Kuidas te muusika juurde jõudsite ja miks valisite tšello?

Minu mõlemad vanemad on muusikud, juba väiksena olin muusika keskel. Mu vanemad on meenutanud, kuidas juba kolme-nelja - aastaselt kuulasin huviga pikki kontserte. Nii käisin kuulamas ka Tallinna Muusikakeskkooli väga hea tšelloõpetaja Laine Leichteri õpilaste kontserte.

Ühelt selliselt kontserdilt tulles küsis ema, kas tahaksin ka tšellot õppida, mille peale mina püüdlikult "jaa" vastasin.

Olin siis viiene. Tagantjärele olen aru saanud, et tähtis ei ole ainult valida endale sobiv pill, vaid oluline on ka leida endale hea õpetaja. Mul on õnn olnud õppida väga tugevate õpetajate juures: Laine Leichter, Leho Karin, Peeter Paemurru, Hannu Kiiski, Marko Ylönen ja Jan-Erik Gustafsson. Lisaks paljud õpetajad erinevatelt meistrikursustelt.

Mis on Sibeliuse Akadeemia eripära ja tugevad küljed, võrreldes teiste muusikakõrgkoolidega?

Sibeliuse Akadeemia on Euroopas suuruselt kolmas muusikakõrgkool. Tugevaks küljeks on kõrge tase just tšello erialal. Hetkel on seal näiteks palju paremad tingimused harjutamiseks, esinemiseks ja meistrikursustel osalemiseks kui Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.

Öeldakse, et interpreet õpib igavesti. Mis on lähemate aastate plaanis ja kuhu soovite välja jõuda?

Keila kontserdipäeva hommikul oli mul viimane tund USA ühe tuntuma tšellisti ja pedagoogi Bion Tsangi meistrikursustel. Sama päeva õhtul sain teada, et prof Tsang võttis mind vastu enda tšelloklassi.

Eksamilindistuse ja avalduse olin esitanud paar kuud varem. Kui kõik hästi läheb, õpin sügisest aasta Texase ülikooli all tegutseva Sarah ja Ernest Butleri nimelises muusikakõrgkoolis Austinis. Pärast tagasitulekut teen Sibeliuse Akadeemias lõpueksami, et omandada magistrikraad. Tuleviku suhtes ei ole kindlaid plaane teinud, võimalusi on palju. Kindlasti tahan töötada solisti ja kammermuusikuna.

Mis ajast on kvartett koos olnud, kui tihti kokku saate ja mis on tulevikuplaanid?

Kvartett loodi 2009. aastal. Esimestel aastatel, kui kõik õppisid Soomes (kolm meist Sibeliuse Akadeemias ja Sylvia Hurttia Turu Konservatooriumis), oli kokkusaamine lihtne. Nüüd, mil Linne Hurttia (kvarteti esimene viiul) õpib Hannoveris ja jaapanlannast vioolamängija Maya Egashira töötab Portugalis Porto Sümfooniaorkestri kontsertmeistrina, oleme kokku saanud 3-4 korda aastas. Juhul kui lähen sügisest aastaks USA-sse, tuleb pikem paus. Tulevikus on plaan kvartetiga tööd jätkata, kuidas see meil õnnestub, näitab aeg.

Maya Egashira Jaapanist, õed Linnea ja Sylvia Hurttia Soomest ja Johannes Teppo Keilast Eivere mõisas Järvamaal

Maya Egashira Jaapanist, õed Linnea ja Sylvia Hurttia Soomest ja Johannes Teppo Keilast
Eivere mõisas Järvamaal. Foto: Eva Teppo

Olete oma kvartetiga esinenud mitmel pool Euroopas. Kuhu soovite kindlasti tagasi minna?

Meeldejäävaim oli 3-nädalane meistrikursus Sienas, Itaalias, mille raames oli mitmeid esinemisi eksootilistes paikades.
Näiteks vanades kirikutes Toscana viinamarjaistanduste keskel. Mängida neis suurepärase akustikaga kirikutes oli tõeliselt unustamatu esinemiskogemus.

Mida tähendab teie jaoks Keila ja kui tihti te koju jõuate?

Kus ma ka ei viibiks, Keila on minu jaoks kodu, olen siin üles kasvanud. Vanemaid ja seitset õde-venda käin vaatamas nii tihti kui võimalik.
Mõnikord jõuan koju igal nädalal, kiiremal ajal võib vahele jääda kuni kaks kuud.

Johannese muusikaline perekond

Isa Andres Teppo - Keila Muusikakooli direktor, klarneti- ja muusikaajaloo õpetaja.

Ema Eva Teppo - Keila Muusikakooli klaveriõpetaja ja kontsertmeister, Keila Segakoori kontsertmeister.

õed ja vennad:

Ida Teppo - Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) viiuli eriala õpilane prof Mari Tampere- Bezrodny juures, hetkel täiendab end Manchesteris (Royal Northern College of Music, õpetaja Yair Kless).

Jakob Teppo - õpib EMTA-s klaveri erialal õpetaja Marko Martini ja prof Ivari Ilja juures, lisaks on ta ka metsasarvemängija.

Joosep Teppo - lõpetanud Keila Muusikakooli klaveri ja oreli erialal, praegu õpib Tallinna Muusikakeskkooli 11. klassis klaverit, õpetajad Marja Jürisson ja prof Ivari Ilja.

Ann Meeta Teppo - õpib Tallinna Muusikakeskkooli 9. klassis viiulit, õpetajad Kristiina Kriit ja prof. Mari Tampere-Bezrodny.

Joonas Teppo - õpib Tallinna Muusikakeskkooli 7. klassis viiuli (õpetaja Kristiina Kriit) ja Keila Muusikakoolis löökpilli erialal (õpetaja Enn Tammik).

Theodor Teppo - õpib Keila Kooli 1. klassis ja Keila Muusikakooli 2. klassis klaveri erialal, (õpetaja Eva Teppo).

Emanuel Teppo saab täna, 13. aprillil, 4-aastaseks. Temagi nõudis endale koju väikese viiuli ja on klaveril üles otsinud juba esimesed viisijupid.
Teppo pereansambel on korduvalt esinenud Keila linna üritustel ja esindanud Keilat Soomes sõpruslinnas Huittises.
2004. aastal omistati Teppo perekonnale kõrgetasemelise muusikalise tegevuse eest Keila linna kultuuripreemia.

Johannes Teppo
Johannes Teppo on sündinud 7. aprillil 1986.

Aastatel 1992-2005 õppis ta Tallinna Muusikakeskkoolis, algul Laine Leichteri, hiljem Leho Karini tšelloklassis.

2005-2006 õppis prof Peeter Paemurru juhendamisel Eesti Muusikaakadeemias.

Alates 2006. aastast läks õppima Helsingisse Sibeliuse Akadeemiasse Hannu Kiiski tšelloklassi. Detsembris 2009 sooritas bakalaureuse lõpueksami hindele „suurepärane". Praegu jätkab tšelloõpinguid samas magistrantuuris Jan-Erik Gustafssoni juhendamisel.

Aprillis 2010 andis Soome Wegeliuse Fond talle kolmeks aastaks kasutada Eero Haahti valmistatud tšello.

Johannes Teppo on täiendanud ennast mitmetel kammermuusika meistrikursustel paljude tunnustatud õppejõudude juures. 2008- 2010 sai ta kolmel korral järjest täisstipendiumi „Astona International" suveakadeemia meistrikursustele, kus õpetajaks olid Francis Gouton Prantsusmaalt ja Troels Svane Saksamaalt. 2011 suvel oli ta „ISA Internationale Sommerakademie PragWien- Budapest" meistrikursustel Austrias.

Johannes Teppo on osalenud paljudes orkestriprojektides Eestis, Soomes, Šveitsis, USA-s, Hiinas ja Ungaris ning võitnud auhinnalisi kohti mitmetel konkurssidel.