• Füüsilised harjutused e asanad – õpid oma keha valdama

• Hingamisharjutused e pranajaamad – õpid hingamist valdama

• Süvalõdvestus e meditatsioon – õpid oma mõtteid, tundeid valdama

• Kontsentratsioon e hetkesolek – õpid oma mõistust valdama

• Tervislik toitumine ja puhta vee tarbimine

Joogas õpetatakse ennast põhjalikult uurima ja hea tervis on selle uurimuse ja praktikate süstemaatilise kasutamise tulemus. Hatha jooga eesmärk on täiusliku füüsilise tervise loomine, kus praana vaba voolamine seda ka tagab. Praana on elav loov jõud e eluandev jõud, mida saab õppida juhtima asanate ja pranajaamade kaudu. Nii tugevdad sa oma immuunsüsteemi, lihaseid ja kõiki elundkondi. Hatha jooga on süsteem, mis muudab keha energeetilise süsteemi väga efektiivseks.

Joogajuhendajate täiendkoolituselt Lilleorus sain hulgaliselt teadmisi kursuselt “Elav anatoomia”, mida soovin teiega jagada. (Treeningtundides Võhma päevakeskuses annan edasi süvaõpet nendest teadmistest)

Elamise õpetuseks:

1. Me elame kõik enam-vähem ühe mustri kordumistes MÕTE – TUNNE – TEGU

2. Leia aega enda jaoks, et korrastada mõtteid, tundeid.

3. Kuidas endast ja teistest mõtled, räägid, selliselt sa ka elad.

4. Oled see, mida sa endale sisse sööd ja jood.

5. Enamus haigusi on tekkinud valede mõtete, tunnete, tegude ja vale toitumise tagajärjel.

6. Saa teadlikuks, mida sa tegelikult tahad, mis elu sa soovid elada.

7. Eesmärgista oma päevad, tegemised.

8. Kasuta rohkem intuitsiooni, usalda oma sisetunnet.

9. Intellektis olekuga saabub sisemine meelerahu, vaikus – sellises olekus näed kogu ümbritsevat maailma objektiivsena, ilma eelarvamuste ja mõjutusteta.

Jooga teraapiline pool ongi seotud õpetusega, kuidas tervendada oma keha ja vaimu, säilitada sisemine rõõmsus, tasakaal ja harmoonia.

Elava anatoomia aluseks on LIIKUMINE – kus on ELU, seal on ka liikumine. Et olla terve ja energiline, peab keha struktuur olema voolav ja püsiv. Kui on liikumises takistusi, siis tunneme valu (vigastus, haigus). Kui liikuvus on taastatud, saab eluenergia (praana) uuesti voolata. Eluenergia püsivus on elektronide liikumises, mis toimub kõikjal sinu keha sidekudedes.

Hatha jooga õpetab nende energiatega töötama. Et sidekude oleks elav, peab olema piisavalt vedelikku. Täiskasvanud inimene vajab puhkeseisundis 4 liitrit vedelikku ööpäevas, sellest 2 liitrit saab ta seeditud toidust (söök ja joogid), kuid 2 liitrit vajab keha puhast vett. Kehas olev vesi on energiatega laetud, on väga siduv element. Kui sidekoes ei ole vett, siis ta kuivab, kärbub ja sureb. Nii muutuvad kuivaks ka kõik ülejäänud keha koed ja kärbuvad. Meie keha koosneb 70% veest ja on eriti oluline vee kvaliteet, mida tarbitakse. Enamuses mageveevarudest maakeral on tänapäeval inimese poolt reostatud ning sisaldavad palju hormoone. Puhtaim vesi on kõrgmäestike allikavesi ja sügavatest puuraukudest pärit vesi. Kui vesi võtab janu ära, siis see ongi hea vesi.

Mahlad, piim, kohv ja tee ei asenda vett, sest nad on vedelikud.

Vesi on pooljuht, mida mööda voolab energia meie kehades. See kommunikatsioon, mis toimub vee kaudu, on ioonide liikumiskiirusel, st on kiirem kui närviimpulsside liikumine.

Enamus tänapäeva inimeste vaevusi on tingitud suurest veepuudusest kehas.

Haiged inimesed on HAPPELISED JA KUIVAD, sest juuakse harjumusest midagi muud. Paljudel on sassis nälja ja janukeskuse töö, st selle asemel, et vett juua, ta hoopis sööb.

Loomariigis on inimesed ainsad imetajad, kes janu kustutamiseks joovad midagi muud. Sellest aga tekib sõltuvus. Unustatakse, et keha vajab normaalseks tegevuseks vett, sest inimese aju ei reageeri vedelikele, vaid ainult veele. Janukeskus keerabki ennast kinni, lülitub välja ja sa joodki harjumuslikult midagi muud. Nii tekivad paljud kroonilised haigused ja liigesehädad.

Ära siis unusta, et puhkeseisundis (sa ei tee trenni ega rasket füüsilist tööd) vajad sa 2 liitrit puhast maitsestamata vett.

On reegel, et kui jood kohvi või alkoholi, siis tuleb sama suur kogus juua lisaks vett.

Hatha jooga esimene ravim on vesi ja õige toitumine. Vett soovitatakse hoida klaasist, savist või metallist anumas – mitte plastpudelis. Vett võib energiseerida klaasanumas päikese käes.

Jooga õpetab oma kehas rõõmu ja heaolu tootma.

Kellel on huvi iseennast ja oma võimalusi paremini tundma õppida, siis kohtume treeningutel päevakeskuses.

Lõpetuseks soovin südamest tänada Võhma linnavalitsust, kes on toetanud minu õpinguid joogajuhendajate koolitustel ja päevakeskuse-peret, kes võimaldab mugavat ruumi tegutsemiseks.