Mõni seostab seda lihtsalt võimlemisega. Ja kõigil on õigus. Need erinevad ettekujutused esindavad vaid erinevaid jooga radasid.

Jooga pärineb tuhandete aastate tagusest Indiast ja tähendab sanskriti keeles ühendust või liitu. Liitu sureliku keha ja igavese hinge vahel, ühendust individuaalse ja kosmilise teadvuse vahel. Ja selle ühenduse saavutamiseks on mitmeid erinevaid joogasüsteeme, näiteks bhakti-jooga ehk armastuse ja andumuse arendamine, karma-jooga ehk aktiivne (hea)tegevus, jnana- jooga ehk teadmiste kogumine.

Läänemaailmas on aga enim tuntud hatha-jooga, kus eelkõige füüsiliste harjutuste ja õige hingamise kaudu keha ja vaim harmooniasse viiakse. Ja siingi on erinevad harud ja tasemed. Mõnes tunnis keskendutakse rohkem mediteerimisele ja hingamisele, teises rahulikele venitustele-painutustele, kolmandas jõulisemale ja dünaamilisemale liikumisele ning keerulisematele poosidele. Kui inimene tunneb jooga vastu huvi ja käib ühes juhuslikus tunnis, mis tundub talle näiteks liiga raske või liiga lihtne, siis ei maksa sellest veel järeldusi teha, nagu talle jooga ei sobiks. Ehkki jooga pärineb samast allikast, on pea igal õpetajal oma lähenemine ja stiil. Tuleb vaid endale hingelähedane tund ja treener leida. Siinsamas Laagri kooli hoones asuvas spordiklubis Laagri Tervis toimuvad joogatunnid sobivad nii algajale kui ka inimesele, kes varem joogaga tegelenud on.

Treenimiseks pole soolisi ega vanuselisi piiranguid ja siinsetes tundides osaleb umbes kolmandiku jagu meesterahvaid. Rahuliku muusika saatel tehakse keha soojaks ning sellele järgnevad koos õige hingamisrütmi ja tunnetusega sooritatavad harjutused ja poosid. Tähtis on, et keha ja teadvus koos töötaksid.

Tunnis õpib inimene tunnetama oma keha, leidma tasakaalu ja kauni rühi. Harjutused nõuavad nii pingutamist kui lõdvestumist.

Vahel arvatakse ekslikult, et ega selline rahulik võimlemine suurt füüsilist efekti ei oma, kuid juba mõnda aega tundides osalenud inimene enam nii ei arva. Ta märkab peagi muutusi oma tervise ja üldise enesetunde juures ning hakkab ajapikku kogema oma keha, mõistust ja ka ümbritsevat maailma hoopis erilisemalt. Joogaharjutused avavad inimese energeetilised blokeeringud, mis omakorda paneb terve organismi paremini tööle. Tulemuseks on nooruslikum välimus, rõõmsam meel ja parem tervis.

Jooga hüved:
- tugevam füüsiline ja vaimne tasakaal
- parem ainevahetus ja vereringe
- selja-, liigese-, peavalude vähenemine
- painduvuse, koordinatsiooni ja üldise kehatunnetuse areng
- kaunim rüht
- stressi leevenemine
- tervem ja nooruslikum välimus
- sügavam iseenda ja maailma tunnetus

Milline on aga spordiklubi Laagri Tervis klientide tagasiside?

Kaidi (50), harrastanud joogat 5a: "Jooga annab mulle meeletult hea enesetunde. Mõnus füüsiline koormus, samas lihased ei jää haigeks. Paneb ennast oma kehas hästi tundma ja on üldse väga tore tegevus. Leevendab ka ealisi iseärasusi ning seljavalu."

Karmen (18), harrastanud joogat 2 kuud: "Käin 12. klassis ja see on üsna stressirohke. Joogatund on aeg mu enda jaoks ning muudab mind seesmiselt palju rahulikumaks.

Olin varem kuulnud, et jooga on tund paljudele hästi mõjunud ning otsustasin proovida. Siiani on küll väga hästi mõjunud ja palju juurde andnud."