Jooga eesmärk

"Jooga annab hea füüsilise vormi ja painduvama keha. Sellest veelgi olulisem on hea enesetunne, see, mida jooga annab sisemaailmale. Regulaarse praktiseerimise tulemusena rahuneb meel ja tekib heaolutunne.

Elu muutub ilusamaks läbi sisemaailma muutumise.

Joogaasendite ja hingamispraktikate ning meditatsiooni abil saab puudutatud alateadvus, ning seal peituvad negatiivsed mõttemustrid ja kogemused tervenevad. See toob inimesse rohkem kergust ja rõõmu.

Iseenesest kaasneb joogaga ka hea tervislik seisund," ütleb Pille, kes on rahvusvaheliselt sertifitseeritud Šivananda jooga õpetaja.

Šivananda jooga on saanud nime selle suuna õpetaja järgi. Swami Šivananda (1887-1963) oli tunnustatud arst ning hiljem kogu maailmas tuntud vaimne õpetaja. Teenida kõiki, armastada kõiki, seguneda kõigega ning näha Jumalat kõigis elusolendeis olid tema õpetused, mille järgi ta elas. Šivananda joogas peetakse kinni iidsetest joogatarkustest ja tuuakse need tänapäeva joogatundi võimalikult ehedal kujul.

Joogasuutrate kohaselt on 840 000 joogaasendit, millest 84 on tähtsad. Šivananda joogas keskendutakse 12 põhiasendile, mis on kõige tõhusamad ja tervendavamad.

Asendid on pandud järjekorda selliselt, et need tooks parimat kasu kehale, hingele ja meelele, sest jooga toimib kõigil neil tasanditel.

"Erinevaid joogaasendeid praktiseeritakse selleks, et võimalikult kaua suuta põhiasendeid hoida selliselt, et asendis on püsivalt mugav olla," ütleb õpetaja Pille. Võimalikult kaua tähendab seni, kuni on mugav ja igaühe puhul on see individuaalne. Väga oluline on jooga puhul ka oskus täielikult lõdvestuda, mida tehakse pea iga asendi praktiseerimise järel.

Joogas on viis võrdselt tähtsat põhiaspekti: õige toitumine, meditatsioon, õige hingamine, joogaasendid ja lõdvestumine. Joogalik dieet võimaldab saavutada puhtuse nii füüsilises kehas kui ka puhta meeleseisundi. Meditatsioon on võimsaim praktika meele vaigistamiseks ja sisemise rahu saavutamiseks. Joogaasendid hoiavad keha terve ja tugeva. Hingamisharjutused väestavad ja laevad meid uue energiaga ning lõdvestumine tagab jätkusuutlikkuse.

Jooga eesmärk on püsida pidevas selguse ja rahu seisundis, olenemata sellest, mis sinu ümber toimub. "Kui sisemaailm on rahulik, muutub kogu välismaailm sinu ümber.

Isegi kui olukorrad ja inimesed jäävad samaks, muutub sinu suhtumine ja vaatenurk neisse.

Suhted muutuvad harmoonilisemaks, elurõõmu ja heaolutunnet on märgatavalt rohkem," ütleb joogaõpetaja Pille.

Oluline on, mida tähtsaks pead

Selle saavutamine võib tunduda väga raske, kuid Pille sõnul on see prioriteetide küsimus. Kui endaga järjepidevalt tegelda, järgida enesedistsipliini (mis pole üldse kerge!), teha igapäevast vaimset praktikat (kas või vaid viis minutit!), on eesmärk saavutatav. Milleks see kõik? Mille nimel?

"Enda pealt näen, et kui ma hommikul ei mediteeri ja hingamispraktikat ei tee, siis on päev teistsugune," ütleb Pille.

Igapäevane joogakogemus annab oskuse tahta sisemist vaikust. Kui seda kogemust pole, ei oska seda soovida ega hinnata. Sügava vaikuse meeleseisund on see, mida igaüks meist tegelikult väga vajab. See annab meile selge pea ja õige arusaamise kõigest igal hetkel, mis omakorda aitab teha õigeid otsuseid ja näha suuremat pilti.

Seda kõike toetab ka vabastav hingamine, mida Pille samuti õpetab. Vabastavat hingamist, n.ö tänapäeva inimese joogat võib nimetada iseendaga ühenduse saamise ja tervenemise tehnikaks. Selle käigus vabanetakse sügavatest traumadest ja vanadest mõttemustritest ning emotsioonidest. Toimub puhastumine ja teadvustamine, mille kaudu on võimalik muuta oma elukvaliteeti ja ennast rohkem tundma õppida. Vabastav hingamine võimaldab ka enda käitumist paremini mõista.

See avab iseenda sisemaailma, kust alateadvuse mõtted pääsevad tavateadvusse ning saavad terveneda. See on lihtne, kuid väga võimas tehnika toomaks oma ellu rohkem rahulolu, armastust, õnnetunnet, selgust ja elujaatust. Soovitan vabastava hingamisega tutvust tegema tulla hingamisõhtule, mis toimub igal pühapäeval kell 16 Pille Viimsi kodustuudios.

Joogahuvilised saavad Pillega kontakti: www.pilletaliyoga.com, pilletali@gmail.com.
________________________________________________

PÄIKESELOOJANGU JOOGA

Alates 2. juunist toimuvad Haabneeme rannas igal pühapäeval päikeseloojangu joogatunnid. Kohtumine Haabneeme rannas, muuli juures.


l Juunikuus kell 20.30-21.30 (2., 9., 16., 23., 30. juuni) tasu 5 €.
l Juulikuus kell 20.30-22.00 (7., 14., 21., 28. juuli) tasu 7 €.
l Augustikuus kell 19.30-20.30 (4., 11., 18., 25. august) tasu 5 €.
Võta kaasa matt ja tule mugavate, ilmale vastavate soojade riietega. Märja ilma ja tugeva tormi korral jääb tund ära. Soovitav võtta kaasa termosega tee. Lisainfo: www.pilletaliyoga.com.