Kärdi plaanidest sain teada augustis, kui ta valmistas ette taotlusprojekti noorettevõtja toetuse saamiseks. Hoidsin talle salamisi pöialt ja lootsin väga, et asi õnnestub. Ei saa juhtuda nii, et hea kavatsus jookseb liiva. Pole eriti palju noori, kes viimasel ajal on ette võtnud põllumehe raske ameti või mõne muu ettevõtlusega alustanud. Lihtsam on ju minna välismaale ja seal leiba teenida. Kus tuli selline mõte hakata tegelema põllumajandusega ja kasvatama köögivilja, hakata tegelema ettevõtlusega.

Juba paar-kolm aastat tagasi hakkasin mõtlema põllumajandusele, kuna meil on palju kasutamata maad, siis mõtlesimegi seda otstarbekamalt kasutama hakata. Alustasin paar aastat tagasi marjakasvatusega - põhiliselt tegelen maasikatega. Ja siis hakkasimegi nuputama, mida veel kasvatama hakata. Meil on plaanis kasvatama hakata köögivilju, sealhulgas Eestis vähemtuntumaid nagu nuikapsas ja pastinaak, lisaks neile ka porgandit, küüslauku, punapeeti jne.

Kirjutasid augustis projektitaotlust, kus taotlejaks sai olla noortalunik. Räägi sellest projektist.

Augustis taotlesin siis Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetust. See toetus on eelkõige mõeldud alla 40-aastastele ettevõtjatele ja eesmärgiks on põlvkondade vahetusele kaasaaitamine ning noortele tööhõivevõimaluste laiendamine põllumajandussektoris. Toetust saab taotleda kuni 40 000 eurot. Sellel toetusel on palju eeliseid, kuid ka palju nõudeid, mida peab täitma. Me taotlesime OÜna seda toetust ja see oli suhteliselt keeruline protsess, mis alguses tundus väga lihtne. Tekkis igasugu probleeme, kuid lõpuks saime kõik lahendatud ja korrapäraselt esitatud. Mul oli ka väga palju abistajaid, keda kõiki tahaksin väga tänada, et nad meid aitasid. Suured Tänud!!

Kaugele sa täna oma ettevalmistustöödega oled jõudnud.

Novembris jõudis meieni siis positiivne otsus ja detsembris olid rahad käes. Meie taotluse eesmärgiks oli soetada traktor, mis tänaseks on tellitud ja kätte saame märtsis. Peale traktori saame soetada ka vajalikke haakeriistu, mis meil köögiviljade kasvatamiseks vajalikud on. Meie esimene hooaeg algab siis sellel aastal, seemned, väetised ja muu vajalik on juba tellitud. Eeltööd said tehtud juba eelmine aasta. Enamus saadusi hakatakse turustama Soome kindlale kliendile, kellega on sõlmitud ka koostööleping. Tulevikus on plaanis oma saadusi ka kohalikul turul suuremates kogustes pakkuma hakata.

Soovime tutvustada eestlastele nuikapsa ja pastinaagi häid omadusi; nuikapsas omab dieetilisi omadusi ning ületab vitamiinide poolest tavalist peakapsast, on kasulik mitmesuguste nakkushaiguste profülaktikas, soodustab vedeliku väljutamist organismist. Pastinaagis, eriti seemneis, on kumariine, eeterlikke õlisid, rasvõli.

Traktor ja Sina

Kuna toetuse taotlemisel oli üheks tingimuseks põllumajanduslik haridus, siis läksin õppima Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli. Alguses oli kõik õppimine väga teoreetiline ja igav, kuid kevadel läks lahti praktiliseks tööks - pidime traktorite ja kombainidega sõitma õppima, et eksam sooritada. Eksami esimene osa oli teoreetiline ja teine osa oli praktiline, kus oli kaks ülesannet traktori või kombainiga. Alguses oli kõik nii hirmutav, polnud kunagi varem ju traktoriga sõitnud, kuid mida rohkem meid nende suurte masinate rooli lükati, seda rohkem ma seda nautima hakkasin. Lõpuks tuli mul juba päris hästi välja ja traktorile raskuse ettehaakimise ja adra tahahaakimisega tegin paljudele poistele silmad ette. Võib öelda, et sealt koolist sain endale väikse traktori „pisiku".

Kus sa võtad selle tahtmise ja energia oma väikese poja kõrvalt.

Ma olen alati tahtnud ettevõtjaks hakata, iseendale töötada. Ja mu kallis pojake innusatab seda enam edasi püüdlema parema tuleviku poole. Praegu tegelengi ettevõtlusega oma põhitöö ja perekonna kõrvalt, kes toetavad mind ja on igati abiks. Tulevikus loodetavasti ongi minu põhitööks nö minu kodu ja perekond.

Mida soovitad teistele omaealistele.

Kindlasti enne oma äri alustamist tuleks teha äriplaan, kus oleks kirjas kõik plussid ja miinused. Põllumajanduses aga oleks kindlasti vaja tublisti kannatust. Enne tuleb kindlasti katsetada plaanitavate saaduste kasvatamist jne. Aga igal juhul soovin kõikidele edu ja jaksu!