KiVa näol on tegu Soome Haridusministeeriumi ülesandel Turu Ülikooli teadlaste välja töötatud õppeprogrammiga, mis on aidanud oluliselt vähendada koolikiusamist ning koolist väljalangevust Soome koolides. Uuringute põhjal vähenes füüsiline kiusamine 4.-6. klassides 70% juba pärast programmi üheksakuulist rakendamist.

Programmi aluseks on põhimõte, et kiusamise jätkumine või lõppemine sõltub suuresti seda kõrvalt vaatavate eakaaslaste käitumisest, kes ise kiusamises ei osale. Niisiis on kiusamisvastases töös võtmetähtsusega eakaaslaste suhtumise mõjutamine. Sellele KiVa programm keskendubki.

Terve õppeaasta jooksul toimuvad 1.-6. klassides KiVa klassijuhatajatunnid - kokku 10 paaristundi (45+45 minutit) -, kus käsitletakse erinevaid teemasid (sh austus, üksteisega arvestamine, kiusamise olemus, tunnused, tagajärjed jpm). Tunnid on lapse- ja kogemuskesksed ning mitmekesised - õpitakse tegutsedes (vestlused, rollimängud, rühmatööd). Kogu metoodika on Soomes välja töötatud ja koondatud kaheks sisukaks õpetajaraamatuks.

Samuti pakub programm koolipersonalile selgeid juhtnööre avastatud kiusamisjuhtumitega tegelemiseks ja teavet lapsevanematele, kuidas lastega kiusamisest rääkida - ka siis, kui nende lapsed ei ole kiusamisega otseselt seotud kiusaja ega ka ohvrina. SA Kiusamise Vastu eestvedaja Rasmus Raski sõnul on oluline, et kiusamise vastu võitlemine on kogu koolipere eesmärk, mitte kellegi üksiku, näiteks koolipsühholoogi rida.

Tänaseks on KiVa programm Jüri Gümnaasiumis hoo sisse saanud. Septembris tehti 2.-6. klassides õpilasküsitlused, et kaardistada kooli hetkeolukord kiusamises (järelküsitlus toimub kevadel 2014). Oktoobri alguses saabusid õpetajaraamatud, plakatid ja kollased KiVa logodega vestid korrapidajaõpetajatele. Klassijuhatajad on KiVa tundidega algust teinud, samuti on kogu kooli personali teavitatud programmi põhimõtetest. 30. oktoobril toimus infoõhtu lastevanematele, kus KiVa meeskond andis ülevaate meie tegemistest.

Kindlasti nõuab KiVa programmi juurutamine aega ja tööd, kuid meie lapsed väärivad turvalist koolikeskkonda ja terveid toetavaid suhteid. Loodame, et Jüri Gümnaasiumis saab KiVast kasulik abivahend positiivsete suhete arendamisel ja kiusamise vastu võitlemisel.

Jüri Gümnaasiumi KiVa meeskonda kuuluvad Annelore Hirschon, Veronika Koppel, Eleri Viikmäe ja Heidy Siirak.

KiVa programmi rakendamist Eestis toetab Haridus- ja Teadusministeerium, teaduspartneritena osalevad projektis niiTuru Ülikooli kui ka Eesti kasvatusteadlased ja hariduseksperdid.

Rohkem infot programmi kohta leiab www.kivaprogram.net ja Jüri gümnaasiumi koduleheküljelt.

_______________________________________

Mõningaid juhtnööre lastevanematele

  • Suhelge ja rääkige lapsega tema koolipäevast. Tundke huvi lapse sõprade vastu.
  • Selgitage, et teise lapse kiusamine või mõnitamine on vale.
  • Julgustage last kiusamisega mitte liituma, vaid ohvrit toetama.
  • Andke lapsele mõista, et kiusamisest täiskasvanule rääkimine ei ole pealekaebamine.
  • Jälgige märke, mis võivad viidata kiusamisele (laps on muutunud kartlikuks, murelikuks, agressiivseks, ei taha kooli minna, asjade kadumine/lõhkumine, kriimud/lõiked/sinikad kehal jm).
  • Olge oma lapsele eeskujuks.
  • Hoidke kontakti kooliga, suhelge lapse õpetajaga.