Üksteist konkurenti proovisid teadmisi ja osavust „Jõgeva kollase" mugulate äratundmises, kartulite täpsusvisetes ja kartulimardikate tabamises nooltega. Parimaks osutus huumorihõngulisel võistlusel kartulikasvatuse katsetööline Kersti Frank, kes sai auhinnaks

kollase T-särgi tekstiga „Jõgeva Kollane". Särgile soliidse ja atraktiivse välimuse andmiseks tegi triikrauaga hoolikat tööd Jõgeva Sordiaretuse Instituudi geenipanga juhataja Külli Annamaa. Tiitlivõistluse teist ja kolmandat kohta jagasid biokeemia ja biotehnoloogia töörühma agronoom Virve Küüts ja sordiaretuse instituudi teenistuja Liidia Hindoalla. Mehed said jõudu proovida „Anni" ja naised „Jaagu" tõstmiseks, mis tähendas seda, et üles tuli vinnata kott vastava odra- ja kaerasordi seemnetega.

Vahur Kuke eestvedamisel sai teoks ka kahekümnest küsimusest mälumäng „Jõgeva alevik eile täna homme". Ühes küsimuses soovis ta teada „Kes oli Kustav Pärn? (Esimene Jõgeva vallavanem aastail 1867-1872). Viktoriinis saavutasid esikoha Ööbiku tänava mälumängijad, teiseks jäi meeskond „Meido" ja kolmandaks „Hapukurgiseeme". Auhinnaks olid ristsõnaraamatud, mida pani välja Europe Direct Jõgeva Teabekeskus. Organisatsiooni infotelgis tutvustas Vahur Kukk teisi euroliiduteemalisi meeneid ja trükiseid.

Ekskriminalistist sai ajalookirjutaja

Kauaaegne kriminaalpolitseinik Rauno Võsaste tutvustas Jõgeva Aleviku seltsipäeval oma raamatut „Harald Riipalu lugu" , mis jutustab II maailmasõjas Saksa armees Wermachti ja Relva-SS vägedes sõdinud nimekast ja kõrgete autasudega tunnustatud eesti ohvitserist. „Tagasihoidliku inimesena ei kipu ma oma raamatut ise väga propageerima. Nii on ainus avalik esitlus on seni toimunud Laari kohvikus 14. veebruaril. Võimalus raamatust rääkida kodualeviku inimestele teeb aga tõeliselt rõõmu," ütles ta. Võsaste kõneles emotsionaalse kaasakiskuvusega sõidust Inglismaale ja kohtumisest Harald Riipalu tütre Ede, tema abikaasa Thomas Stevensoni ja tütar Caroliga.

„Tuntud põllumajandusteadlase Eino Võsaste poeg Rauno on igati väärt raamatu kirjutanud. Võtsin raamatu kaasa, sest soovisin autogrammi saada," ütles koduloolane ja luuletaja Juhan Reiman. Jõgeva valla elutööpreemia laureaat Reiman kõneles ka ise Jõgeva aleviku möödanikust. Ta mainis muuhulgas huvitavaid fakte , et selles paigas on kunagi ka õlut ja piiritust valmistatud ning meenutas krahv Mannteuffelit, kes talupoegadele soodsa hinnaga maid müüs.

„Jõgeva aleviku seltsipäev on nüüdseks toimunud neljandat korda ja kolmed viimased on olnud minu organiseerida. Rõõm , et huvi sündmuse vastu kasvab ja järjest rohkem leidub ka toetajaid," märkis peakorraldaja, Kultuuriseltsi Vanaveski liige Aido Sirel.

„Olen siinkandis varem elanud , mistõttu tulin kohale meeldiva elevusega . Võtsin kaasa ka akordioni, et seda ansamblilugude vaheajal mängida. Ehk järgmine kord panen aga mõnegi vahva võistluse auhinnaks lihatooteid," ütles muusikahuviline poeomanik Virve Peterson.


.