Esna küla ajaloost rääkis meile Tõnu Taal ning tundus uskumatu, et nii väikene koht nagu Esna omab sellist suurt ajalugu. Ajalootund lõppes ja teekond jätkus mööda vana raudteetammi Järva-Jaani suunas. Ees ootas meid Vanatehnika Varjupaik ja Tuve Kärner.

Kuulates Tuve juttu oli hea meel tõdeda, et selle kandi meestel on ikka huvitavaid ideid, mille teostamiseks on vaja vaid vanu autosi ja hakkajaid mehi. Olles läbinud õpetuse, mida ei tohi teha põleva rasvaga pannil ja raudtee ülesõidul ning teinud kindlaks, et vanadel autodel on varjupaigas normaalsed elamistingimused, võtsime ette kõige kurvema etapi matkal - kojusõidu.

Koduteel vaatasime üle Valasti küla seltsimaja ja edasi sõites märkasime, et Ülle Alevil oli aias laud kaetud ja meil parasjagu kõhud tühjad, niisiis tegime väikese põike lahke perenaise juurde.

Söögilauas kuulsime Valasti küla tegemistest ja küla viimasest kokkutulekust. Ja lõpuks sai ikkagi matk läbi.

Kahju! Tore oli, aga õnneks 2013. aastal on jälle kalendris 20.august - siis kohtume taas! Matkajad tänavad Anneli Karmat kui matka eestvedajat ning MTÜ Roosna- Alliku Motoklubi matkajate turvamise eest.

Projekti „Matkad ja laager looduses" jalgrattamatka korraldamist toetas Leader programm.