Juunis Puhjas põhikooli lõpetanud noormehed Denis Samoilov, Riho Männiste, Erki Vorobjovski ja Ergo Lepik ühinesid selle aasta kevadel FC Elva 1995 aastal sündinud noormeeste võistkonnaga. Eesti noorte meistrivõistluste B1.II S/E grupis on mängitud seitsmes kohtumises on meie mängijad kõikides mängudes mänginud põhikoosseisus. Viienda vooru kohtumises SK 10 Premium vastu tegi Denis Samoilov nn kübaratriki, lüües vastastele kolm väravat. Turniiritabelis hetkel teist kohta hoidva FC Lootus Kohtla -Järve vastu mängitud 2:2 viigimängus lõi ka mõlemad väravad Denis Samoilov. Kui tabelijuht Narva Trans vastu kevadel tuli Elva võistkonnal leppida suureskoorilise 1:5 kaotusega, siis koduväljakul suvel mängitud kohtumises ei tulnud tabelijuht Narva Transile 3:2 võit kergelt. Selles mängus juba ühe värava löönud Erki Vorobjovski poolt viimasel minutil löödud karistuslöök läks napilt üle ristlati. Tabelis kolmandat kohta hoidva Põltsamaa Sport vastu mängiti võõrsil 1:1 viik. Kodumäng toimub 21. septembril. Suureskooriline 10:0 võit mängiti SK 10 Premium vastu. Sügisvoorudes on veel pidada viis kohtumist.

Samad Puhja mängijad osalevad ka Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel III liigas FC Elva meeskonna koosseisus. Peale 18. mängude voore juhib FC Elva. Meie noormeestel on võimalus vahetusmängijatena saada mängukogemusi tuleviku tarbeks ja nii Denis Samoilov kui ka Erki Vorobjovski on kumbki löönud vastastele ka ühe värava.

Augusti algul võistlesid meie noormehed Taanis Vildbjerg Cup´il. U-17 ehk 1994 aastal sündinud noormeeste vanuserühmas mängisid FC Elva võistkonnas ka Puhja pallurid. Alagrupi avamängus kaotati 1:2 turniiri hilisemale II koha võitjale Julesminde IF, kusjuures värava lõi Erki Vorobjovski . Teine mäng võideti 6:0. Erki Vorobjovski lõi kaks väravat ja Denis Samoilov ühe värava. Järgmise kohtumise tulemusest sõltus, kes saab finaalringi. Äärmiselt põnevas mängus jäi 1:0 peale hilisem pronksmedali võitja Taani B 1973 Herlev. Neljas mäng alagrupis Taani Langeskov IF vastu võideti 2:1. Ühe värava lõi Erki Vorobjovki. Lohutuskarika play-off mängus Vildbjerg SF vastu mängiti 0:0 viiki. Kuna sellel turniiril võitja selgitamiseks penalteid ei löödud, vaid arvestati nurgalöökide arvuga, pääsesid ühe löödud nurgalöögiga edasi vastased. Kõige parema mulje jätsid finaalmängudes meie noormeestele Keenia mängijad oma agressiivse ja kiire mänguga. Kokku osales selles vanusegrupis 73 võistkonda, kes oli loositud kaheksateitkümnesse alagruppi. Võistkondi oli Taanist, Norrast, Saksamaalt, USA-st, Aafrikast, Prantsusmaalt.

Juuni lõpus oli artikli autoril vaatlejana võimalus osaleda Põlvas toimunud Jalgpalliklubi Lootos ja Inglismaa Premier League klubi FC Newcastle United koostööna neli päeva kestnud jalgpalli suvelaagris.

Laagri eesmärgiks oli saada ülevaade Lootose noortetöö hetkeseisust. Valida välja andekamad noored, kellel on võimalus jätkata treeningute ja õpingutega Inglismaal, Newcastle United noorteakadeemias. Koolitada ja valmistada ette JK Lootos treenerid tööks Newcastle United akadeemia treening ja koolitusprogrammidega. Treeninguid viis läbi Newcastle United Academy direktor ja peaskaut Craig Dean. JK Birminghamist pärit ja aastaid Manchester Unitedi akadeemias koos David Beckhami, Paul Scholesi, Gary Neville, Ryan Giggs'i ja teistega koos mänginud Craig Dean treeneri isiksus ja meisterlikkus võttis sõnatuks. Talendirühma treeningutes näitas Craig Dean, kuidas treeninguid läbi viia nii, et mängijates areneksid tehnilised oskused ja meeskondliku koostöö ning mängulugemise võime, et mängida nii, nagu me näeme mängimas FC Barcelonat. Palju õpetlikku ja kasulikku ning head metoodilist filmimaterjali sain treenerina ka nooremate mängijate treeningute kvaliteetseks läbiviimiseks.

Laagri raames toimunud seminaril „Märka talenti" peateemaks oli skautimine, mis on Eestis suhteliselt uudne tegevus. Craig Dean rääkis Newcastle näite põhjal, kuidas toimib skautimine (e. andekate noormängijate leidmine) nende klubis ja kui palju inimesi on kaasatud protsessi selleks, et ükski andekas noor ei jääks üles leidmata. Newcastle United, kes kulutab juba ainuüksi oma noorteakadeemiale rohkem raha kui näiteks Eesti Jalgpalli Liidu eelarve kokku, peab väga oluliseks head koostööd partnerklubide, eelkõige väiksemate amatöör- ja noorteklubidega andekate noorte õigeaegsel akadeemiasse toomisel. Newcastle piirkonnas on akadeemia nimekirjades enam kui 1300 noort. Alates seitsmendast eluaastast kuni kaheksateistkümnenda eluaastani välja toimuvad treeningud ühtsete klubi põhimõtete kohaselt ning noortesse suhtutakse täpselt samamoodi nagu esindusmeeskonna mängijatesse. Mängijana osales laagris talendirühma treeningutel ka Puhja Gümnaasiumi õpilane Karl-Markkus Põldmaa, kes mängib kevadest alates FC Lootos Põlva 1996 sündinud poiste võistkonna koosseisus Eesti noorte meistrivõistlustel. Tartus toimunud Tammeka Cup turniiril võitsid FC Lootos Leegion võistkonna koosseisus mänginud Puhja mängijad Karl- Markkus Põldmaa ja Paul Kangro pronksmedalid.

Puhja jalgpallihuvilisi rõõmustas suvel meie rahvaliiga meeskond JK Villiger Puhja.

Pärast ehmatavat 4:5 kaotust Rannu valla meeskonnale, on omas alagrupis kõik järgnevad mängud võidetud. 3:2 FC Otepää ja Sõbrad, 6:1 JK Puka, 15:3 JK Tartu Tehased ja 4:1 Eesti Jalgpalli Liit. Et 1/16 finaali JK Villiger Puhja vastu loositud Tallinna võistkond andis Puhjale loobumisvõidu, mängib Puhja edasi juba kuueteistkümne parema meeskonna seas. Kokku osales alagrupimängudes üle Eesti 110 rahvaliiga meeskonda.