Riigi oleme loonud inimese kaitseks st riik on kohustatud oma inimesi kaitsma. Aga?!

Jäätmevedajatele antakse väga suured soodustused kuni minu kõhna rahakotti sissetungimisega õhu ära vedamise eest. Jäätmeid omamata on kohustus ikka maksta. Tekib kohe mõte, kes saab kasu mitte millegi eest, või on juba seadus varem kinni makstud. Uudistes pistise juhtumeid küllaldaselt. Kui seaduseandja ei arvesta rahva tahet tuleb ta oma ametist maha võtta.

Igasugune ähvardus on teise energia arvel elamine. Miks mina jäätmete sorteerijana pean kinni maksma tegemata selgitustöö, et jäätmeid metsa alla ei viidaks. Näiteks 17. detsembri 2010 Sõnumete väljavõte: „loetakse automaatselt liitunuks, õigus esitada tühisõidu arve“.

Hea on kotiga üleandmise võimalus ja mitme kinnistu peale liitumine. Kõik võimalused on tehtud sorteeritud jäätmete ära andmiseks. Suur tänu selle eest.

Hajaasutuse alla peaksid kuuluma ka asula kinnistud oma aiamaaga. Osa toidust, mis ise toodetud, on pakendivaba. Tuldi varem toime ja tullakse ka nüüd jäätmete komposteerimisega.

Minu talu põllud on ligikaudu 1 kilomeetri ulatuses piki suure tee äärt. Korjan igal kevadel 250 l kotti jäätmeid, kui jõuan enne teetöölisi. Osad autos sõitjaid on veel madalal arengutasemel, et kasutavad autoakent prügikasti kaanena. Aga kuidas need jäätmed segavad põllutööd, sinnani nende mõistus muidugi ei jõua? Tee äärest jäätmeid kogunud õpilane ei viska ise kunagi midagi maha. Kuhu kadus selline kasvatuse võimalus?

PS. Minu õde elab Tapal 1. Mai pst 37, oma isa ehitatud majas, 85 aastat vana, tervis väga kehva, pension alla keskmise, arstirohud osaliselt välja ostmata. Käitlen ka Velia Vompa jäätmeid ise.

Kes oskab vastata?

Kas meil on üldse demokraatia või diktatuur?

Kas sundmaksmine kahandab metsa alla prügi vedamist, nagu väidavad ametnikud?

Igal vangil ja vargal on inimõigused, aga kinnistuomanikul?

Miks pannakse peale sunniviisiliselt kohustus, mida inimene ei vaja ega tarbi? Vanasti sai tühjendada vajadusel, miks enam ei saa jäätmeid sarnaselt ära saata?

Apteek saadab sulle arve tablettide eest, kas sööd või ei, oma asi, aga maksma pead iga kuu. Palun vabandust apteegilt väga lolli mõtte eest, aga võrdluseks.

Ise prügilasse viia?

Missugustel tingimustel võib omale prügila teha jäätmetega, mis ei reosta keskkonda?