Ajaloouurijatega kokkuleppel on raamatukogu asutamisajaks 1921. aasta, mil Põhja-Eesti Põllutöökeskkool toodi Tallinnast üle Jänedale. Kooliõpikute fondist moodustuski raamatukogu, mis algul oli vaid õpilaste ja õpetajate kasutada. Raamatukogus laenutasid õpikuid kooliõpetajad ning tunniandjad oma töö kõrvalt. Huvitav on, et üheks esimesteks neist oli kirjanik ja publitsist, 1905. aasta revolutsiooni sündmustes osaleja Marta Lepp (ka Kirschbaum-Utuste, kirjanikunimega Sophia Vardi).

Üha enam ja enam aga täitus raamatukogu ilukirjandusega ning külaelanikudki said raamatukogu lugejateks. Samal ajal tegutses Jänedal ka külaraamatukogu, kuid selle fond oli väike ja asukoht keskusest kaugel. 1973. aastal külaraamatukogu suleti ja raamatud anti Jäneda Sovhoostehnikumi raamatukogule üle. Oma hiigelaegadel, 1980-ndail, oli raamatukogus koos õpikutega üle 30 000 teaviku, ligi 500 lugejat ja kaks raamatukoguhoidjat.

Raskusi raamatukogu ellujäämisel ja tegutsemise jätkamisel oli kõige enam tunda sajandivahetusel ning mõned aastad pärast seda kuni Lehtse valla ühinemiseni Tapa vallaga 2006. aastal. Siis ühines raamatukogu jälle rahvaraamatukogude süsteemiga ja sai osaks vastse valla raamatukogude peres. Algas raamatukogu uus tõusuetapp, mil täienesid nii fond kui tehniline pool, aga ka raamatukoguhoidja oskused ja teadmised. 

Uued tuuled hakkasid puhuma 2010. aasta sügisel, kui selgus, et vanas kohas ja vanamoodi enam jätkata ei saa. Ootamatult sai reaalsuseks ammune plaan raamatukogu üle viia valla kasutuses olevasse Jäneda lossi. Pikkade arutelude, plaanide joonestamiste ja ümberjoonestamiste, mõõtmiste ja kaalumiste ning vaidluste ja suure hulga osaliste töö ja vaeva tulemusena asub raamatukogu nüüd lossi esimesel korrusel päikeselises ja avaras ruumis. Selles lossi punatooni jätkavas raamatukogusaalis on pärast remonti ning uue mööbliga sisustatuna tekkinud tundmatuseni muutunud hubane ja mõnus paik. Koht, kus on hea võimalus raamatuid lugeda, mänge mängida, koos huvitavalt aega veeta, internetist teavet otsida, aga ka mõnd koosviibimist korraldada või näitusi imetleda. Jäneda lossi teisedki ruumid: hämaralt salapärased paigad, kuhu pääseb mööda nagisevaid treppe, pööningu-ja keldrisopid, rõdud ja terrassid kutsuvad avastama ja kasutust leidma kogu külarahvast ning külalisigi.

Juubelihõngulisel aastal ootab raamatukogu kõiki huvilisi uuesti säramalöönud kuues ja loodetavasti ootustele vastavas sisus.

Kohtumiseni lossi raamatukogus!

________________________
7. aprillil tähistasime Jäneda lossis raamatukogu juubelit toreda peoga, mille muutsid väga eriliseks vahva ja vahetu esinemisega Jäneda Kooli laululapsed õpetaja Arvo Luige juhendamisel ning peo külalised oma heade soovide ja tunnustavate/ innustavate sõnadega.

Aitäh Tapa vallavalitsusele õigete otsuste ja kiirete lahenduste eest, mis võimaldasid ruumide renoveerimise ja uue sisustuse saamise läbi raamatukogule täiesti uue näo. Sümpaatse värvilahenduse tegi raamatukogule vallakunstnik Liina Kald. Lossile sobiliku ja väärika mööbli valmistas Rakveres tegutsev firma ER Frees ja renoveerimistööd teostas ehitusfirma RAM Builder.

Tänusõnad kogu hästi koostööd teinud meeskonnale, tänu kellele Jänedal nüüd selline koduselt hubane ja samas lossilikult elegantne raamatukogu olemas on. Täname kõiki toetajaid, nõuandjaid ja abistajaid!