Hetkel kuulub kinnistu ja hoone Karismaatilisele Episkopaalkirikule. Nad on Avo Üpruse sõnul valmis hoonet ka müüma. Kuid raha tahab kirik saada kätte korraga ning pikema maksegraafikuga pole nõustutud.

Võetakse laenu

"Seepärast olen teinud koos ühe teise seltsi liikmega pangalaenu taotluse. Taotleme laenu 100 000 eurot," ütleb Üprus. Pank on põhimõttelise otsuse teinud, kuid mitmed eeltoimingud võivad võtta aega mitu kuud. Oodatud on ka annetused, et saada kokku ülejäänud 50 000 eurot. Annetada saab MTÜ Harkujärve Kiriku Taastamise Seltsi kontole 10220110326017 ja märgusõna on "Taastame kiriku".

Praegu tegutseb kirikus alates mulluse aasta 1. veebruarist lastehoid ning kohe alustab tegevust ka perenõustamiskeskus. Infotund sellel teemal toimub 29.01 kell 10 Tabasalu perearstikeskuses.

Millised on pakilisemad tööd ning toimetamised kirikuhoones? Üprus ütleb, et suurim ja mahukaim on soklikorruse väljaehitamine. Praegu ei saa ruume kasutada. "Need on kütmata ja rõsked. Torud on olemas, kuid valamud ja muu vajalik puudub. Seinad ja lagi on viimistemata," loetleb mees. Samuti vajab hoone soojustamist ning sinna tuleb tuua gaasitrass. Praegu kütavad kirikut kolm õhksoojuspumpa, millest kaks hoiavad sooja sees lastehoiuna tegutsevas pastoraadiosas. Aga nende jõust kütmiseks ei jätku.

Külale ja lastele

Milline on ehitise tulevik? "Tühjana seisvasse kirikuhoonesse rajatakse kogukonnakeskus, mis pakub ümberkaudsetele elanikele vajalikke teenuseid, korraldab kärajaid ning kultuuriüritusi," ütleb Üprus. Soklikorrusele on planeeritud ruumid lastele. Kuid kindlasti saavad seal aega veeta ka täiskasvanud. Lisaks on tegevusest huvitatud ka skaudid ja kohalik Alasniidu selts. "Kiriku saalis saab kohalik kool korraldada muusikaharjutusi. Samuti anda kontserte ja korraldada aktusi," ütleb Üprus.

Võistlus pühakojale parima projekti saamiseks korraldati aastal 1991 ning seda toonase Tallinna aiandussovhoosi eestvedamisel. Kirikuhoone sai nurgakivi juulis 1992. Seda hakati rajama arhitekt Jaak Kuriksi projekti järgi. 14. septembril 1996 pühitseti hoone Karismaatilise Episkopaalkiriku Püha Esimärter Stefanose kirikuks.

____________________________________________________________________________

IVO LUKK
Alasniidu Seltsi juhatuse liige

Oleme koos seltsirahva ja Avo Üprusega arutanud koostööö võimalusi kiriku toomiseks lähemale kohalikule rahvale.

Piirkonnas praegu meil muid ruume ei ole. Seepärast oleme näinud selles majas võimalust nii külaseltsil kui kogu piirkonna rahval korraldada erinevaid üritusi ja kasutada ruume erinevate ringide tööks.

Seal on avatud juba lastehoid ja on näha, et kiriku taasavamise nimel tegutsetakse tõsiselt. Ning ka vald ja riik on valmis aitama. Samuti on paljud eraisikud enda õla alla pannud. Seepärast võib juhtuda, et sügisel saab ka keldrikorrusele sooja sisse ning majas elu käima.

Koos tekib sünergia ja ühes korralikus külas peab ikka olema kool, kirik ja kõrts või kauplus. Viimane peaks teatavasti ka peatselt valmima Järvekalda tee ääres.