Svjatõšev ise peab sellist lähenemist liialduseks ja märgib, et toimunu on väärikuse piiridesse jääv protsess maakonna tasakaalustatud arengu ja turvalisuse tagamiseks Eestimaa ühes kultuuriloolisemas piirkonnas, mis on hubane elupaik kohalikule rahvale ja atraktiivne turismimagnet kaugemalt tulijatele.

Keda valiksite Oskar Lutsu Paunvere teemaliste romaanide tegelastest endale mõtte- ja võitluskaaslasteks Palamuse päästekomando allesjäämise nimel ?

Vanameister Luts on „Kevades" ja selle järjepidevust kandvates raamatutes kirjeldanud värvikalt pea kõiki eestlase iseloomujooni. Seega on valikuvõimalus piiramatu. Antud juhtumi puhul valiksin abiks oma tasakaalukusega ja teadmistega silma paistnud õpetaja Lauri, ettevõtlikkusest pakatava Joosep Tootsi ning muheda huumoriga kellamees Lible, kes oli tavaelus priitahtlik pritsimees.

Jõgevamaal on varemgi erinevates paikades suletud postkontoreid, pangafiliaale, kauplusi. Haigekassasse minekuks tuleb juba aastaid Tartusse sõita. Need muudatused on aga inimesed vastu võtnud pigem sisemise protesti või leppimisega. Miks siis nüüd nii aktiivne kodanikualgatus ja veel maavanema juhtimisel?

Majanduslikus mõttes on riiki kõige odavam ja mugavam ülal pidada arendades suurlinnu.

Hõredalt asustatud maapiirkonnas elu alalhoidmine on üsna kulukas. Paraku on kõigevägevam seadnud asjad sedamoodi, et inimesed vajavad elus püsimiseks ka söögipoolist, mida seniajani toodetakse ikka väljaspool linnamüüre. Juba seepärast peab keegi maale ikka elama jääma, et jätkuks põllumajandusega tegelejaid. Juba C. R. Jakobson, Jõgevamaalt pärit põllumajanduse edendajalt, pärineb mõte, et riigi julgeolek on tagatud oma leiva tootmisega.

Palamuse päästekomando sulgemine on Jõgevamaal üks tõsisemaid struktuurilisi ümberkorraldusi, mis mõjutab ühe regiooni arengut ja kohalike inimeste turvalisust.

Paikkonna ohutust ja sellest tulenevaid võimalike riske arvestavad pikaajaliste investeeringute tegemisel ka ettevõtjad. Mõnikord on regionaalpoliitilised ümberkorraldused tõesti paratamatud, kuid paljude inimeste igapäevast elu mõjutavaid otsuseid tuleb eelnevalt hoolega läbi mõelda, inimestega arutada ja võimalikest muudatustest varakult teavitada. Selline käitumine näitab lugupidamist oma rahva vastu ning võimaldab elanikel paremini kavandada oma edaspidist elu.

Põhjalikult läbi arutatud ja motiveeritud otsuseid on alati mõistlikum teha kui kiirelt ja valulikult ellu viidud reforme.

Mida ütleksite nendele, kes peavad allkirjade kogumist võitluseks tuuleveskitega ?

Taoline aktsioon ei jää kindlasti tähelepanuta, seda näitab juba praegu toimuv aktiivne toetusallkirjade andmine. Maavanema ja Palamuse vallavanema kirjalikud pöördumised otsustajate poole on seni jäänud tähelepanuta, seepärast sai otsus kaasata rahvas Palamuse päästekomando päästmiseks tehtud koostöös vallajuhiga.

Igal juhul pean oma kohuseks seista selle nimel, et Palamuse kandis püsiks turvalisus ka tulevikus ja usun, et leiame kõigi osapoolte koostöös sobiva lahenduse.