Katustele kogunev lumi või räästast rippuvad jääpurikad on reaalne oht eeskätt inimestele, aga kindlasti ka tänaval ja õuealadel liikuvatele-parkivatele sõidukitele. Samuti võivad kukkuva lume- ja jäämassi all puruneda nii varikatused, lambid, vihmaveesüsteemid kui ka hoonetele kinnitatud turvakaamerad ehk omaniku enda vara. Jääpurikate tõrjumine ja katuste lumest puhastamine on iga majaomaniku kohustus.

Kõige lihtsam moodus jääpurikate tekkimise vältimiseks on hoida katused lumest puhtad, sest katusele jääv lumi tekitab purikatega jäämassi. Hoiatuslindiga või muul moel ohukohas liiklemise piiramine ei vabasta majaomanikku vastutusest õnnetuste ees ega katuse hooldamise kohustusest.

Kui omanik ise ei suuda katust puhastada, on tal võimalik tellida teenust. Abi saab ehitusettevõtjatelt, eeskätt just nendelt, kes iga päev tegelevad katuste ja vihmaveesüsteemide ehitamisega. Asjaliku abimehe võib leida ka ajalehe kuulutuste kaudu. Kindlasti on suurte ja kõrgete majade katuste-räästaste puhastamine omajagu kulukas, kuid võimalik purikate tekitatud kahju oluliselt suurem.

Kuigi omavalitsustel on õigus trahvida majaomanikke, kelle katusel olev lumi või räästast rippuvad jääpurikad ohustavad kaaskodanikke, ei kiirusta ametnikud karistamisega. Silma jäänud ohtliku hoone puhul püütakse esiti kiiresti ühendust võtta maja omanikuga. Inimesed võiksid ka ise kodanikutunnet ilmutada ja ohtlikku jääpurikat või lumekogumit märgates linnavalitsuse majandusametit, võimaluse korral omanikku või rentnikku sellest teavitada.

Mida lumisel ajal meeles pidada? Enne katuse puhastamist veendu, et see ei ohustaks kedagi ja piira maja ümbrus ohulintidega. Kui on võimalus, siis puhasta katust sellele ronimata, näiteks vastava lumereha või kaabitsaga.

Kui on vaja siiski katusele minna, kasuta korralikult kinnitatud redelit ning vältimaks katuselt kukkumist kinnita ka end. Alusta puhastamist katuseharjalt ettevaatlikult katuse serva poole liikudes. Puhastades jäta katusele õhuke lumekiht, et takistada katuse muutumist jalge all libedaks. Töö lõpuks puhasta allalükatud jääst ja lumest ka kõnni- ja sõidutee.

Omavalitsuse korralduse seaduse § 66² alusel võib heakorraeeskirja rikkumise eest isikule määrata trahvi kuni 400 eurot. Sama seadistiku alusel saab juriidilisele isikule määrata trahvi kuni 1300 eurot.