Kui lisaks nähakse avalikku nn käsi-peseb-kätt poliitikat, siis tundub valimiseelne mesijutt üsna väikese valena. Kui aga neid väikseid valesid koguneb järjest ja järjest, siis kokku saab suur vale. Ja kui nende pealt on tehtud valimisotsused, siis tulebki kannatada välja võim, kes lubas üht, aga teeb hoopis teist, sest lubadused olid mõeldud lihtsalt häälte saamiseks. Nii käsitletakse rahvast üksnes hääleandjana, aga tegelikult inimestest ei hoolita.

Tõsi, öeldakse, et kohalikud valimised on ikka inimese valimised ja erakondade suur poliitika puutub siia vähe. Tegelikult on nii, et erakondade poliitika jõuab kohalikule tasandile otsustajate kaudu alati. On nii, et kui sulle ei meeldi Tallinnast aetav riigis võimul olevate erakondade poliitika, siis pole põhjust arvata, et Türil sama nime kandev erakond midagi teistmoodi teeks.

Ka Türil tasuks meenutada valimistel ja võimupöörete käigus antud lubadusi. Usun, et kõik mäletavad praegust Türi vallavanemat ETV otsesaates andmas lubadusi Türi linnapea ametikoha sisseadmise kohta.

Praeguseks ollakse ligi kaks aastat võimul oldud ja linnapead pole siiani kuskil. Miski ei oleks takistanud, kui seda oleks tahetud teha. Ilmselgelt polnud see aga mõtteski, vaid oli vaja saada kätte Türi linna identiteedi pärast mures olevate inimeste hääl. See on esimene väike vale.

Teise väikese vale leiame võimupöörde asjaolude juurest, kui suure innuga räägiti, kuidas sotsid olla valla pankrotti ajanud ja hakkavat laenu arvelt palka maksma. Mõne kuu möödudes ilmnes, et Türi vald saaks vabalt võtta miljon eurot laenu. Jälle üks väike vale, mida oli vaja üksnes võimule saamiseks.

Teine naljakavõitu ümberkorraldus puudutab kahte abivallavanemat, üks abivanem nimetati asevanemaks ja tööd võeti oluliselt vähemaks. Tulemusena saadi segaseks aetud arendustegevus, kus tegeliku arendusega tegelevad teised, aga asevanemal on suurem palk, vähem tööd ja poliitiliselt vajalik tiitel.

Ja kui lisada siia rahandusvaldkonna osakonnajuhataja oluliselt kõrgem palk, siis tegelikult tehti palju kära, aga sisuliselt ei muutunud midagi. Ka sellist vallakodanike lollitamist võib nimetada väikeseks valeks. Niimoodi praeguse vallavalitsuse tegevust vaadates leiame skandaalikesteks muutunud valesid alates laste toidurahast, lasteaia kohamaksust ja lõpetades valla hangetega.

Kui kõik need teadlikud valed ritta panna ja võtta kokku see negatiivne energia ja aeg vallavolikogus, mis nende ümber on kulutatud, siis joonistub välja küüniline poliitika, mille eesmärgiks on üksnes võimu saamine ja selle hoidmine, mitte valla areng. Sisulise vallakodanikust hoolimise asemel on aetud kitsast IRLi parteilaste võimuhuvi liini, millest ei saa tõusta kasu kogu vallale. Türisuurusele kohale tähendab selline mõtteviis aga lõpuks lihtsalt sumbumist ja tagasikäiku. Türi inimesed väärivad väikeste valede poliitika asemele paremat.

Jaanus Marrandi
Türi vallakodanik
SDE
Ajaveeb: jmarrandi.tyrivald.ee