Mis tunne on olla kümnes Jõgeva linna aasta ema?

Päris uhke tunne on. See nimekiri ju, kes on eelnevalt Jõgeva aasta ema tiitliga pärjatud, seal on kõik tuntud ja tuttavad inimesed. Nii et hirm oli ka natukene. Kümme on ilus ümmargune number, aga eks ma olen kaks poissi üles kasvatanud ka.

Mida aasta ema tiitli saamine Teie jaoks tähendab?

Eks ta tähelepanu ole. Näitab hoolimist. Jõgeva on võtnud mind ja minu perekonda väga ilusti vastu. Soe suhe on siinsete inimestega. Mul on ju aastate jooksul väga palju õpilasi olnud, kellest paljud on siiani väga head tuttavad ja sõbrad. Ma olen keskkoolis andnud kirjandust ja see on kord juba selline aine, et võimaldab inimestele lähemale minna ja lähemale tulla. Ma ei saa ju siit Jõgevalt kuskile ära minna, sest siin on puha tuttavad ees. Noored emad, minu kunagised õpilased, näitavad oma lapsi uhkusega. Siin on tunda, et mind tuntakse veel ja hoolitakse.

Milline on Teie jaoks ema roll peres?

Kõige tähtsam on ikka lapsed. Neile tuleb näidata õiget suunda ning neisse hoolivalt suhtuda. Aga väga tähtis on ka jätta iseseisvust ja ruumi valikuteks. Ega mulle ei meeldinud alguses, et poisid kerge muusika peale läksid, aga siis oli ta moes ja ma mõtlesin, et see nakkus saab läbi. Aga näed, ei saa. Samas nad teevad seda hästi ja teevad muusikat rõõmuga. See vist ongi kõige tähtsam, et inimene tunneks oma tööst rõõmu. Ja mulle teeb rõõmu, et mõlemad pojad on nüüdseks samuti õpetamise juurde jõudnud, mida nad teevad küll oma esinemiste ja kontsertide kõrvalt.

Mis on see miski, mille Teie olete oma lastele eluteele kaasa andnud, et neil nõnda hästi on läinud?

Me oleme ju abikaasaga mõlemad kirjanduse- ja muusikainimesed. Oleme lastega koos lugenud ja arutlenud. Abikaasa õppis ise kunagi kaugõppes muusikat Elleri koolis. Lapsed magasid ja tema harjutas klaverit. Nii et need poisid on muusika sees kasvanud ning neil pole teist võimalust ega teist soovigi olnud, kui et muusikaga tegeleda. Kui poisid noored olid, toimusid meie peres alati esinemised.

Iga kord, kui sugulased külas käisid, andsid poisid väikese kontserdi. Ja muusika õppimiseks neid küll sundima ei pidanud. Siin ma pean ütlema, et Jõgeva muusikakool on üks väärt kool. Siin antakse lastele teadmised ja armastus muusika vastu ja head valikuvõimalused edasiõppimiseks. Mõlemad poisid ju said Otsa kooli sisse.

Mida soovitate praegustele noortele emadele?

Sundi ei tohi lastel olla. Kui midagi käsu korras peab tegema, siis inimesed tavaliselt seda just ei tee. Suunama peaks. Minu poisid on kõik valikud ise teinud ja ise nende nimel pingutanud ja hakkama saanud.

Teil on nüüd aasta emana võimalik lehe kaudu laiemale avalikkusele midagi öelda.

See on suur rõõm, kui lastel läheb hästi. Ja selle pärast peaksid suhted perega ja lastega olema soojad ja usaldavad. Vanematel peaks jätkuma aega laste jaoks, nad peaksid olema alati olemas, kui lapsel tarvis on. Seda peab lapsevanem märkama ja abistava käe andma, kui on vaja. Ükskõik, kui vanad lapsed ka juba poleks. Hea sõnaga ja õpetlikult peab lapsevanem oma arvamust avaldama. Kui lastel on raske, ei tohiks jätta neid ilma toeta. Seda peab vanem tundma.

Jõgeva linna aasta ema valivad reglemendi alusel Jõgeva meeskoori Mehis liikmed. Tiitli pälvib ema, kes on Jõgeval sünnitanud või üles kasvatanud hiljem oma tööga Eestis või kaugemalgi tuntust ja lugupidamist saavutanud lapse(d) ja toonud niiviisi ka linnale kuulsust. Tiitlit antakse välja alates 2003. aastast ning sellega kaasneb hõbesõlg ning hõbekett. Seni on Jõgeva aasta emaks valitud:
2003 Helmi Mattiisen
2004 Vaike Vaigla
2005 Auli Kõre
2006 Leida Kruusamäe
2007 Leida Hermlin
2008 Selma Lääne
2009 Sirje Sukk
2010 Aino Algus
2011 Aime Olesk
2012 Ivi Tetsmann