Haridusseltside üheks suuremaks tegevusalaks oli pidude korraldamine, mis taotles peamiselt kahte eesmärki - arendada rahva hariduslikku taset ja laiendada silmaringi ning anda seltsidele sissetulekut, kuna seltside rahaline seis sõltus pidude sissetulekutest. Suurepäraselt sobis peokavasse ka 3-4-vaatuseline näitemäng, mis täitis terve õhtu ning seda sai mängida ka naabrite juures. Uskumatu, aga Jõgisoo Haridusseltsis lavastati esimese 10 tegutsemisaasta (1925-1935) jooksul 52 näidendit! Lavastajaks oli Rudolf Soone, kohalik koolmeister, ja teda aitas ka vahel Vooresse elama asunud tuntud lavastaja ja draamakirjanik Paul Kilgas.

Saue-Jõgisoo Haridusseltsi 10-aastase tegevuse ülevaates 1925-35, mis on välja antud Haridusseltsi juubeli puhul 10. veebruaril 1935. aastal, on kõik näitemängust osavõtnud nimepidi ära toodud ja neid oli tervelt 65 erinevat. Eraldi oli toodud neli nime, kes olid saanud mälestuseks tänulehed, kuna nad olid osalenud näitemängimisel innukalt kogu dekaadi. Need olid Melitta Ehrmann-Otsmann-Otsmaa Mäe talust, Hilda-Käpp-Preibach, Herbert Reinfeld ja Karl Laube. Selts soovis, et nad järgmised 10 aastat sama edukusega edasi töötaksid. Rudolf Soone lahkus Jõgisoolt 1938. aastal ja siis ilmselt soikus ka näitemängimine.

Uus tulemine

Kui tuli rahvamajade periood (1944-1979), siis jätkus endiselt ka näitemängude õppimine. Neid õpiti ja mängiti nii Ääsmäel, Maidlas kui Jõgisool. 2012. aasta detsembris tuleb Saue-Jõgisoo seltsimaja praeguse näiteringil 10. juubel. Nemad on ainukesena Saue valla küladest jätkanud näitemängimise traditsiooni, ainult „tootlikkus" on 5 korda väiksem. Nüüd etendatakse aastas üks näidend.

Näitemängimisega taasalustas 2002. aastal Sirje Liiv, kes lavastas Erik Jõksi ja Renate M. Tiivase „Jõulusaladuse". Tema tööd jätkas Kaja Kaasik ning praegu veab seda rasket ja huvitavat ametit Maarika Kattel. Ka praegu on Jõgisool juba näitlejaid, kes on mänginud 10 aastat! Aastapäevaks on plaanis välja anda kogumik "Näitemängimine Jõgisoo Seltsimajas aastatel 1923 -2012", kus on sõnas ja pildis viimased 10 aastat, aga ka kõik see materjal, mida meil õnnestub veel leida varasematest aegadest. Meid huvitavad kuulutused, kutsed, pildid, mälestused. Seda materjali ei leia arhiivist ja ka endiste mängijate järeltulijad ei ela enam Jõgisool. Facebookist pole mingit kasu! Loodame rohkem suusõnalisele info jagamisele tuttavalt tuttavale, külast külla ja maalt linna. Ootame infot telefonil 514 4957 või AinoLehtmets2@hot.ee.