Ütlesin aktusel peetud sõnavõtus välja mõtte, et suurusest olulisem on kvaliteet. Me ei pea olema suurim, vaid ikka parim. Need asjad on muidugi omavahel seotud. Selge, et parim kool on selline, kuhu vanemad soovivad lapsi panna ja kus lapsed soovivad käia. Seega on kvaliteedilt parimaks muutumisel võimalik ka õpilaste arvu kasvatamine.

Töö selle nimel, et Järvamaa parim põhikool oleks Väätsal, käib. Oluline on siinjuures see, et oleme leidmas vajalikku fookust. Rõhk tehnoloogiale, loovusele ja insenerialadele on see, mis meid eristab teistest põhikoolidest. Väätsal tegutsevad ringidena robootika, kus saab omandada mehhatroonika ja programmeerimise aluseid; programmeerimine; väljaspool kooli saavad noored tehnikaringis autosid putitada ja mootorite maailma tundma õppida.

Kooli katusel on suvest alates päikesepaneel, mille peamine ülesanne ei ole maja elektrikulu vähendada, vaid olla õppevahend, mida saab kasutada füüsika ja loodusainete õppimisel ning teadmiste rakenduslikul illustreerimisel. Samasse ritta kuulub uus rahvusvaheline Comeniuse projekt, mis õpetaja Anneli Tumanski eestvõttel keskendub energiaalasele haridusele, sh taastuvenergiale ning viib meie tublimad õpilased partnerriikidesse Itaaliasse, Prantsusmaale, Kreekasse ja Saksamaale. Ka saame võõrustada teiste koolide õpilasi Väätsal.

Sel aastal on kooliaasta algus teistmoodi ka seitsmendikele, kes saavad oma käsutusse uued Apple i-Padid. Järgmisel aastal on järg uute seitsmendike käes ja nii edasi. Seega on kolme aasta pärast kogu õpe kolmandas kooliastmes digiõppevara kasutav.

Seegi on midagi, milles võrdleme ennast pigem üle Eesti tuntud koolide, näiteks Gustav Adolfi Gümnaasiumi, kui maakonna teiste koolidega. Meie mure pole hetkel mitte see, kuidas õpilased ja õpetajad tehnoloogilised uuendused vastu võtavad, vaid see, et järgmisel aastal ikka digitaalseid õpikuid ja töövihikuid lisanduks, sest tahvel on vaid vahend, mitte sisu.

Kui me lisaks sisulistele uuendustele ka väljaspool koduvalda oma kooli tugevaid külgi teadustame, on Väätsa kool jätkusuutlik. Kindlustunnet lisab seegi, et järgnevatel aastatel on tubli järelkasv lasteaiast tulemas. Lasteaia täituvus on isegi nii hea, et septembrist avatud uues, neljandas rühmas on kohad samuti täitunud. Tänase seisuga on Väätsa lasteaias Paikäpp 80 last, 19 töötajat ja endiselt palju loovust ning indu. Hiljuti Järva Teatajas avaldatud uudis, et Järvamaal lisandus sel aastal lasteaedadesse 40 uut last, tähendab seda, et pooled neist uutest käivad Väätsa lasteaias! Lisaks tervitame kahte uut lasteaia õpetajat ja kolme õpetaja abi, kellest enamik on meie oma valla inimesed.

Soovin kõigile ilusat kooliaasta algust ja ainult teravaid pliiatseid pinalisse!