13. detsembril 1939 abiellus Helme kihelkonna Lõve valla Käära talu tütre Hilja-Marie Juhansoniga (09.09.1917- 05.06.2003), kes oli meile hästi tuntud Erna Viitoli õde.

Aastatel 1940-1942 oli Saaremaal Pöide koguduse õpetaja. Tegelikult kandis ta senini veel perekonnanime Bachval, mille eestindas Pöide valla perekonnaseisuametnike otsusega 3. augustil 1940.

1942. aastal mobiliseeriti Paesalu sõjaväkke, kus oli 1945. aastani.

31. augustist 1945 hakkas Johannes Paesalu teenima Viru-Nigula kogudust ja abikaasa Hilja-Marie Paesalu oli õpetajale aktiivselt toeks ning Viru-Nigula kogudusele hoolsaks perenaiseks.

Paesalu teenis Viru-Nigula kogudust kuni surmani ja hooldas ka Kunda ning Jõhvi kogudusi ning oli Narva-Alutaguse praostkonna praosti kohusetäitjaks.

Kui Paesalud pärast sõda 1945. aastal Viru-Nigulasse läksid, leidsid nad eest kannatada saanud Viru-Nigula kiriku. Aastatel 1945-1952 korraldasid abikaasad hulk kiriku remondi- ja taastamistöid.

Paesalu teenis Viru-Nigula kogudust kõige raskematel aastatel. Tema tööd võrreldi vastuvoolu ujumisega. Mingit kasvatustööd polnud võimalik teha. Koguduseliikmed aina lahkusid surma läbi. Õpetaja Paesalu maeti 20. märtsil 1976 Helme kalmistule Käära talu Juhansonide perekonnaplatsile.

Hilja-Marie Paesalu jäi Viru-Nigulasse 2003. aastani koguduse kantseleiametnikuks ning raamatupidajaks. Lisaks sellele osales ta Viru-Nigula näitetrupi ja pensionäride ühenduse tegevuses ning kodu-uurimises. Paesalusid mäletatakse kõikjal väga hea sõnaga. Eriti mäletatakse nende ausust ja sügavmeelsust.

Mälestusüritus Helmes

Mälestasime Paesalusid 15. oktoobril Helme kirikus ja kohal olid nende poeg Joel Paesalu koos abikaasa Mariina ja tütre Maarjaga, samuti tütar Ello- Rahel Karelson koos abikaasa Jüri ja tütre Marit Karelsoniga.

Meenutades meie mail sündinud ja kasvanud Hilja-Marie Paesalut, toimus ühtaegu üritus Juurte-sarjast. Lisaks auväärt vanemate meenutamisele oli meil au kohtuda selle perekonna tublide liikmetega. Marit Karelson on lõpetanud Tartu Ülikoolis filosoofiateaduskonna prantsuse filoloogia osakonna magistrina.

Maarja Paesalu õpib ülikoolis hispaania keelt. Ello-Rahel Karelson on olnud Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor. Joel Paesalu on Tallinna Tehnikaülikooli rakendusfüüsika õppetooli lektor. Mariina Paesalu on Lagedi põhikooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja.

Viimaks külastasime Paesalude puhkepaika Helme kalmistul.