Roodevälja suvepäevad? Või hoopis midagi lastele? Aeg äitab. Loodetavasti tulevad siis osalema needki, kes seekordsest üritusest loobusid.

Natalja Ivanova