Aasta teo tiitli vääriliseks osutus noorte endi algatatud Tartumaa noorte suvetelk ja MTÜ Oti Ralliklubi Kärlas ning Päästeameti korraldatavad noorteringid- ja laagrid, kus noored saavad päästealast väljaõpet peamiselt vabatahtlikkuse alusel töötavatelt juhendajatelt.

Parima koostööprojekti tiitli pälvis vabatahtlike laager, mille algataja ja eestvedaja oli MTÜ Tahe Teha ning selle juhatuse liige Reima Nõmmik.

„Pealtnäha lihtne laager omas väga palju mõju kohalikule noorsootööle, sest see aitas kaasata noori, kes ei olnud eelnevalt kursis noorsootööga ning samuti aitas laager muuta kohalike inimeste mõtteviisi vabatahtlikkust tööst," selgitas Kati Ott Kesk-Eesti Noorsootöö Keskusest.

Aasta koostöö laureaadiks nimetati ka Pärnu Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakond, kelle eestvedamisel toimus juulis UNICEFi Sinine nädal ning Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse juhatuse liige Indrek Palu, kelle eestvedamisel tähistati Noorte Euroopa Päeva.

Pikaajalise panuse eest noorsootöösse pälvisid tunnustuse Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja Helle Vent, Koeru Keskkooli huvijuht Kirsika Ilmjärv ja Virtsu Kooli huvijuht Anu Mätas.

Tunnustusüritust korraldas Eesti Noorsootöö Keskus Haridus- ja Teadusministeeriumi noorteosakonna algatatud Euroopa Sotsiaalfondi kaasrahastusel elluviidava programmi „Noorsootöö kvaliteedi arendamine" raames.

MTÜ Tahe Teha vabatahtlike laager
Järvamaa rahvusvaheline vabatahtlike laager on hea näide edukast ja mis peamine - jätkusuutlikust koostööst kohalikul tasandil. MTÜ Tahe Teha ning selle juhatuse liikme Reima Nõmmiku algatusel on nüüdseks viis aastat läbi viidud rahvusvahelist vabatahtlike laagrit. Selleaastase koostöö raames viidi läbi viis suuremat üritust: vabatahtlikkuse nädal, mille raames töötati kohaliku kogukonna heaks ning mille raames toimusid rahvusvaheliste külalistega kultuuriõhtud; diskussioonid vabatahtliku tegevuse teemadel; mängupäev lastekodus; vabatahtlikku tegevust propageerivad päevad Retla Koolis ning Imavere Põhikoolis. Hea tulemuse nimel ühendasid jõud MTÜ Tahe Teha, Kesk- Eesti Noorsootöö Keskus, Imavere vald, Retla Kool, OÜ Estonia, MTÜ Noortevahetuse Arengu Ühing EstYES, Pilistvere kogudus ja MTÜ Oisu Perekodu. Igal partneril oli projektis oma roll: kes abistas ruumide, kes korralduse, toitlustuse või transpordiga. Laager avaldas kohalikule noorsootööle märkimisväärset mõju - näiteks julgustas vabatahtliku tegevuse päev 7 noort, kellel puudus eelnev teadlik kokkupuude noorsootööga, osalema noorte ja noorsootöötajate ühisseminaril ning neist kolm kuuluvad nüüd KENKi noorte ümarlauda. Ühtlasi on projekt avaldanud positiivset mõju, muutes positiivses suunas vabatahtliku töö kuvandit kohalike seas. Koostööd sarnaste projektide ning miks mitte ka uute algatuste elluviimisel plaanitakse jätkata ka tulevikus.

Kirsika Ilmjärv on noorsootöös tegev alates 2000. aastast, mil alustas tööd Koeru Keskkooli huvijuhina. 2003. aastast kuulub ta Koeru valla kultuuri- ja spordikomisjoni ning ta on ka valla haridus- ja noorsookomisjoni liige. Aastatel 2009-2010 täitis Kirsika Koeru valla noorsootöötaja asetäitja kohuseid. Kooli huvijuhina on Kirsika algatanud arvukalt erinevaid traditsioone ning korraldanud lugematul arvul sündmusi, väljasõite ja laagreid. Kirsika juhtimisel osalevad noored aktiivselt erinevatel võistlustel, konkurssidel ja projektides ning tema juhendamisel tegutseb ka Koeru Keskkooli õpilasesindus. Lisaks igapäevatööle kooli huvijuhina on Kirsika innukas Kodutütarde ja Noorte Kotkaste Kaitseliidu Järva Maleva vabatahtlik noortejuht. Kirsika on panustanud organisatsioonide liikmeskonna laiendamisesse ning aktiivse osaluse propageerimisse kohalike noorte seas. Kirsikat on korduvalt tunnustatud erinevate tiitlitega: talle on annetatud Kodutütarde Teeneterist ja Naiskodukaitse Liiliaristi V klass. Samuti nimetati Kirsika ringkonna parimaks Noorte Kotkaste noortejuhiks (2010). Eelmisel aastal valiti Kirsika Koeru aasta naiseks.