"Ei saa aru, miks haiglas surnud inimese toimetab surnukuuri matusebüroo?" küsis naine. "Surnukuur asub 50 meetri kaugusel haiglahoonest, aga transpordi eest võetakse rohkem kui taksosõidu eest Jõhvist Kohtla-Järvele."

Haigla ostab teenust

Ida-Viru keskhaigla haldusdirektori Aleksei Rodini selgitust mööda ei tegele haigla enam ammu haiglavoodis surnud inimeste transportimisega surnukuuri. "Seda tuleb teha väärikalt ja tsiviliseeritult, mitte nii nagu varem, kui meie sanitarid või õed vedasid kadunut käruga üle õue," ütles ta Põhjarannikule. "Pidada selleks ööpäevaringset teenistust koos erisõidukiga, kui seda läheb vaja ehk kord kolme päeva jooksul, ei ole haiglal samuti mõtet."

Rodin leiab, et surnute surnukuuri transportimise probleemile leiti normaalne lahendus. 2004. aastal sõlmis haigla Jõhvi matusebürooga ja firmaga Igavik lepingu, andes firmade palvel neile rendile ruumid, kus nad võtavad vastu matuseteenuste tellimusi, ning seades tingimuseks, et haiglale osutatakse tasuta teenust haiglas surnud inimeste transportimisel surnukuuri.

"Surnud inimeste haiglast surnukuuri toimetamise eest nad raha võtta ei tohi," ütles Rodin. "Ent nagu näha, seda juhtub. Möödunud aastal oli kaebus firma Igavik peale, tänavu Jõhvi matusebüroo peale. Muidugi oli see ebakorrektne käitumine."

Kuidas seletab olukorda matusebüroo? Loe Põhjarannikust.